Merill poll: egyre növekvő inflációs feszültségek, 3-3.25%-ra emelkedhet a FED Funds Rate

Pénzcentrum
2004. június 16. 07:30

A Merill Lynch befektetési bank felmérése szerint az alapkezelők az egész világon fokozatosan felkészülnek az egyre inkább növekevő inflációs feszültségek következményeire, azaz a világ főbb jegybankjainak ismét beinduló kamatemelési ciklusaira, ugyanakkor a gazdasági növekedés ütemét illetően eltérően vélekednek. A globális alapkezelők a várható kamatemelések ellenére optimistán tekintenek a részvényárfolyamok várható alakulására - tudósított a Reuters.


A Merill által végzett júniusi felmérésben 303 alapkezelő vett részt, akik együttesen mintegy 900 milliárd dollár vagyont kezelnek. Az alapkezelők egyöntetű véleménye szerint a mostani amerikai alapkamat túl alacsony, ezért kamatemelésre kell felkészülni, melynek mértéke akár jelentős is lehet.

A felmérés eredményeit összegezve a Merill hangsúlyozza, hogy a befektetők egyre növekvő aggodalommal figyelik az infláció növekedéséről szóló adatokat. A felmérésben részt vett alapkezelők 90%-a szerint a fogyasztói árindex egy év múlva a jelenleginél is magasabb lehet. A múlt havi felmérésben a válaszadóknak még "csak" 81 százaléka számított erre.

Az alapkezelők szinte egyhangú véleménye szerint (99%) egy év múlva biztosan magasabb lesz a FED Funds rate értéke a jelenlegi 1%-os szintnél. Az előző felmérésben ezt a válaszadók 85%-a állította. Fontos kiemelni azt, hogy az alapkezelők több mint egyharmada - az előző felmérésbeli válaszok háromszorosa - azt várja, hogy az irányadó ráta "sokkal magasabb lesz" egy év múlva.

Arra kérdésre, hogy mekkkora lehet az az amerikai irányadó kamatszint, amely közömbös lenne a gazdasági növekedésre nézve (nem nevezhető se gazdaság serkentőnek, se túlzottan restriktívnek), a részvényelemzők jórészt egy 3%-os kamatszintet, míg a kötvényalapok kezelői 3.2%-os szintet jelöltek meg a jelenlegi 1%-os hivatalos rátával szemben.

Az alapkezelők válaszát az euró-zóna irányadó rátájának várható alakulásával kapcsolatban is kikérték a Merill felmérését végzők. A 303 alapkezelő mindössze 6%-a számít arra, hogy a Európai Központi Bank kamatot fog csökkenteni az elkövetkezendő időszakban. Ezzel szemben a válaszadók 80%-a a kamatemelés mellett tette le voksát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alapkezelők véleménye szerint a világgazdasági növekedés üteme az elkövetkezendő egy évben a jelenlegi szinten maradhat, illetve tovább gyorsulhat, ami a vállalati profitok növekedésén keresztül a részvényárfolyamok emelkedését vetíti előre.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?