Szinten maradó forint, újra gyengült a dollár

Pénzcentrum
2004. július 6. 10:33

A forint a tegnapi záróértéke közelében nyitott az euróval szemben, a kurzus továbbra is a 250-251 Ft/euró közötti sávban ingadozik. Az állampapírok másodpiacán szerény mértékű, vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg. A dollár egy kisebb erősödési szakaszt követően ismét az 1.23-as szint fölé került az euróval szemben. A jen a hajnali órákban megközelítette a 110-es szintet, majd onnan kisebb korrekció figyelhető meg a dollárral szemben.
eurhufcomp
eurhufcomp
A forint a tegnapi Monetáris Tanács közleményt követően alacsony forgalom mellett változatlan szinten, a 250.40-250.60 közötti szűk sávban mozgott az euróval szemben. Ma reggel a hazai fizetőeszköz szintén ebben a sávban kezdte a kereskedést, a legutóbbi kötések is mindössze kisebb forintgyengülést jeleznek: a kurzus jelenleg a 250.60-251 Ft/euró közötti sávban ingadozik, mely az intervenciós sávban -10.2-10.3%-os eltérést jelent a sávközéptől.

A forintpiacra az elmúlt napokban a nyári alacsonyabb érdeklődésnek megfelelő forgalom volt a jellemző (bár nem fejeltkezhetünk meg a tegnapi amerikai munkaszüneti napról sem), ugyanakkor ez az árfolyamban az ilyenkor "megszokott"-nál kisebb volatilitásban jelentkezett. Feltehetően a holnapi ipari statisztikai adatok, illetve a csütörtöki 5 és 10 éves aukciók nagyobb elmozdulásokat is generálhatnak a forint/euró kurzusban, illetve emelkedhet a likviditás is.

Az állampapírok másodpiacán szerény mértékű, vegyes irányú hozamelmozdulás figyelhető meg, a referenciaszintek jellemzően 2-4 bázisponttal változtak a tegnapi záróértékükhöz képest. Az Államadósság Kezelő Központ ma a 3 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, az értékesítésre felkínált mennyiség 35 milliárd forint.eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a tegnapi kisebb erősödést követően ismét az 1.23-as szint fölé került az euróval szemben, a legutóbbi kötések jellemzően az 1.2280-1.23 USD/EUR sávban születtek. A dollár/euró kurzusra ma nagyobb jelentőségű makrogazdasági adatok hiányában egyéb tényezők gyakorolhatnak befolyást.

Szakértők szerint a dollár a múlt heti kamatemelést követően főként amiatt gyengélkedik az euróval szemben, mert a befektetők egyre inkább "rossz előjelet" vélnek felfedezni a kamatpálya várható alakulásában a FED múlt heti közleményében jelzett fokozatos kamatemelés és a csalódást keltő új munkahely-bővülési adatok miatt. A FED akkor (is) hangsúlyozta, hogy jelenleg kiegyensúlyozottnak látja a gazdasági növekedés és az infláció szempontjából mutatkozó felfelé és lefelé irányuló kockázatokat, ami miatt nincs szükség agresszív kamatemelési periódus elindítására, melyet a piac a múlt szerdai döntés előtt - az amerikai makroadatokat látva - egyre inkább remélt. A jelenlegi relatív gyengébb dollár a további kamatemelési várakozások csökkenését tükrözi.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen a tegnapi gyengülést követően folytatta gyengélkedését a dollárral szemben, a kurzus a 110-es szintet is megközelítette a ma hajnali órákban. A legutóbbi kötések alapján kisebb korrekciót mutatkozik, jelenleg a 109.3-109.5 JPY/USD közötti sávban ingadozik az árfolyam.

A jen számottevő gyengülése mögött két főbb tényező is meghúzódik: egyrészt a piacok a japán kormányfő Junichiro Koizumi népszerűségének csökkenése miatt egyre inkább elképzelhetőnek tartják a hétvégén sorra kerülő felsőházi választásokon a kormánypárt vereségét. Ez megakaszthatná több fontos pénzügyi reform végrehajtását, illetve esetlegesen lemondásra kényszerülne a pénzügyi körökben népszerűnek számító Koizumi. A japán fizetőeszköz gyengülése mögött másrészt a befektetők óvatossága is meghúzódhat, mert az elmúlt napokban egyre többen tartottak attól, hogy a Bank of Japan látva a jen dinamikus erősödését ismét beavatkozik a jen gyengítése érdekében.

A japán gazdaság megítélése kedvező a befektetők szemében, ezt tükrözi az is, hogy a Bloomberg által megkérdezett 71 elemző 76%-a javasolta vételre a jent, szemben az előző heti 71%-os vételi ajánlati aránnyal.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem