12 °C Budapest

Újabb EVA bejelentkezés

Pénzcentrum
2004. április 7. 08:35

Az általános forgalmi adót módosító 2004. évi IX. törvény záró rendelkezésében az Eva törvényt módosító átmeneti szabályok alapján az adózónak lehetősége van arra, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén a 2003. és/vagy a 2004. évre vonatkozó kötelezettségeit az egyszerűsített vállalkozói adóalanyra vonatkozó rendelkezések szerint teljesítse, amennyiben az Áfa törvény módosításának kihirdetését követő 45. napig, vagyis 2004. április 30-ig az erre szolgáló nyomtatvány kitöltésével ilyen irányú bejelentést tesz - tette közzé az APEH.

Ezzel a lehetőséggel azon adózók élhetnek, akik (amelyek) bejelentkeztek az eva hatálya alá, de az adóhatóság az Áfa törvény szerinti mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyra vonatkozó különleges rendelkezések alkalmazása (kompenzációs felár érvényesítése) miatt utasította el a bejelentkezési kérelmüket, illetve akik ezen okból 2004. évre be sem jelentkeztek az eva hatálya alá, valamint akiknek az eva-alanyiságát az adóhatóság a kompenzációs felár érvényesítése miatt visszamenőlegesen megszüntette.

A bejelentésre a 04105. számú nyomtatvány szolgál.

Ha az adózó a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentette az állami adóhatóságnak, hogy az adóévben az Eva törvény szerint teljesíti adókötelezettségeit, valamint a bejelentés időpontjában és a 2003. évben folyamatosan - az egyébként az Eva törvényben az adóalanyiságra akkor meghatározott valamennyi feltétel mellett - megfelelt az Eva törvény most módosított feltételének is, vagyis az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint nem volt kötelezett a különbözet szerinti adózásra, vagy az idegenforgalmi tevékenységre vonatkozó különös adózási szabályok alkalmazására, akkor a 2003. évre vonatkozóan bejelentkezése jogszerűnek minősül. Ebben az esetben az adatbejelentő lapot nem kell benyújtania.

A 2003. évre az eva hatálya alá 2004. április 30-ig az az adózó jelentkezhet be, aki (amely)

a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság kompenzációs felár érvényesítése miatt utasította el, vagy
a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság elfogadta, majd visszamenőlegesen 2003. január 1-jei hatállyal, kizárólag kompenzációs felár érvényesítése miatt a bejelentés jogszerűtlenségét állapította meg.
A 2004. április 30-i bejelentkezésssel egyidejűleg az adózónak az eva alapját és a fizetendő evát meg kell állapítania, be kell vallania és az evát meg kell fizetnie. A 2002. és a 2003. évre már benyújtott - az evaalanyiságot érintő - bevallásokat önellenőrzéssel kell helyesbíteni.

A 2004. évre, 2004. január 1-jével visszamenőleg az eva hatálya alá az az adózó jelentkezhet be, aki (amely)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

sem a 2003. évre, sem a 2004. évre nem jelentkezett be az eva hatálya alá, vagy
a 2004. évre, 2003. december 22-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság kompenzációs felár érvényesítése miatt, vagy kompenzációs felár érvényesítése és egyéb okok miatt utasította el, vagy
a 2004. évre, 2003. december 22-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság elfogadta, majd visszamenőlegesen 2004. január 1-jei hatállyal, kizárólag kompenzációs felár érvényesítése miatt a bejelentés jogszerűtlenségét állapította meg, vagy
2003. december 22-ig kijelentkezett az eva hatálya alól kompenzációs felár érvényesítése miatt,
és a bejelentés időpontjában az egyébként az Eva törvényben az adóalanyiságra meghatározott valamennyi feltételnek megfelel.
A 2004. évre már benyújtott - az evaalanyiságot érintő - bevallásokat önellenőrzéssel kell helyesbíteni.

Ha az adózó a nyomtatvány kitöltésével és az adóhatósághoz történő eljuttatásával nyilatkozik arról, hogy a fentiekben felsorolt feltételeknek megfelel és bejelentkezik az eva hatálya alá, úgy ebben az esetben az általános forgalmi adóra, a vezetett alapnyilvántartásra és az átalányadóra vonatkozó korábbi bejelentéseinek változását nem kell bejelentenie, azt az adóhivatal módosítja.

Amennyiben valamennyi feltételnek megfelel, az adózó adószámának kilencedik számjegye 3-as kódértéket kap. Az adózót adószámának változásáról az adóhatóság értesítőlevélben tájékoztatja. Abban az esetben pedig, ha a meghatározott feltételeknek nem felel meg, elutasító határozatot fog kapni.

A korábban jogszerűen kiállított, az adózással összefüggő bizonylaton, nyilvántartáson, vagy más okiraton az adószám fentiek szerinti változását nem szükséges visszamenőlegesen módosítani.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem