25 °C Budapest

A kötvényguru megszólal: 20-30 éve nem látott bizonytalanság, 20%-kal felülértékelt dollár

Pénzcentrum
2004. június 18. 09:36

Az elmúlt 20-30 évre visszatekintve most tapasztalhatóak a legnagyobb bizonytalanságok a világgazdaságban - állítja Bill Gross, a Pimco startégája a Financial Timesban. Gross szerint túl magas az eladósodottság mértéke, a geopolitikai kockázatok, és az eszközpiacokon kialakult buborékok is bizonytalanságot keltenek. Bár egyelőre élénkülésről beszélhetünk, ez bármelyik percben visszájára fordulhat.

Gross elsősorban az USA-ban és a Japánban kialakult magas eladósodottsági szintet tartja aggasztónak. Az adósságállomány szinte minden szinten magas: háztartások, vállalatok, állam. Egy kisebb kedvezőtlen változás is könnyen a hajó borulásához vezethet - állítja Gross. A stratéga szerint buborék alakult ki számos nyersanyag, energiahordozó kereskedelmében (indokolatlan áremelkedés), a brit ingatlanpiacon, illetve az amerikai dollárban. A dollár viszonylagos erőssége csak a japán és kínai befektetők aktivitásának köszönhető. Gross szerint a dollár egyensúlyi árfolyama 20%-kal lejjebb van a mostani piaci szinthez képest.

Gross kitért az ún. carry trade folyamat veszélyeire is, mellyel néhány évvel korábban még kevésbé kellett számolni. Az olcsóbb devizában történő eladósodás jelentős tőkeáttétel mellett olyan kockázatokat vitt a nemzetközi pénzügyi rendszerbe, mely azt meglehetősen ingataggá tette. A hedge fundok tevékenységét az eddigieknél lényegesen jobban kellene szabályozni a stratéga szerint.

A Pimco alapok a hisztorikus értékeket tekintve vagyonuk legmagasabb hányadát tartják az USA-n kívül. Gross ezt azzal magyarázta, hogy Nagy-Britanniában, Németországban kisebb az infláció emelkedésének veszélye. Gross szerint még több pénzt tartanának az USA-n kívül, ha a nyugdíjpénztárakat nem korlátozná a szabályozás. A stratéga elmondta, hogy ha nem lesz befektetőbarátabb az amerikai környezet a kötvények szempontjából, akkor további tőkét csoportosítanak külföldre.

A Pimco a legnagyobb alapkezelő a világon, mintegy 400 mrd USD vagyont kezel kötvényalapokban. A Pimco kötvényalapjai az elmúlt 30 évben jellemzően felülteljesítették a piaci benchmarkokat. Gross az egyike azoknak, akinek szavai az egész piacot jelentősen befolyásolják.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?