18 °C Budapest

Nőtt az inflációs bizonytalanság - maradt a kamatszint

Pénzcentrum
2004. június 21. 14:00

A Monetáris Tanács 2004. június 21-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 11.50%-os szintjét. A döntés a piaci várakozásoknak megfelelt.

A májusi inflációs Jelentés publikálása óta eltelt időszakban növekedett az inflációs bizonytalanság - állapítja meg a Monetáris Tanács közleményében. Növekedett a gazdaság külső és belső egyensúlytalanságával kapcsolatos piaci bizonytalanság, ami a forintbefektetésektől elvárt hozamok emelkedésében tükröződött.

A májusi fogyasztóiár-infláció kismértékben meghaladta az MNB által prognosztizált ütemet. Az infláció gyorsulása nem köthető egy-egy termékcsoporthoz, az árindex emelkedése minden egyes maginflációs tételnél tapasztalható volt.

A felfelé irányuló inflációs bizonytalanság erősödésében több tényező is szerepet játszott. 2004. első négy hónapjában a versenyszféra bérinflációja valamivel magasabb volt a vártnál. Ennek inflációs hatását ugyanakkor tompítja a feldolgozóipari termelékenység gyors növekedése. Emellett a májusi inflációs jelentésben feltételezettnél magasabb olajár a termelési költségeken és a piaci várakozásokba beépülő bizonytalanságon keresztül hosszabb időtávon is növelheti az inflációt.

A GDP első negyedévi növekedése a vártnál magasabb volt. Az első negyedévi adatok szerint a gazdasági növekedés fő mozgatórugójává mind jelentősebb mértékben a külső kereslet által vezérelt vállalati konjunktúra válik, a belső fogyasztás lassuló növekedése mellett. Ez mérsékli a folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozási kockázatát és az inflációs nyomást.

A folyó fizetési mérleg egyenlege áprilisban jelentősen nőtt, ami leginkább az áruimport megugrásával magyarázható. Az import növekedése részben a vállalati beruházások bővülésével, részben pedig az EU csatlakozáshoz köthető egyedi hatásokkal magyarázható. Összességében mind a költségvetési, mind a külső egyensúlyi folyamatokkal kapcsolatos piaci bizonytalanság növekedett, amit a hosszú állampapír-hozamok emelkedése is tükröz.

Mindezek fényében a Monetáris Tanács változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatlábat, és továbbra is óvatos monetáris politikát lát szükségesnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Monetáris Tanács eddigi közelményeiben is az óvatosságra helyezte a hangsúlyt. A mostani közlemény a korábbiaknéál valamivel negatív hangvételűbb, mely a kamatcsökkentési várakozások további kitolódását eredményezhetik. A fejlett piacokon várható kamatemelési hullám a fejlődő régiókba irányuló tőkebeáramlás lassulásával, megakadásával az érdemi kamatcsökkentést szintén késleltetheti. A forint elmúlt időszakban tapasztalt eőrsebb volatilitása mutatja a magyar piac sérülékenységét, kiszolgáltatottságát a nagyobb befektetőknek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?