32 °C Budapest

Jól megy a gyógyszállodáknak (is)

Pénzcentrum
2004. július 9. 09:00

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az előző év azonos időszakához képest január-májusban megélénkült - áll a KSH jelentésében. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele jelentősen emelkedett egy év alatt. Mind külföldi, mind belföldi relációban megfigyelhető egy eltolódás a magasabb minőségi kategóriák felé. A gyógyszállók szobafoglaltsága a szállodai átlagot jóval meghaladta, vendégforgalmuk dinamikusan bővült.

2004. január-májusban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 993 ezer külföldi vendég 3.1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 13, az éjszakák száma 9%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldiek körében a legnépszerűbb szállástípus a szálloda volt, itt regisztrálták az összes külföldivendég-éjszaka 86%-át. A legmagasabb minőséget képviselő ötcsillagos egységekben egyharmadával bővült a külföldivendég-forgalom, a négy-, illetve háromcsillagos szállodákban kisebb mértékű (15, illetve 6%-os) növekedés volt. Az alacsonyabb kategóriájú (egy-, kétcsillagos) egységekben 12-22%-kal kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldi vendégek, mint az előző év azonos időszakában.

Az Európai Unió egyes országainak (pl. Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország) állampolgárai jelentősen több éjszakát töltöttek el, míg az uniós forgalom több mint felét kitevő német és osztrák vendégek éjszakáinak száma 4, illetve 2%-kal csökkent. Az Ázsiából érkező vendégek kétharmadával, az amerikai földrészről érkezők közel negyedével több éjszakát vettek igénybe, mint 2003 hasonló időszakában.


A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 1.1 millió belföldi vendéget fogadtak, akik 2.4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek és az általuk eltöltött éjszakáik száma megegyezett a 2003 azonos időszakában mért értékekkel. A belföldi szálláskereslet kevésbé koncentrálódott a szállodákra, mint a külföldi, és ebben a szállástípusban a belföldi éjszakák 63%-a jelentkezett. A vendégforgalom - a vendégéjszakák száma alapján - a szállodákban 5, a panziókban 1%-kal bővült, a többi szállástípusban csökkent, illetve a kempingekben megegyezett az előző év azonos időszakának forgalmával. Ez a belföldi forgalom kismértékű eltolódását jelzi a magasabb minőségű szolgáltatást nyújtó szálláshelyek felé.

2004. január-májusban a szállodák átlagosan 41%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb. A vizsgált időszakban a legmagasabb szobakapacitás-kihasználtságot az ötcsillagos szállodákban (58%) mérték.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az év első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek több mint 63 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 17%-kal növekedett2003. január-májushoz képest. Ezen belül a szállásdíjbevétel 20, a szálláshelyi vendéglátás 16, az egyéb szolgáltatások bevétele 11%-kal bővült.

Májusban 53 gyógyszálloda több mint 14 ezer férőhellyel állt a vendégek rendelkezésére. Január-májusban a gyógyszállodákban töltött vendégéjszakák száma 17, ezen belül a belföldi forgalom 34%-kal emelkedett. Kapacitáskihasználtságuk (56%) lényegesen meghaladta a szállodák átlagos kihasználtságát.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?