Félmilliós PSZÁF bírság a K&H Alapkezelőnek

Pénzcentrum
2004. július 19. 08:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felszólította a K&H Értékpapír Befektetési Alapkezelő Rt.-t, hogy maradéktalanul biztosítsa a tevékenységére vonatkozó jelenleg hatályos, irányadó jogszabályok és engedélyek által elrendelt követelmények érvényesülését, illetve fordítson fokozott figyelmet kötelezettségei teljesítésére, különös tekintettel a portfóliókezelési és pénztári vagyonkezelési tevékenység végzésére vonatkozó jogszabályok betartására. A PSZÁF a portfóliókezelési, illetve pénztári vagyonkezelési tevékenységére vonatkozó jogszabályok megsértése, valamint a fenti tevékenységekhez kapcsolódó kötelezettségeinek elmulasztása okán 500,000 Ft megfizetésére kötelezte az Alapkezelőt.

A PSZÁF 2004. március hó 16. és 26. napja között átfogó helyszíni ellenőrzést folytatott az Alapkezelő székhelyén abból a célból, hogy meggyőződjön az Alapkezelő tevékenysége gyakorlásának jogszerűségéről, valamint, hogy biztosítva lássa azt, hogy az Alapkezelő a működése során a részére kiadott engedélyekben előírt feltételeknek, továbbá az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzataiban, valamint portfóliókezelési és pénztári vagyonkezelési szerződéseiben foglaltaknak megfelelően jár el. Az ellenőrzés alá vont időszak 2002. szeptember hó 3. napjától 2004. március hó 15. napjáig terjedt.

Megállapítást nyert, hogy valamennyi portfoliókezelési szerződés 3.1. pontja "vagyonkezelés", illetve "portfóliókezelés" címszó alatt akként rendelkezik, hogy "A Megbízó ezennel megbízza a Portfoliókezelőt (Vagyonkezelőt), hogy a befektetett eszközöket minél nagyobb hozam elérése érdekében kezelje, a kezelés keretében azokat befektesse, a befektetett eszközökkel kapcsolatos kötelezettségeket helyette és nevében, illetve a saját nevében teljesítse, és ezek megvalósítása érdekében a Megbízó javára és a saját vagy a Megbízó nevében befektetési szerződéseket kössön a jelen szerződésben szereplő feltételekkel".

Ezzel az Alapkezelő megsértette a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) 127.§ (1) bekezdésében foglaltakat, mivel a portfoliókezelő az általa kezelt portfoliók részét képező eszközök tekintetében minden esetben a saját nevében, de a megbízók javára és terhére jár el.

AzAlapkezelő egyes ügyfeleinél a portfóliókezelési szerződéseiben nem határozta meg kellő részletességgel a befektetési irányelveket. Ezen túl egy portfóliókezelési szerződéseiben nem rögzítette egyértelműen a referenciaindexet, ezáltal nem határozta meg egzakt módon a teljesítménymérés szabályait, mellyel megsértette a Tpt. 14. számú melléklete 8. pontja által előírt kötelezettségét.

A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő naponta megküldte a portfóliókezelt ügyfelei részére az adott portfólión elért teljesítmény bemutatásához szükséges tételes eszközérték kimutatást, amelyet a havi beszámolóban kiegészített egy hozamszámítással, melyet oly módon végzett el, hogy az adott hó végi eszközértéket a megelőző év december hó 31-i eszközértékével osztotta el. Ezzel az Alapkezelő nem tett eleget a Tpt. 15. számú melléklete 8. és 10. pontjaiban foglalt azon kötelezettségeinek, amelyek szerint a portfólió hozamának számításakor havi tőkesúlyozott vagy napi idősúlyozott hozamszámítást kell alkalmazni, illetve az időszakok hozamait mértani láncba kell állítani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő negyedéves portfólió-jelentéseiben az ügyfelek részére kimutatott hozam nem minden esetben egyezett meg a Felügyelet részére megküldött hozamadatokkal.

A pénztári vagyonkezelési tevékenység ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő vagyonkezelési szerződéseiben rögzített vagyonkezelési irányelvek nem jelölték meg a lekötött betétet, a jelzáloglevelet, illetve a repo ügyleteket mint megengedett befektetési eszközöket. Ezzel szemben az Alapkezelő a befektetési politika megvalósítása során vásárolt a fenti instrumentumokból is, így nem tartotta be maradéktalanul a pénztárak befektetési politikájában meghatározott vagyonkezelési irányelveket, megsértve ezáltal az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási szabályairól szóló 281/2001. (XII. 26.) számú kormányrendelet 20. § (1) bekezdésének a) pontja által, illetve a magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről 282/2001. (XII. 26.) számú kormányrendelet 12. § (1) bekezdésének a) pontja által előírt kötelezettségét.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20