16 °C Budapest

Félmilliós PSZÁF bírság a K&H Alapkezelőnek

Pénzcentrum
2004. július 19. 08:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felszólította a K&H Értékpapír Befektetési Alapkezelő Rt.-t, hogy maradéktalanul biztosítsa a tevékenységére vonatkozó jelenleg hatályos, irányadó jogszabályok és engedélyek által elrendelt követelmények érvényesülését, illetve fordítson fokozott figyelmet kötelezettségei teljesítésére, különös tekintettel a portfóliókezelési és pénztári vagyonkezelési tevékenység végzésére vonatkozó jogszabályok betartására. A PSZÁF a portfóliókezelési, illetve pénztári vagyonkezelési tevékenységére vonatkozó jogszabályok megsértése, valamint a fenti tevékenységekhez kapcsolódó kötelezettségeinek elmulasztása okán 500,000 Ft megfizetésére kötelezte az Alapkezelőt.

A PSZÁF 2004. március hó 16. és 26. napja között átfogó helyszíni ellenőrzést folytatott az Alapkezelő székhelyén abból a célból, hogy meggyőződjön az Alapkezelő tevékenysége gyakorlásának jogszerűségéről, valamint, hogy biztosítva lássa azt, hogy az Alapkezelő a működése során a részére kiadott engedélyekben előírt feltételeknek, továbbá az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzataiban, valamint portfóliókezelési és pénztári vagyonkezelési szerződéseiben foglaltaknak megfelelően jár el. Az ellenőrzés alá vont időszak 2002. szeptember hó 3. napjától 2004. március hó 15. napjáig terjedt.

Megállapítást nyert, hogy valamennyi portfoliókezelési szerződés 3.1. pontja "vagyonkezelés", illetve "portfóliókezelés" címszó alatt akként rendelkezik, hogy "A Megbízó ezennel megbízza a Portfoliókezelőt (Vagyonkezelőt), hogy a befektetett eszközöket minél nagyobb hozam elérése érdekében kezelje, a kezelés keretében azokat befektesse, a befektetett eszközökkel kapcsolatos kötelezettségeket helyette és nevében, illetve a saját nevében teljesítse, és ezek megvalósítása érdekében a Megbízó javára és a saját vagy a Megbízó nevében befektetési szerződéseket kössön a jelen szerződésben szereplő feltételekkel".

Ezzel az Alapkezelő megsértette a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) 127.§ (1) bekezdésében foglaltakat, mivel a portfoliókezelő az általa kezelt portfoliók részét képező eszközök tekintetében minden esetben a saját nevében, de a megbízók javára és terhére jár el.

AzAlapkezelő egyes ügyfeleinél a portfóliókezelési szerződéseiben nem határozta meg kellő részletességgel a befektetési irányelveket. Ezen túl egy portfóliókezelési szerződéseiben nem rögzítette egyértelműen a referenciaindexet, ezáltal nem határozta meg egzakt módon a teljesítménymérés szabályait, mellyel megsértette a Tpt. 14. számú melléklete 8. pontja által előírt kötelezettségét.

A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő naponta megküldte a portfóliókezelt ügyfelei részére az adott portfólión elért teljesítmény bemutatásához szükséges tételes eszközérték kimutatást, amelyet a havi beszámolóban kiegészített egy hozamszámítással, melyet oly módon végzett el, hogy az adott hó végi eszközértéket a megelőző év december hó 31-i eszközértékével osztotta el. Ezzel az Alapkezelő nem tett eleget a Tpt. 15. számú melléklete 8. és 10. pontjaiban foglalt azon kötelezettségeinek, amelyek szerint a portfólió hozamának számításakor havi tőkesúlyozott vagy napi idősúlyozott hozamszámítást kell alkalmazni, illetve az időszakok hozamait mértani láncba kell állítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő negyedéves portfólió-jelentéseiben az ügyfelek részére kimutatott hozam nem minden esetben egyezett meg a Felügyelet részére megküldött hozamadatokkal.

A pénztári vagyonkezelési tevékenység ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő vagyonkezelési szerződéseiben rögzített vagyonkezelési irányelvek nem jelölték meg a lekötött betétet, a jelzáloglevelet, illetve a repo ügyleteket mint megengedett befektetési eszközöket. Ezzel szemben az Alapkezelő a befektetési politika megvalósítása során vásárolt a fenti instrumentumokból is, így nem tartotta be maradéktalanul a pénztárak befektetési politikájában meghatározott vagyonkezelési irányelveket, megsértve ezáltal az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási szabályairól szóló 281/2001. (XII. 26.) számú kormányrendelet 20. § (1) bekezdésének a) pontja által, illetve a magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről 282/2001. (XII. 26.) számú kormányrendelet 12. § (1) bekezdésének a) pontja által előírt kötelezettségét.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem