Újabb EVA bejelentkezés

Pénzcentrum
2004. április 7. 08:35

Az általános forgalmi adót módosító 2004. évi IX. törvény záró rendelkezésében az Eva törvényt módosító átmeneti szabályok alapján az adózónak lehetősége van arra, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén a 2003. és/vagy a 2004. évre vonatkozó kötelezettségeit az egyszerűsített vállalkozói adóalanyra vonatkozó rendelkezések szerint teljesítse, amennyiben az Áfa törvény módosításának kihirdetését követő 45. napig, vagyis 2004. április 30-ig az erre szolgáló nyomtatvány kitöltésével ilyen irányú bejelentést tesz - tette közzé az APEH.

Ezzel a lehetőséggel azon adózók élhetnek, akik (amelyek) bejelentkeztek az eva hatálya alá, de az adóhatóság az Áfa törvény szerinti mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyra vonatkozó különleges rendelkezések alkalmazása (kompenzációs felár érvényesítése) miatt utasította el a bejelentkezési kérelmüket, illetve akik ezen okból 2004. évre be sem jelentkeztek az eva hatálya alá, valamint akiknek az eva-alanyiságát az adóhatóság a kompenzációs felár érvényesítése miatt visszamenőlegesen megszüntette.

A bejelentésre a 04105. számú nyomtatvány szolgál.

Ha az adózó a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentette az állami adóhatóságnak, hogy az adóévben az Eva törvény szerint teljesíti adókötelezettségeit, valamint a bejelentés időpontjában és a 2003. évben folyamatosan - az egyébként az Eva törvényben az adóalanyiságra akkor meghatározott valamennyi feltétel mellett - megfelelt az Eva törvény most módosított feltételének is, vagyis az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint nem volt kötelezett a különbözet szerinti adózásra, vagy az idegenforgalmi tevékenységre vonatkozó különös adózási szabályok alkalmazására, akkor a 2003. évre vonatkozóan bejelentkezése jogszerűnek minősül. Ebben az esetben az adatbejelentő lapot nem kell benyújtania.

A 2003. évre az eva hatálya alá 2004. április 30-ig az az adózó jelentkezhet be, aki (amely)

a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság kompenzációs felár érvényesítése miatt utasította el, vagy
a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság elfogadta, majd visszamenőlegesen 2003. január 1-jei hatállyal, kizárólag kompenzációs felár érvényesítése miatt a bejelentés jogszerűtlenségét állapította meg.
A 2004. április 30-i bejelentkezésssel egyidejűleg az adózónak az eva alapját és a fizetendő evát meg kell állapítania, be kell vallania és az evát meg kell fizetnie. A 2002. és a 2003. évre már benyújtott - az evaalanyiságot érintő - bevallásokat önellenőrzéssel kell helyesbíteni.

A 2004. évre, 2004. január 1-jével visszamenőleg az eva hatálya alá az az adózó jelentkezhet be, aki (amely)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

sem a 2003. évre, sem a 2004. évre nem jelentkezett be az eva hatálya alá, vagy
a 2004. évre, 2003. december 22-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság kompenzációs felár érvényesítése miatt, vagy kompenzációs felár érvényesítése és egyéb okok miatt utasította el, vagy
a 2004. évre, 2003. december 22-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság elfogadta, majd visszamenőlegesen 2004. január 1-jei hatállyal, kizárólag kompenzációs felár érvényesítése miatt a bejelentés jogszerűtlenségét állapította meg, vagy
2003. december 22-ig kijelentkezett az eva hatálya alól kompenzációs felár érvényesítése miatt,
és a bejelentés időpontjában az egyébként az Eva törvényben az adóalanyiságra meghatározott valamennyi feltételnek megfelel.
A 2004. évre már benyújtott - az evaalanyiságot érintő - bevallásokat önellenőrzéssel kell helyesbíteni.

Ha az adózó a nyomtatvány kitöltésével és az adóhatósághoz történő eljuttatásával nyilatkozik arról, hogy a fentiekben felsorolt feltételeknek megfelel és bejelentkezik az eva hatálya alá, úgy ebben az esetben az általános forgalmi adóra, a vezetett alapnyilvántartásra és az átalányadóra vonatkozó korábbi bejelentéseinek változását nem kell bejelentenie, azt az adóhivatal módosítja.

Amennyiben valamennyi feltételnek megfelel, az adózó adószámának kilencedik számjegye 3-as kódértéket kap. Az adózót adószámának változásáról az adóhatóság értesítőlevélben tájékoztatja. Abban az esetben pedig, ha a meghatározott feltételeknek nem felel meg, elutasító határozatot fog kapni.

A korábban jogszerűen kiállított, az adózással összefüggő bizonylaton, nyilvántartáson, vagy más okiraton az adószám fentiek szerinti változását nem szükséges visszamenőlegesen módosítani.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24