20 °C Budapest

Közel 320 mrd Ft hiány az államháztartásban

Pénzcentrum
2004. július 7. 17:03

A prognózisnak megfelelően, annál kismértékben kedvezőbben alakult az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege az első hat hónapban - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. A deficit júniusban 317.8 mrd Ft volt.

A hiány az első félévben 1,040.2 milliárd forint lett, míg a prognózis 1,045 milliárd forintos deficittel számolt. Így a hat havi hiány a GDP 5.1 %-a pénzforgalmi szemléletben. Az adatok tükrében a költségvetés mozgástere meglehetősen beszűkül, ha a tervezett hiány mértékének közelében kívánják látni az egyenleget. A tervezet szerint a deficit az év egészében 1,185 mrd Ft lehet.

A Pénzügyminisztérium az eddigi adatok alapján továbbra is úgy látja, hogy az államháztartás 2004. évi várható hiánya a korábbi feltételezéseknek megfelelően pénzforgalmi szemléletben a GDP 5.8 %-a lesz, ami eredményszemléletben 4.6 %-nak felel meg.

Az államháztartás hiánya júniusban 317.8 milliárd forint volt, ezen belül a központi költségvetés 347 milliárd forintos deficittel zárt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiban 28 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapokban 1,2 milliárd forintos többlet keletkezett. A központi költségvetésben lényegében a várakozásoknak megfelelő a hiány, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és az elkülönített állami pénzalapoknak az egyenlege kedvezőbben alakult a prognózisnál.

Bevételek

A központi költségvetés adóbevételei összességükben kissé meghaladták a prognózist. Kedvezően alakultak a jövedéki adó bevételek, mintegy 12%-kal, 9 milliárd forinttal haladták meg a várható értéket.

Ezzel szemben az áfa bevételek 3.7 milliárd forinttal elmaradtak a várakozástól. A Pénzügyminisztérium már eleve alacsony általános forgalmi adó bevétellel számolt, figyelembe véve az import áfa befizetés szabályainak május elsejei módosulását. Korábban az importőrök az áru beérkezésekor, a határon fizették be az áfát, az Uniós csatlakozást követően itt is önbevallásos rendszer érvényesül. Ez egy hónapos csúszást eredményez az áfa bevételekben. Az alacsonyabb bevételek mellett jelentős volt a negyedéves bevallások miatti áfa visszautalás.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A központi költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei mintegy 9 milliárd forinttal elmaradtak a várakozásoktól.

Kiadások

A központi költségvetés kiadásai összességében 1.5%-kal, mintegy 10 milliárd forinttal haladták meg a prognózist. Több kiadási tétel együttesen 16 milliárd forint kiadási többletet mutat (a legnagyobb a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok 6 milliárd forintos többlete), amelyet viszont 6 milliárd forinttal csökkent a helyi önkormányzatok támogatására kiutalt összeg elmaradása a prognózistól.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?