11 °C Budapest

Erősödő forint, gyengülő dollár

Pénzcentrum
2004. május 12. 11:47

A forint reggel erősebb szinten nyitott a tegnapi záróértékéhez képest, és a délelőtt folyamán kis mértékben erősödni tudott az euróval szemben. Az állampapírok másodpiacán mérsékelt ütemben folytatódik a tegnap elindult hozamcsökkenés. A dollár mind az euróval, mind a jennel szemben kismértékben gyengült.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel erősebb szinten nyitott a tegnapi zárószintjénél, és feltehetően a kedvező külkereskedelmi mérleg adat és a piacok megnyugvása miatt tovább tudott erősödni az euróval szemben. A kereskedés a délelőtt során jellemzően a 253.80 - 254.30 Ft/euró közötti sávban zajlott, ami az intervenciós sávközéptől mintegy 10-10.1%-os eltérést jelent a sáv erősebb oldalán. A kereskedés a nap során a 253-254 Ft/euró körüli szinten ingadozhat, de az árfolyam továbbra is érzékenynek bizonyulhat a régióból érkező kedvezőtlen hírekre (pl. feltörekvő devizák gyengülése, lengyel belpolitikai bizonytalanság). A piac várhatóan nagyobb figyelmet fordít a holnap publikálásra kerülő fizetési mérleg adatokra, illetve a két holnapi aukció alakulására: mindkettőtől a egyfajta iránymutatást várva.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt hozamcsökkenés figyelhető meg a kereskedés eddigi szakaszában, a hozamok főként a hozamgörbe rövidebb oldalán mutatnak csökkenést (10-15 bp). Ma - folytatódó - hozamcsökkenés feltehetően mérsékelt lesz.

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár enyhe gyengülő tendenciát mutat az euróval szemben, a kereskedés jelenleg már ismét a technikai szempontból ellenállási pontnak mutatkozó 1.19-es szint közelében jár, a kötések jellemzően az1.1880 - 1.1890 euró/dollár közötti sávban ingadoznak. A dollár kis mértékű gyengülésében feltehetően a Közel-Keletről érkező kedvezőtlen hírek (erőszak terjedése, fogolykínzások) is szerepet játszhattak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ma kora délután teszik közzé az amerikai külkereskedelmi mérlegre vonatkozó legfrissebb adatokat, amelyek némi irányt nyújthatnak a befektetőknek a két deviza várható árfolyamával kapcsolatban. A piac azonban sokkal jobban figyel a pénteken publikálásra kerülő áprilisi inflációs adatra, amely akár jelentősebb változást is okozhat a keresztárfolyamban. Bár a kamatemelés időzítésében egyre több szakértő a júniust jelöli meg, egyes szakértők a piac által a FED-től idénre várt 150-200 bázispontos kamatemelést eltúlzottnak tartják.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen kismértékű erősödést mutatott a dollárral szemben, az elmúlt napokban tapasztalt 113 jen/dollár feletti kurzus süllyedt, jelenleg a jegyzések már a 112.80 - 112.90 jen/dolláros szint közötti sávban ingadoznak. A japán jegybank egyik igazgatósági tagja legutóbb úgy nyilatkozott, hogy a 0%-os kamatpolitika továbbra is fennmaradhat, bár a pénzmennyiség növekedési ütemét a BoJ várhatóan mérsékelni fogja.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?