33 °C Budapest

Jól megy a gyógyszállodáknak (is)

Pénzcentrum
2004. július 9. 09:00

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az előző év azonos időszakához képest január-májusban megélénkült - áll a KSH jelentésében. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele jelentősen emelkedett egy év alatt. Mind külföldi, mind belföldi relációban megfigyelhető egy eltolódás a magasabb minőségi kategóriák felé. A gyógyszállók szobafoglaltsága a szállodai átlagot jóval meghaladta, vendégforgalmuk dinamikusan bővült.

2004. január-májusban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 993 ezer külföldi vendég 3.1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 13, az éjszakák száma 9%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldiek körében a legnépszerűbb szállástípus a szálloda volt, itt regisztrálták az összes külföldivendég-éjszaka 86%-át. A legmagasabb minőséget képviselő ötcsillagos egységekben egyharmadával bővült a külföldivendég-forgalom, a négy-, illetve háromcsillagos szállodákban kisebb mértékű (15, illetve 6%-os) növekedés volt. Az alacsonyabb kategóriájú (egy-, kétcsillagos) egységekben 12-22%-kal kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldi vendégek, mint az előző év azonos időszakában.

Az Európai Unió egyes országainak (pl. Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország) állampolgárai jelentősen több éjszakát töltöttek el, míg az uniós forgalom több mint felét kitevő német és osztrák vendégek éjszakáinak száma 4, illetve 2%-kal csökkent. Az Ázsiából érkező vendégek kétharmadával, az amerikai földrészről érkezők közel negyedével több éjszakát vettek igénybe, mint 2003 hasonló időszakában.


A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 1.1 millió belföldi vendéget fogadtak, akik 2.4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek és az általuk eltöltött éjszakáik száma megegyezett a 2003 azonos időszakában mért értékekkel. A belföldi szálláskereslet kevésbé koncentrálódott a szállodákra, mint a külföldi, és ebben a szállástípusban a belföldi éjszakák 63%-a jelentkezett. A vendégforgalom - a vendégéjszakák száma alapján - a szállodákban 5, a panziókban 1%-kal bővült, a többi szállástípusban csökkent, illetve a kempingekben megegyezett az előző év azonos időszakának forgalmával. Ez a belföldi forgalom kismértékű eltolódását jelzi a magasabb minőségű szolgáltatást nyújtó szálláshelyek felé.

2004. január-májusban a szállodák átlagosan 41%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb. A vizsgált időszakban a legmagasabb szobakapacitás-kihasználtságot az ötcsillagos szállodákban (58%) mérték.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az év első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek több mint 63 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 17%-kal növekedett2003. január-májushoz képest. Ezen belül a szállásdíjbevétel 20, a szálláshelyi vendéglátás 16, az egyéb szolgáltatások bevétele 11%-kal bővült.

Májusban 53 gyógyszálloda több mint 14 ezer férőhellyel állt a vendégek rendelkezésére. Január-májusban a gyógyszállodákban töltött vendégéjszakák száma 17, ezen belül a belföldi forgalom 34%-kal emelkedett. Kapacitáskihasználtságuk (56%) lényegesen meghaladta a szállodák átlagos kihasználtságát.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?