24 °C Budapest

A kötvényguru megszólal: 20-30 éve nem látott bizonytalanság, 20%-kal felülértékelt dollár

Pénzcentrum
2004. június 18. 09:36

Az elmúlt 20-30 évre visszatekintve most tapasztalhatóak a legnagyobb bizonytalanságok a világgazdaságban - állítja Bill Gross, a Pimco startégája a Financial Timesban. Gross szerint túl magas az eladósodottság mértéke, a geopolitikai kockázatok, és az eszközpiacokon kialakult buborékok is bizonytalanságot keltenek. Bár egyelőre élénkülésről beszélhetünk, ez bármelyik percben visszájára fordulhat.

Gross elsősorban az USA-ban és a Japánban kialakult magas eladósodottsági szintet tartja aggasztónak. Az adósságállomány szinte minden szinten magas: háztartások, vállalatok, állam. Egy kisebb kedvezőtlen változás is könnyen a hajó borulásához vezethet - állítja Gross. A stratéga szerint buborék alakult ki számos nyersanyag, energiahordozó kereskedelmében (indokolatlan áremelkedés), a brit ingatlanpiacon, illetve az amerikai dollárban. A dollár viszonylagos erőssége csak a japán és kínai befektetők aktivitásának köszönhető. Gross szerint a dollár egyensúlyi árfolyama 20%-kal lejjebb van a mostani piaci szinthez képest.

Gross kitért az ún. carry trade folyamat veszélyeire is, mellyel néhány évvel korábban még kevésbé kellett számolni. Az olcsóbb devizában történő eladósodás jelentős tőkeáttétel mellett olyan kockázatokat vitt a nemzetközi pénzügyi rendszerbe, mely azt meglehetősen ingataggá tette. A hedge fundok tevékenységét az eddigieknél lényegesen jobban kellene szabályozni a stratéga szerint.

A Pimco alapok a hisztorikus értékeket tekintve vagyonuk legmagasabb hányadát tartják az USA-n kívül. Gross ezt azzal magyarázta, hogy Nagy-Britanniában, Németországban kisebb az infláció emelkedésének veszélye. Gross szerint még több pénzt tartanának az USA-n kívül, ha a nyugdíjpénztárakat nem korlátozná a szabályozás. A stratéga elmondta, hogy ha nem lesz befektetőbarátabb az amerikai környezet a kötvények szempontjából, akkor további tőkét csoportosítanak külföldre.

A Pimco a legnagyobb alapkezelő a világon, mintegy 400 mrd USD vagyont kezel kötvényalapokban. A Pimco kötvényalapjai az elmúlt 30 évben jellemzően felülteljesítették a piaci benchmarkokat. Gross az egyike azoknak, akinek szavai az egész piacot jelentősen befolyásolják.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM