12 °C Budapest

Újabb EVA bejelentkezés

Pénzcentrum
2004. április 7. 08:35

Az általános forgalmi adót módosító 2004. évi IX. törvény záró rendelkezésében az Eva törvényt módosító átmeneti szabályok alapján az adózónak lehetősége van arra, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén a 2003. és/vagy a 2004. évre vonatkozó kötelezettségeit az egyszerűsített vállalkozói adóalanyra vonatkozó rendelkezések szerint teljesítse, amennyiben az Áfa törvény módosításának kihirdetését követő 45. napig, vagyis 2004. április 30-ig az erre szolgáló nyomtatvány kitöltésével ilyen irányú bejelentést tesz - tette közzé az APEH.

Ezzel a lehetőséggel azon adózók élhetnek, akik (amelyek) bejelentkeztek az eva hatálya alá, de az adóhatóság az Áfa törvény szerinti mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyra vonatkozó különleges rendelkezések alkalmazása (kompenzációs felár érvényesítése) miatt utasította el a bejelentkezési kérelmüket, illetve akik ezen okból 2004. évre be sem jelentkeztek az eva hatálya alá, valamint akiknek az eva-alanyiságát az adóhatóság a kompenzációs felár érvényesítése miatt visszamenőlegesen megszüntette.

A bejelentésre a 04105. számú nyomtatvány szolgál.

Ha az adózó a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentette az állami adóhatóságnak, hogy az adóévben az Eva törvény szerint teljesíti adókötelezettségeit, valamint a bejelentés időpontjában és a 2003. évben folyamatosan - az egyébként az Eva törvényben az adóalanyiságra akkor meghatározott valamennyi feltétel mellett - megfelelt az Eva törvény most módosított feltételének is, vagyis az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint nem volt kötelezett a különbözet szerinti adózásra, vagy az idegenforgalmi tevékenységre vonatkozó különös adózási szabályok alkalmazására, akkor a 2003. évre vonatkozóan bejelentkezése jogszerűnek minősül. Ebben az esetben az adatbejelentő lapot nem kell benyújtania.

A 2003. évre az eva hatálya alá 2004. április 30-ig az az adózó jelentkezhet be, aki (amely)

a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság kompenzációs felár érvényesítése miatt utasította el, vagy
a 2003. évre, 2002. december 20-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság elfogadta, majd visszamenőlegesen 2003. január 1-jei hatállyal, kizárólag kompenzációs felár érvényesítése miatt a bejelentés jogszerűtlenségét állapította meg.
A 2004. április 30-i bejelentkezésssel egyidejűleg az adózónak az eva alapját és a fizetendő evát meg kell állapítania, be kell vallania és az evát meg kell fizetnie. A 2002. és a 2003. évre már benyújtott - az evaalanyiságot érintő - bevallásokat önellenőrzéssel kell helyesbíteni.

A 2004. évre, 2004. január 1-jével visszamenőleg az eva hatálya alá az az adózó jelentkezhet be, aki (amely)

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

sem a 2003. évre, sem a 2004. évre nem jelentkezett be az eva hatálya alá, vagy
a 2004. évre, 2003. december 22-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság kompenzációs felár érvényesítése miatt, vagy kompenzációs felár érvényesítése és egyéb okok miatt utasította el, vagy
a 2004. évre, 2003. december 22-ig bejelentkezett az eva hatálya alá, és bejelentését az adóhatóság elfogadta, majd visszamenőlegesen 2004. január 1-jei hatállyal, kizárólag kompenzációs felár érvényesítése miatt a bejelentés jogszerűtlenségét állapította meg, vagy
2003. december 22-ig kijelentkezett az eva hatálya alól kompenzációs felár érvényesítése miatt,
és a bejelentés időpontjában az egyébként az Eva törvényben az adóalanyiságra meghatározott valamennyi feltételnek megfelel.
A 2004. évre már benyújtott - az evaalanyiságot érintő - bevallásokat önellenőrzéssel kell helyesbíteni.

Ha az adózó a nyomtatvány kitöltésével és az adóhatósághoz történő eljuttatásával nyilatkozik arról, hogy a fentiekben felsorolt feltételeknek megfelel és bejelentkezik az eva hatálya alá, úgy ebben az esetben az általános forgalmi adóra, a vezetett alapnyilvántartásra és az átalányadóra vonatkozó korábbi bejelentéseinek változását nem kell bejelentenie, azt az adóhivatal módosítja.

Amennyiben valamennyi feltételnek megfelel, az adózó adószámának kilencedik számjegye 3-as kódértéket kap. Az adózót adószámának változásáról az adóhatóság értesítőlevélben tájékoztatja. Abban az esetben pedig, ha a meghatározott feltételeknek nem felel meg, elutasító határozatot fog kapni.

A korábban jogszerűen kiállított, az adózással összefüggő bizonylaton, nyilvántartáson, vagy más okiraton az adószám fentiek szerinti változását nem szükséges visszamenőlegesen módosítani.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?