10 °C Budapest

Újabb EVA bejelentkezés

Pénzcentrum
2004. április 7. 08:35

Az általános forgalmi adót módosító 2004. évi IX. törvény záró rendelkezésében az Eva törvényt módosító átmeneti szabályok alapján az adózónak lehetősége van arra, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén a 2003. és/vagy a 2004. évre vonatkozó kötelezettségeit az egyszerűsített vállalkozói adóalanyra vonatkozó rendelkezések szerint teljesítse, amennyiben az Áfa törvény módosításának kihirdetését követő 45. napig, vagyis 2004. április 30-ig az erre szolgáló nyomtatvány kitöltésével ilyen irányú bejelentést tesz - tette közzé az APEH.

Ezzel a lehetőséggel azon adózók élhetnek, akik (amelyek) bejelentkeztek az eva hatálya alá, de az adóhatóság az Áfa törvény szerinti mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyra vonatkozó különleges rendelkezések alkalmazása (kompenzációs felár érvényesítése) miatt utasította el a bejelentkezési kérelmüket, illetve akik ezen okból 2004. évre be sem jelentkeztek az eva hatálya alá, valamint akiknek az eva-alanyiságát az adóhatóság a kompenzációs felár érvényesítése miatt visszamenőlegesen megszüntette.

A bejelentésre a 04105. számú nyomtatvány szolgál.

Ha az adózó a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentette az állami adóhatóságnak, hogy az adóévben az Eva törvény szerint teljesíti adókötelezettségeit, valamint a bejelentés időpontjában és a 2003. évben folyamatosan - az egyébként az Eva törvényben az adóalanyiságra akkor meghatározott valamennyi feltétel mellett - megfelelt az Eva törvény most módosított feltételének is, vagyis az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint nem volt kötelezett a különbözet szerinti adózásra, vagy az idegenforgalmi tevékenységre vonatkozó különös adózási szabályok alkalmazására, akkor a 2003. évre vonatkozóan bejelentkezése jogszerűnek minősül. Ebben az esetben az adatbejelentő lapot nem kell benyújtania.

A 2003. évre az eva hatálya alá 2004. április 30-ig az az adózó jelentkezhet be, aki (amely)

a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság kompenzációs felár érvényesítése miatt utasította el, vagy
a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság elfogadta, majd visszamenőlegesen 2003. január 1-jei hatállyal, kizárólag kompenzációs felár érvényesítése miatt a bejelentés jogszerűtlenségét állapította meg.
A 2004. április 30-i bejelentkezésssel egyidejűleg az adózónak az eva alapját és a fizetendő evát meg kell állapítania, be kell vallania és az evát meg kell fizetnie. A 2002. és a 2003. évre már benyújtott - az evaalanyiságot érintő - bevallásokat önellenőrzéssel kell helyesbíteni.

A 2004. évre, 2004. január 1-jével visszamenőleg az eva hatálya alá az az adózó jelentkezhet be, aki (amely)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

sem a 2003. évre, sem a 2004. évre nem jelentkezett be az eva hatálya alá, vagy
a 2004. évre, 2003. december 22-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság kompenzációs felár érvényesítése miatt, vagy kompenzációs felár érvényesítése és egyéb okok miatt utasította el, vagy
a 2004. évre, 2003. december 22-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság elfogadta, majd visszamenőlegesen 2004. január 1-jei hatállyal, kizárólag kompenzációs felár érvényesítése miatt a bejelentés jogszerűtlenségét állapította meg, vagy
2003. december 22-ig kijelentkezett az eva hatálya alól kompenzációs felár érvényesítése miatt,
és a bejelentés időpontjában az egyébként az Eva törvényben az adóalanyiságra meghatározott valamennyi feltételnek megfelel.
A 2004. évre már benyújtott - az evaalanyiságot érintő - bevallásokat önellenőrzéssel kell helyesbíteni.

Ha az adózó a nyomtatvány kitöltésével és az adóhatósághoz történő eljuttatásával nyilatkozik arról, hogy a fentiekben felsorolt feltételeknek megfelel és bejelentkezik az eva hatálya alá, úgy ebben az esetben az általános forgalmi adóra, a vezetett alapnyilvántartásra és az átalányadóra vonatkozó korábbi bejelentéseinek változását nem kell bejelentenie, azt az adóhivatal módosítja.

Amennyiben valamennyi feltételnek megfelel, az adózó adószámának kilencedik számjegye 3-as kódértéket kap. Az adózót adószámának változásáról az adóhatóság értesítőlevélben tájékoztatja. Abban az esetben pedig, ha a meghatározott feltételeknek nem felel meg, elutasító határozatot fog kapni.

A korábban jogszerűen kiállított, az adózással összefüggő bizonylaton, nyilvántartáson, vagy más okiraton az adószám fentiek szerinti változását nem szükséges visszamenőlegesen módosítani.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem