19 °C Budapest

Jól megy a gyógyszállodáknak (is)

Pénzcentrum
2004. július 9. 09:00

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az előző év azonos időszakához képest január-májusban megélénkült - áll a KSH jelentésében. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele jelentősen emelkedett egy év alatt. Mind külföldi, mind belföldi relációban megfigyelhető egy eltolódás a magasabb minőségi kategóriák felé. A gyógyszállók szobafoglaltsága a szállodai átlagot jóval meghaladta, vendégforgalmuk dinamikusan bővült.

2004. január-májusban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 993 ezer külföldi vendég 3.1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 13, az éjszakák száma 9%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldiek körében a legnépszerűbb szállástípus a szálloda volt, itt regisztrálták az összes külföldivendég-éjszaka 86%-át. A legmagasabb minőséget képviselő ötcsillagos egységekben egyharmadával bővült a külföldivendég-forgalom, a négy-, illetve háromcsillagos szállodákban kisebb mértékű (15, illetve 6%-os) növekedés volt. Az alacsonyabb kategóriájú (egy-, kétcsillagos) egységekben 12-22%-kal kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldi vendégek, mint az előző év azonos időszakában.

Az Európai Unió egyes országainak (pl. Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország) állampolgárai jelentősen több éjszakát töltöttek el, míg az uniós forgalom több mint felét kitevő német és osztrák vendégek éjszakáinak száma 4, illetve 2%-kal csökkent. Az Ázsiából érkező vendégek kétharmadával, az amerikai földrészről érkezők közel negyedével több éjszakát vettek igénybe, mint 2003 hasonló időszakában.


A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 1.1 millió belföldi vendéget fogadtak, akik 2.4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek és az általuk eltöltött éjszakáik száma megegyezett a 2003 azonos időszakában mért értékekkel. A belföldi szálláskereslet kevésbé koncentrálódott a szállodákra, mint a külföldi, és ebben a szállástípusban a belföldi éjszakák 63%-a jelentkezett. A vendégforgalom - a vendégéjszakák száma alapján - a szállodákban 5, a panziókban 1%-kal bővült, a többi szállástípusban csökkent, illetve a kempingekben megegyezett az előző év azonos időszakának forgalmával. Ez a belföldi forgalom kismértékű eltolódását jelzi a magasabb minőségű szolgáltatást nyújtó szálláshelyek felé.

2004. január-májusban a szállodák átlagosan 41%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb. A vizsgált időszakban a legmagasabb szobakapacitás-kihasználtságot az ötcsillagos szállodákban (58%) mérték.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az év első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek több mint 63 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 17%-kal növekedett2003. január-májushoz képest. Ezen belül a szállásdíjbevétel 20, a szálláshelyi vendéglátás 16, az egyéb szolgáltatások bevétele 11%-kal bővült.

Májusban 53 gyógyszálloda több mint 14 ezer férőhellyel állt a vendégek rendelkezésére. Január-májusban a gyógyszállodákban töltött vendégéjszakák száma 17, ezen belül a belföldi forgalom 34%-kal emelkedett. Kapacitáskihasználtságuk (56%) lényegesen meghaladta a szállodák átlagos kihasználtságát.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?