10 °C Budapest

Merill poll: egyre növekvő inflációs feszültségek, 3-3.25%-ra emelkedhet a FED Funds Rate

Pénzcentrum
2004. június 16. 07:30

A Merill Lynch befektetési bank felmérése szerint az alapkezelők az egész világon fokozatosan felkészülnek az egyre inkább növekevő inflációs feszültségek következményeire, azaz a világ főbb jegybankjainak ismét beinduló kamatemelési ciklusaira, ugyanakkor a gazdasági növekedés ütemét illetően eltérően vélekednek. A globális alapkezelők a várható kamatemelések ellenére optimistán tekintenek a részvényárfolyamok várható alakulására - tudósított a Reuters.


A Merill által végzett júniusi felmérésben 303 alapkezelő vett részt, akik együttesen mintegy 900 milliárd dollár vagyont kezelnek. Az alapkezelők egyöntetű véleménye szerint a mostani amerikai alapkamat túl alacsony, ezért kamatemelésre kell felkészülni, melynek mértéke akár jelentős is lehet.

A felmérés eredményeit összegezve a Merill hangsúlyozza, hogy a befektetők egyre növekvő aggodalommal figyelik az infláció növekedéséről szóló adatokat. A felmérésben részt vett alapkezelők 90%-a szerint a fogyasztói árindex egy év múlva a jelenleginél is magasabb lehet. A múlt havi felmérésben a válaszadóknak még "csak" 81 százaléka számított erre.

Az alapkezelők szinte egyhangú véleménye szerint (99%) egy év múlva biztosan magasabb lesz a FED Funds rate értéke a jelenlegi 1%-os szintnél. Az előző felmérésben ezt a válaszadók 85%-a állította. Fontos kiemelni azt, hogy az alapkezelők több mint egyharmada - az előző felmérésbeli válaszok háromszorosa - azt várja, hogy az irányadó ráta "sokkal magasabb lesz" egy év múlva.

Arra kérdésre, hogy mekkkora lehet az az amerikai irányadó kamatszint, amely közömbös lenne a gazdasági növekedésre nézve (nem nevezhető se gazdaság serkentőnek, se túlzottan restriktívnek), a részvényelemzők jórészt egy 3%-os kamatszintet, míg a kötvényalapok kezelői 3.2%-os szintet jelöltek meg a jelenlegi 1%-os hivatalos rátával szemben.

Az alapkezelők válaszát az euró-zóna irányadó rátájának várható alakulásával kapcsolatban is kikérték a Merill felmérését végzők. A 303 alapkezelő mindössze 6%-a számít arra, hogy a Európai Központi Bank kamatot fog csökkenteni az elkövetkezendő időszakban. Ezzel szemben a válaszadók 80%-a a kamatemelés mellett tette le voksát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alapkezelők véleménye szerint a világgazdasági növekedés üteme az elkövetkezendő egy évben a jelenlegi szinten maradhat, illetve tovább gyorsulhat, ami a vállalati profitok növekedésén keresztül a részvényárfolyamok emelkedését vetíti előre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem