22 °C Budapest

Gyengébb forint, erősebb dollár

Pénzcentrum
2004. május 20. 10:48

A forint ma a tegnapi záróértékénél kissé gyengébb szinten nyitott az euróval szemben. Az állampapírok másodpiacán vegyes, kis mértékű hozamelmozdulás figyelhető meg a kereskedés első órájában. A dollár ismét az 1.20-as szint alá tudott kerülni az euróval szemben, a jen kissé gyengült.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel a 250.90 - 253.10 Ft/euró közötti szinten kezdte a kereskedés, ami néhány fillérrel gyengébb a tegnapi záróértékénél. A kereskedés eddigi szakaszában a kurzus jellemzően a 252.90 - 253.50 Ft/eurós sávban ingadozott és várhatóan az eseménytelennek tűnő napon továbbra is a 253 Ft/eurós szint közelében mozoghat tovább a hazai fizetőeszköz árfolyama. A befektetők bizalma a kelet-közép-európai régió iránt valamelyest erősödött, főként a lengyelországi belpolitikai válság enyhülése miatt. Megfigyelők szerint növekszik az esélye annak, hogy a következő, a lengyel kormány felállásáról szóló parlamenti szavazás alkalmával már megszerzi a szükséges mennyiségű szavazatokat Marek Belka kijelölt miniszterelnök. A kedvező fejlemények mind a zloty, mind a forint erősödéséhez hozzájárulhatnak a következő napokban. A szavazás időpontja még bizonytalan, így a piacnak az iránymutatásra még mindenképp várnia kell.

A forint a dollárral szemben is gyengébb szinten nyitott ma reggel, a kurzus tegnap már a 210 Ft/USD szint alatt is járt, ugyanakkor a kötések ma már jellemzően a 211.50 - 212.0 Ft/USD közötti sávban születnek.

Az állampapírok másodpiacán vegyes, szerény mértékű (3-5 bp) hozamelmozdulás figyelhető meg. A várhatóan csendes kereskedés mellett a tegnapi szintek közelében maradhatnak a hozamok. Ma 12 hónapos futamidejű diszkont-kintcstárjegy aukcióra kerül sor, a felkínált mennyiség 35 milliárd forint, az aukciós átlaghozam 11.70-11.80% között alakulhat.

Az ÁKK legfrissebb statisztikái szerint a külföldiek kezében lévő állampapírok mennyisége 2,273.8 milliárd forintot tett ki, mely 16 hetes mélypontot jelez, és egyfajta befektetői véleményt tükröz a magyar állampapírpiacról is. Érdemes megemlíteni, hogy az állomány csökkenése a hátralevő átlagos futamidő hosszabbodása mellett következett be mely arra utal, hogy a külföldiek elsősorban a rövidebb papíroktól szabadultak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a tegnapi gyengülést követően újra lendületet tudott venni az euróval szemben, a kurzus azonban csak megközelíteni, de áttörni nem tudta az 1.19-es szintet. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.1920-1.1940 USD/EUS sávban születtek. Ma délután teszik közzé a heti friss munkanélküliek számát az Egyesült Államokban, mely a várakozások szerint kismértékű csökkenést mutat majd a múlt heti adathoz képest. Az amerikai munkaerőpiacon már több hete a kritikusnak tekintett 400 ezer főnél lényegesen kevesebb a heti friss munkanélküliek száma, ami kedvező tendenciát mutat a munkaerő-piaci folyamatok vonatkozásában. Mint ismeretes, a FED kamatemelésének egyik fontos feltétele a tartós kedvező irányú változás az amerikai munkaerő-piacon.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen a tegnapi - főként a várakozások feletti GDP-adatnak köszönhető -, elmúlt két hónapbeli legnagyobb erősödése megtorpanni látszik, a jen/dollár keresztárfolyam a 113 JPY/USD közeli szintről ismét emelkedik. A legutóbbi kötések jellemzően már az 113.40 - 113.60 JPY/USD sávban születtek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM