36 °C Budapest

Merill poll: egyre növekvő inflációs feszültségek, 3-3.25%-ra emelkedhet a FED Funds Rate

Pénzcentrum
2004. június 16. 07:30

A Merill Lynch befektetési bank felmérése szerint az alapkezelők az egész világon fokozatosan felkészülnek az egyre inkább növekevő inflációs feszültségek következményeire, azaz a világ főbb jegybankjainak ismét beinduló kamatemelési ciklusaira, ugyanakkor a gazdasági növekedés ütemét illetően eltérően vélekednek. A globális alapkezelők a várható kamatemelések ellenére optimistán tekintenek a részvényárfolyamok várható alakulására - tudósított a Reuters.


A Merill által végzett júniusi felmérésben 303 alapkezelő vett részt, akik együttesen mintegy 900 milliárd dollár vagyont kezelnek. Az alapkezelők egyöntetű véleménye szerint a mostani amerikai alapkamat túl alacsony, ezért kamatemelésre kell felkészülni, melynek mértéke akár jelentős is lehet.

A felmérés eredményeit összegezve a Merill hangsúlyozza, hogy a befektetők egyre növekvő aggodalommal figyelik az infláció növekedéséről szóló adatokat. A felmérésben részt vett alapkezelők 90%-a szerint a fogyasztói árindex egy év múlva a jelenleginél is magasabb lehet. A múlt havi felmérésben a válaszadóknak még "csak" 81 százaléka számított erre.

Az alapkezelők szinte egyhangú véleménye szerint (99%) egy év múlva biztosan magasabb lesz a FED Funds rate értéke a jelenlegi 1%-os szintnél. Az előző felmérésben ezt a válaszadók 85%-a állította. Fontos kiemelni azt, hogy az alapkezelők több mint egyharmada - az előző felmérésbeli válaszok háromszorosa - azt várja, hogy az irányadó ráta "sokkal magasabb lesz" egy év múlva.

Arra kérdésre, hogy mekkkora lehet az az amerikai irányadó kamatszint, amely közömbös lenne a gazdasági növekedésre nézve (nem nevezhető se gazdaság serkentőnek, se túlzottan restriktívnek), a részvényelemzők jórészt egy 3%-os kamatszintet, míg a kötvényalapok kezelői 3.2%-os szintet jelöltek meg a jelenlegi 1%-os hivatalos rátával szemben.

Az alapkezelők válaszát az euró-zóna irányadó rátájának várható alakulásával kapcsolatban is kikérték a Merill felmérését végzők. A 303 alapkezelő mindössze 6%-a számít arra, hogy a Európai Központi Bank kamatot fog csökkenteni az elkövetkezendő időszakban. Ezzel szemben a válaszadók 80%-a a kamatemelés mellett tette le voksát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alapkezelők véleménye szerint a világgazdasági növekedés üteme az elkövetkezendő egy évben a jelenlegi szinten maradhat, illetve tovább gyorsulhat, ami a vállalati profitok növekedésén keresztül a részvényárfolyamok emelkedését vetíti előre.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?