18 °C Budapest

Merill poll: egyre növekvő inflációs feszültségek, 3-3.25%-ra emelkedhet a FED Funds Rate

Pénzcentrum
2004. június 16. 07:30

A Merill Lynch befektetési bank felmérése szerint az alapkezelők az egész világon fokozatosan felkészülnek az egyre inkább növekevő inflációs feszültségek következményeire, azaz a világ főbb jegybankjainak ismét beinduló kamatemelési ciklusaira, ugyanakkor a gazdasági növekedés ütemét illetően eltérően vélekednek. A globális alapkezelők a várható kamatemelések ellenére optimistán tekintenek a részvényárfolyamok várható alakulására - tudósított a Reuters.


A Merill által végzett júniusi felmérésben 303 alapkezelő vett részt, akik együttesen mintegy 900 milliárd dollár vagyont kezelnek. Az alapkezelők egyöntetű véleménye szerint a mostani amerikai alapkamat túl alacsony, ezért kamatemelésre kell felkészülni, melynek mértéke akár jelentős is lehet.

A felmérés eredményeit összegezve a Merill hangsúlyozza, hogy a befektetők egyre növekvő aggodalommal figyelik az infláció növekedéséről szóló adatokat. A felmérésben részt vett alapkezelők 90%-a szerint a fogyasztói árindex egy év múlva a jelenleginél is magasabb lehet. A múlt havi felmérésben a válaszadóknak még "csak" 81 százaléka számított erre.

Az alapkezelők szinte egyhangú véleménye szerint (99%) egy év múlva biztosan magasabb lesz a FED Funds rate értéke a jelenlegi 1%-os szintnél. Az előző felmérésben ezt a válaszadók 85%-a állította. Fontos kiemelni azt, hogy az alapkezelők több mint egyharmada - az előző felmérésbeli válaszok háromszorosa - azt várja, hogy az irányadó ráta "sokkal magasabb lesz" egy év múlva.

Arra kérdésre, hogy mekkkora lehet az az amerikai irányadó kamatszint, amely közömbös lenne a gazdasági növekedésre nézve (nem nevezhető se gazdaság serkentőnek, se túlzottan restriktívnek), a részvényelemzők jórészt egy 3%-os kamatszintet, míg a kötvényalapok kezelői 3.2%-os szintet jelöltek meg a jelenlegi 1%-os hivatalos rátával szemben.

Az alapkezelők válaszát az euró-zóna irányadó rátájának várható alakulásával kapcsolatban is kikérték a Merill felmérését végzők. A 303 alapkezelő mindössze 6%-a számít arra, hogy a Európai Központi Bank kamatot fog csökkenteni az elkövetkezendő időszakban. Ezzel szemben a válaszadók 80%-a a kamatemelés mellett tette le voksát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alapkezelők véleménye szerint a világgazdasági növekedés üteme az elkövetkezendő egy évben a jelenlegi szinten maradhat, illetve tovább gyorsulhat, ami a vállalati profitok növekedésén keresztül a részvényárfolyamok emelkedését vetíti előre.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17