25 °C Budapest

Félmilliós PSZÁF bírság a K&H Alapkezelőnek

Pénzcentrum
2004. július 19. 08:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felszólította a K&H Értékpapír Befektetési Alapkezelő Rt.-t, hogy maradéktalanul biztosítsa a tevékenységére vonatkozó jelenleg hatályos, irányadó jogszabályok és engedélyek által elrendelt követelmények érvényesülését, illetve fordítson fokozott figyelmet kötelezettségei teljesítésére, különös tekintettel a portfóliókezelési és pénztári vagyonkezelési tevékenység végzésére vonatkozó jogszabályok betartására. A PSZÁF a portfóliókezelési, illetve pénztári vagyonkezelési tevékenységére vonatkozó jogszabályok megsértése, valamint a fenti tevékenységekhez kapcsolódó kötelezettségeinek elmulasztása okán 500,000 Ft megfizetésére kötelezte az Alapkezelőt.

A PSZÁF 2004. március hó 16. és 26. napja között átfogó helyszíni ellenőrzést folytatott az Alapkezelő székhelyén abból a célból, hogy meggyőződjön az Alapkezelő tevékenysége gyakorlásának jogszerűségéről, valamint, hogy biztosítva lássa azt, hogy az Alapkezelő a működése során a részére kiadott engedélyekben előírt feltételeknek, továbbá az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzataiban, valamint portfóliókezelési és pénztári vagyonkezelési szerződéseiben foglaltaknak megfelelően jár el. Az ellenőrzés alá vont időszak 2002. szeptember hó 3. napjától 2004. március hó 15. napjáig terjedt.

Megállapítást nyert, hogy valamennyi portfoliókezelési szerződés 3.1. pontja "vagyonkezelés", illetve "portfóliókezelés" címszó alatt akként rendelkezik, hogy "A Megbízó ezennel megbízza a Portfoliókezelőt (Vagyonkezelőt), hogy a befektetett eszközöket minél nagyobb hozam elérése érdekében kezelje, a kezelés keretében azokat befektesse, a befektetett eszközökkel kapcsolatos kötelezettségeket helyette és nevében, illetve a saját nevében teljesítse, és ezek megvalósítása érdekében a Megbízó javára és a saját vagy a Megbízó nevében befektetési szerződéseket kössön a jelen szerződésben szereplő feltételekkel".

Ezzel az Alapkezelő megsértette a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) 127.§ (1) bekezdésében foglaltakat, mivel a portfoliókezelő az általa kezelt portfoliók részét képező eszközök tekintetében minden esetben a saját nevében, de a megbízók javára és terhére jár el.

AzAlapkezelő egyes ügyfeleinél a portfóliókezelési szerződéseiben nem határozta meg kellő részletességgel a befektetési irányelveket. Ezen túl egy portfóliókezelési szerződéseiben nem rögzítette egyértelműen a referenciaindexet, ezáltal nem határozta meg egzakt módon a teljesítménymérés szabályait, mellyel megsértette a Tpt. 14. számú melléklete 8. pontja által előírt kötelezettségét.

A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő naponta megküldte a portfóliókezelt ügyfelei részére az adott portfólión elért teljesítmény bemutatásához szükséges tételes eszközérték kimutatást, amelyet a havi beszámolóban kiegészített egy hozamszámítással, melyet oly módon végzett el, hogy az adott hó végi eszközértéket a megelőző év december hó 31-i eszközértékével osztotta el. Ezzel az Alapkezelő nem tett eleget a Tpt. 15. számú melléklete 8. és 10. pontjaiban foglalt azon kötelezettségeinek, amelyek szerint a portfólió hozamának számításakor havi tőkesúlyozott vagy napi idősúlyozott hozamszámítást kell alkalmazni, illetve az időszakok hozamait mértani láncba kell állítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő negyedéves portfólió-jelentéseiben az ügyfelek részére kimutatott hozam nem minden esetben egyezett meg a Felügyelet részére megküldött hozamadatokkal.

A pénztári vagyonkezelési tevékenység ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő vagyonkezelési szerződéseiben rögzített vagyonkezelési irányelvek nem jelölték meg a lekötött betétet, a jelzáloglevelet, illetve a repo ügyleteket mint megengedett befektetési eszközöket. Ezzel szemben az Alapkezelő a befektetési politika megvalósítása során vásárolt a fenti instrumentumokból is, így nem tartotta be maradéktalanul a pénztárak befektetési politikájában meghatározott vagyonkezelési irányelveket, megsértve ezáltal az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási szabályairól szóló 281/2001. (XII. 26.) számú kormányrendelet 20. § (1) bekezdésének a) pontja által, illetve a magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről 282/2001. (XII. 26.) számú kormányrendelet 12. § (1) bekezdésének a) pontja által előírt kötelezettségét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?