18 °C Budapest

Erősödő forint, gyengülő dollár

Pénzcentrum
2004. május 12. 11:47

A forint reggel erősebb szinten nyitott a tegnapi záróértékéhez képest, és a délelőtt folyamán kis mértékben erősödni tudott az euróval szemben. Az állampapírok másodpiacán mérsékelt ütemben folytatódik a tegnap elindult hozamcsökkenés. A dollár mind az euróval, mind a jennel szemben kismértékben gyengült.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel erősebb szinten nyitott a tegnapi zárószintjénél, és feltehetően a kedvező külkereskedelmi mérleg adat és a piacok megnyugvása miatt tovább tudott erősödni az euróval szemben. A kereskedés a délelőtt során jellemzően a 253.80 - 254.30 Ft/euró közötti sávban zajlott, ami az intervenciós sávközéptől mintegy 10-10.1%-os eltérést jelent a sáv erősebb oldalán. A kereskedés a nap során a 253-254 Ft/euró körüli szinten ingadozhat, de az árfolyam továbbra is érzékenynek bizonyulhat a régióból érkező kedvezőtlen hírekre (pl. feltörekvő devizák gyengülése, lengyel belpolitikai bizonytalanság). A piac várhatóan nagyobb figyelmet fordít a holnap publikálásra kerülő fizetési mérleg adatokra, illetve a két holnapi aukció alakulására: mindkettőtől a egyfajta iránymutatást várva.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt hozamcsökkenés figyelhető meg a kereskedés eddigi szakaszában, a hozamok főként a hozamgörbe rövidebb oldalán mutatnak csökkenést (10-15 bp). Ma - folytatódó - hozamcsökkenés feltehetően mérsékelt lesz.

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár enyhe gyengülő tendenciát mutat az euróval szemben, a kereskedés jelenleg már ismét a technikai szempontból ellenállási pontnak mutatkozó 1.19-es szint közelében jár, a kötések jellemzően az1.1880 - 1.1890 euró/dollár közötti sávban ingadoznak. A dollár kis mértékű gyengülésében feltehetően a Közel-Keletről érkező kedvezőtlen hírek (erőszak terjedése, fogolykínzások) is szerepet játszhattak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ma kora délután teszik közzé az amerikai külkereskedelmi mérlegre vonatkozó legfrissebb adatokat, amelyek némi irányt nyújthatnak a befektetőknek a két deviza várható árfolyamával kapcsolatban. A piac azonban sokkal jobban figyel a pénteken publikálásra kerülő áprilisi inflációs adatra, amely akár jelentősebb változást is okozhat a keresztárfolyamban. Bár a kamatemelés időzítésében egyre több szakértő a júniust jelöli meg, egyes szakértők a piac által a FED-től idénre várt 150-200 bázispontos kamatemelést eltúlzottnak tartják.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen kismértékű erősödést mutatott a dollárral szemben, az elmúlt napokban tapasztalt 113 jen/dollár feletti kurzus süllyedt, jelenleg a jegyzések már a 112.80 - 112.90 jen/dolláros szint közötti sávban ingadoznak. A japán jegybank egyik igazgatósági tagja legutóbb úgy nyilatkozott, hogy a 0%-os kamatpolitika továbbra is fennmaradhat, bár a pénzmennyiség növekedési ütemét a BoJ várhatóan mérsékelni fogja.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?