11 °C Budapest

Nőtt az inflációs bizonytalanság - maradt a kamatszint

Pénzcentrum
2004. június 21. 14:00

A Monetáris Tanács 2004. június 21-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 11.50%-os szintjét. A döntés a piaci várakozásoknak megfelelt.

A májusi inflációs Jelentés publikálása óta eltelt időszakban növekedett az inflációs bizonytalanság - állapítja meg a Monetáris Tanács közleményében. Növekedett a gazdaság külső és belső egyensúlytalanságával kapcsolatos piaci bizonytalanság, ami a forintbefektetésektől elvárt hozamok emelkedésében tükröződött.

A májusi fogyasztóiár-infláció kismértékben meghaladta az MNB által prognosztizált ütemet. Az infláció gyorsulása nem köthető egy-egy termékcsoporthoz, az árindex emelkedése minden egyes maginflációs tételnél tapasztalható volt.

A felfelé irányuló inflációs bizonytalanság erősödésében több tényező is szerepet játszott. 2004. első négy hónapjában a versenyszféra bérinflációja valamivel magasabb volt a vártnál. Ennek inflációs hatását ugyanakkor tompítja a feldolgozóipari termelékenység gyors növekedése. Emellett a májusi inflációs jelentésben feltételezettnél magasabb olajár a termelési költségeken és a piaci várakozásokba beépülő bizonytalanságon keresztül hosszabb időtávon is növelheti az inflációt.

A GDP első negyedévi növekedése a vártnál magasabb volt. Az első negyedévi adatok szerint a gazdasági növekedés fő mozgatórugójává mind jelentősebb mértékben a külső kereslet által vezérelt vállalati konjunktúra válik, a belső fogyasztás lassuló növekedése mellett. Ez mérsékli a folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozási kockázatát és az inflációs nyomást.

A folyó fizetési mérleg egyenlege áprilisban jelentősen nőtt, ami leginkább az áruimport megugrásával magyarázható. Az import növekedése részben a vállalati beruházások bővülésével, részben pedig az EU csatlakozáshoz köthető egyedi hatásokkal magyarázható. Összességében mind a költségvetési, mind a külső egyensúlyi folyamatokkal kapcsolatos piaci bizonytalanság növekedett, amit a hosszú állampapír-hozamok emelkedése is tükröz.

Mindezek fényében a Monetáris Tanács változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatlábat, és továbbra is óvatos monetáris politikát lát szükségesnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Monetáris Tanács eddigi közelményeiben is az óvatosságra helyezte a hangsúlyt. A mostani közlemény a korábbiaknéál valamivel negatív hangvételűbb, mely a kamatcsökkentési várakozások további kitolódását eredményezhetik. A fejlett piacokon várható kamatemelési hullám a fejlődő régiókba irányuló tőkebeáramlás lassulásával, megakadásával az érdemi kamatcsökkentést szintén késleltetheti. A forint elmúlt időszakban tapasztalt eőrsebb volatilitása mutatja a magyar piac sérülékenységét, kiszolgáltatottságát a nagyobb befektetőknek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
ajovomunkahelye  |  2023.03.13 17:34
Mi kell ahhoz, hogy egy cég tanuló szervezetté váljon? Manapság gyakran halljuk a „tanulási kultú...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?