16 °C Budapest

Félmilliós PSZÁF bírság a K&H Alapkezelőnek

Pénzcentrum
2004. július 19. 08:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felszólította a K&H Értékpapír Befektetési Alapkezelő Rt.-t, hogy maradéktalanul biztosítsa a tevékenységére vonatkozó jelenleg hatályos, irányadó jogszabályok és engedélyek által elrendelt követelmények érvényesülését, illetve fordítson fokozott figyelmet kötelezettségei teljesítésére, különös tekintettel a portfóliókezelési és pénztári vagyonkezelési tevékenység végzésére vonatkozó jogszabályok betartására. A PSZÁF a portfóliókezelési, illetve pénztári vagyonkezelési tevékenységére vonatkozó jogszabályok megsértése, valamint a fenti tevékenységekhez kapcsolódó kötelezettségeinek elmulasztása okán 500,000 Ft megfizetésére kötelezte az Alapkezelőt.

A PSZÁF 2004. március hó 16. és 26. napja között átfogó helyszíni ellenőrzést folytatott az Alapkezelő székhelyén abból a célból, hogy meggyőződjön az Alapkezelő tevékenysége gyakorlásának jogszerűségéről, valamint, hogy biztosítva lássa azt, hogy az Alapkezelő a működése során a részére kiadott engedélyekben előírt feltételeknek, továbbá az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzataiban, valamint portfóliókezelési és pénztári vagyonkezelési szerződéseiben foglaltaknak megfelelően jár el. Az ellenőrzés alá vont időszak 2002. szeptember hó 3. napjától 2004. március hó 15. napjáig terjedt.

Megállapítást nyert, hogy valamennyi portfoliókezelési szerződés 3.1. pontja "vagyonkezelés", illetve "portfóliókezelés" címszó alatt akként rendelkezik, hogy "A Megbízó ezennel megbízza a Portfoliókezelőt (Vagyonkezelőt), hogy a befektetett eszközöket minél nagyobb hozam elérése érdekében kezelje, a kezelés keretében azokat befektesse, a befektetett eszközökkel kapcsolatos kötelezettségeket helyette és nevében, illetve a saját nevében teljesítse, és ezek megvalósítása érdekében a Megbízó javára és a saját vagy a Megbízó nevében befektetési szerződéseket kössön a jelen szerződésben szereplő feltételekkel".

Ezzel az Alapkezelő megsértette a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) 127.§ (1) bekezdésében foglaltakat, mivel a portfoliókezelő az általa kezelt portfoliók részét képező eszközök tekintetében minden esetben a saját nevében, de a megbízók javára és terhére jár el.

AzAlapkezelő egyes ügyfeleinél a portfóliókezelési szerződéseiben nem határozta meg kellő részletességgel a befektetési irányelveket. Ezen túl egy portfóliókezelési szerződéseiben nem rögzítette egyértelműen a referenciaindexet, ezáltal nem határozta meg egzakt módon a teljesítménymérés szabályait, mellyel megsértette a Tpt. 14. számú melléklete 8. pontja által előírt kötelezettségét.

A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő naponta megküldte a portfóliókezelt ügyfelei részére az adott portfólión elért teljesítmény bemutatásához szükséges tételes eszközérték kimutatást, amelyet a havi beszámolóban kiegészített egy hozamszámítással, melyet oly módon végzett el, hogy az adott hó végi eszközértéket a megelőző év december hó 31-i eszközértékével osztotta el. Ezzel az Alapkezelő nem tett eleget a Tpt. 15. számú melléklete 8. és 10. pontjaiban foglalt azon kötelezettségeinek, amelyek szerint a portfólió hozamának számításakor havi tőkesúlyozott vagy napi idősúlyozott hozamszámítást kell alkalmazni, illetve az időszakok hozamait mértani láncba kell állítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő negyedéves portfólió-jelentéseiben az ügyfelek részére kimutatott hozam nem minden esetben egyezett meg a Felügyelet részére megküldött hozamadatokkal.

A pénztári vagyonkezelési tevékenység ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő vagyonkezelési szerződéseiben rögzített vagyonkezelési irányelvek nem jelölték meg a lekötött betétet, a jelzáloglevelet, illetve a repo ügyleteket mint megengedett befektetési eszközöket. Ezzel szemben az Alapkezelő a befektetési politika megvalósítása során vásárolt a fenti instrumentumokból is, így nem tartotta be maradéktalanul a pénztárak befektetési politikájában meghatározott vagyonkezelési irányelveket, megsértve ezáltal az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási szabályairól szóló 281/2001. (XII. 26.) számú kormányrendelet 20. § (1) bekezdésének a) pontja által, illetve a magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről 282/2001. (XII. 26.) számú kormányrendelet 12. § (1) bekezdésének a) pontja által előírt kötelezettségét.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?