Regionális alapkezelők: 1.5 mrd USD tőke érkezett - favorit a MOL-OTP duó - kamatcsökkentések várhatók

Pénzcentrum
2004. április 7. 11:25

11,000 pont feletti BUX-nál ismét elérkezettnek láttuk az időt, hogy egy körkérdés keretében szondázzuk a regionális alapkezelők piaci hangulatát. A bécsi és frankfurti szakemberek egységesen optimisták a magyar részvénypiac jövőjét tekintve, bár az egyes részvények megítélésében - különösen a gyógyszerpapírok vonatkozásában - már éles különbségek bontakoznak ki. A magyar makrohelyzet folyamatosan javul, a jövőbeni kamatcsökkentésre vonatkozó várakozás egységesnek tekinthető. A kamatcsökkentések kedvező kihatással lesznek a BÉT-re is. 1.5 mrd USD friss tőke érkezett a régióba az elmúlt időszakban. Az egyértelműen favorizált részvény változatlanul az OTP. A MOL-PKN szövetségben rejlő lehetőségek és kockázatok vonatkozásában kissé eltérő véleményeket fogalmaztak meg a szakemberek, azonban ennek ellenére mindenki vételre érdemesnek vélte a magyar olajpapírt. Az FHB már nem tartogat jelentős árfolyam növekedési potenciált. A másodvonalbeli papírok közül a Graphisoft és a Pannonplast áll fókuszban.

Benke Richárd, a frankfurti székhelyű Union Investment alapkezelője úgy véli, hogy a közelmúltban a magyar piacon bekövetkezett jelentős árfolyam emelkedések a közelgő EU-csatlakozásra vezethetők vissza. Az alapkezelő elmondása szerint a német lapok egyre intenzívebben cikkeznek a kelet-európai régió kedvező növekedési kilátásairól. A magán személyek is kezdik keresni a kelet-európai részvényalapokat, azonban ennél meghatározóbb, hogy a nyugat-európai részvényalapok keresik egyre intenzívebben a csatlakozó országok befektetési lehetőségeit. Benke példaként megemlítette, hogy a közelmúltban került értékesítésre a lengyel távközlési cég, a TPSA 2%-át kitevő részvénypakettje. A részvénycsomagra ötszörös túljegyzés mutatkozott, elsősorban nyugati alapok részéről.

"Rövid távon a piac már meglehetősen sok pozitív tényezőt beárazott. Ennek ellenére nem gondolom úgy, hogy túlfűtött lenne a magyar piac. A BÉT meglehetősen alacsony bázisról emelkedett, s úgy vélem, hogy továbbra is a nyugat-európai börzéknél jobb relatív teljesítményt hozhat." - mondta a szakértő. Benke szerint a BUX a jelenlegi szintnél magasabban zárhat év végén.

Áttérve az egyes szektorok értékelésére, a legnagyobb kockázatot egyértelműen a magyar gyógyszeriparban látja Benke. "A befektetők egyelőre nem tudják, hogy mit vesznek, hiszen nem ismert az árvita kimenetele." Az alapkezelő saját portfóliójában alulsúlyozza a Richtert és az Egist. Konzervatív befektetési politikával csak a hosszú távon érvényesülő ártényezők körvonalazódása után szabad befektetni.

A bankszektorból a régióban változatlanul az OTP a favorit. P/E, P/BV, ROE, EPS növekedés egészének figyelembe vétele mellett a magyar bankrészvény relatív olcsó. Az eredmény dinamika közép távon kiemelkedően jó, s hosszabb távon pedig az üzemi költségekben rejlő további szignifikáns megtakarítási potenciál húzhatja a profitot. További pozitív tényező, bár ez kisebb hatású, a nemzetközi számviteli változások goodwill elszámolást érintő módosulása.
Az FHB esetében már nem lát kiemelkedő árfolyam növekedési potenciált Benke.

A MOL-t illetően a levegőben lógó PKN tranzakció valós kockázatokat takar, hiszen a befektetők nem látják pillanatnyilag, hogy milyen feltételek mellett jön majd létre a kereszttulajdonlás. Mindazonáltal Benke bízik a MOL menedzsmentjében, mely már a korábbi tranzakciókban bizonyította, hogy a részvényesek számára kedvező döntéseket hoz.
Az elmúlt napok árfolyam szárnyalásában jelentős szerepet kapott, hogy a MOL jelentősen lemaradt a piaci átlagtól. Középtávon pozitív sztorit jelenthet a gázüzletág értékesítése.

Az elmúlt egy évben a legnagyobb piaci diszkontot jelentő makro helyzet lassan javul Magyarországon. Mindazonáltal a piac már jónéhány kedvező tényezőt előre beárazott. A makromutatók fokozatos javulása minden bizonnyal további kamatcsökkentéseket fog eredményezni, melynek kedvező hatása lesz az egész piacra.

Bódis Péter, a Bank Austria Creditanstalt Csoporthoz tartozó Capital Invest alapkezelője szerint alapvetően továbbra is megállja a helyét a portfolio.hu hasábjain tavaly december elején kifejtett véleménye a régió piacairól, amelyben többek között az idei év tavaszára a magyar részvények jelentős árfolyam emelkedését valószínűsítette.

A szakértő szerint a hazai piac mind regionális, mind pedig nemzetközi szinten, az elmúlt időszak árfolyam emelkedése ellenére olcsónak számít, melynek alapvetően a következő okai van:

  1. az idei árfolyamemelkedés a korábbi lemaradást pótolta, amely abból fakadt, hogy br az egyes tőzsdei cégek kimagasló gazdasági teljesítményt mutattak, és nagyon olcsónak számítottak regionális és nemzetközi összehasonlításban, a makrogazdasági bizonytalanság miatt a befektetők elkerültek az országot. A bizonytalanság elmúlásával az extra kockázati felár kiárazódott a papírokból, így az értékelés ma már jobban közelít ahhoz a szinthez, amely a tényleges gazdasági teljesítményt és értékteremtő képességet tükrözi.

  2. az árfolyam növekedés további motorja a következő években a vállalati profitok dinamikus növekedése lehet, amely mind a magyar, mind a regionális tőzsdei cégek esetében meghaladja az európai vállalati profitbővülést

  3. további árfolyamemelkedési potenciált jelent, hogy a kamatok csökkenéséből fakadóan emelkedhet a piaci árazás.

  4. a fejlődő Európára specializált befektetési alapok rendkívül jelentős, kb. US$1,5 mrd-os friss tőket kaptak idén, amely a nettó eszközértékük kb. 10%-a. Ez a pénz jelentős vételi nyomást generál. A forrásbeáramlás magyarázata valószínűleg az, hogy miután a részvénybefektetések megítélése globálisan számottevően javult, sok befektetőt vonz a régió jelentős múltbeli teljesítménye (MSCI Eastern Europe +92%, MSCI Europe -28% euroban az elmúlt 3 évben), persze a kilátások fundamentálisan továbbra is pozitívak.

A magyar részvények olcsósága mind top-down megközelítésű összpiaci P/E alapon, mind bottom-up megközelítésű, az egyedi cégeket a peer-group-hoz hasonlító árazás alapján igazolható. Mindez egy komoly eredmény növekedéssel, illetve kamatláb csökkenéssel párosulva további növekedést jelenthet az árfolyamok tekintetében.

Lengyelországban az idei eredmény növekedést már beárazta a piac, azonban a jövő évre várható 30-40%-os dinamika beárazása még a piac előtt áll, különösen miután a politikai fejlemények rövidtavon jelentős bizonytalanságot szülnek. A szakértő Csehországban már nem vár komolyabb emelkedést, a piac jól árazott, ennek megfelelően a Capital Invest várhatóan a nyár folyamán portfólió átcsoportosítást hajt majd végre Lengyelország javára, amennyiben a politikai folyamatok ott nem vesznek negatív irányt. Az orosz piac 70%-at kitevő olajcégek mellett nehéz fundamentális érveket találni, mivel ezek a vállalatok túlértékeltnek tűnnek. Sok globális stratéga lát ugyanakkor nagy fantáziát a "commodity" típusú vállalatokba történő befektetésben, mivel véleményük szerint a globális részvények és kötvények mar túlárazottak, a dollár leértékelődése ellen pedig csak az árubefektetések védenek. Bódis véleménye szerint ez a vélemény újfajta divattá vált a befektetők körében, manapság trendy ezt a nézetet hangoztatni. Bár az olajár kétségtelenül jelentősen meghaladja a befektetői várakozásokat az idei évben is, Bódis szerint a rubel felértékelődése, valamint az adóterhek és szállítási költségek emelkedés az orosz olajcégek extra profitjának jelentős részét lefölözik. Befektetési céllal az orosz telekommunikaciós cégek ajánlhatók, amelyek szinte egyedüli eszközei annak, hogy tőzsdei befektetők az orosz fogyasztás dinamikus bővüléséből profitáljanak. A tőzsde jó teljesítményéhez hozzájárul a jelentős likviditás is, amelynek forrása a fizetési mérleg többlete, és amely helyi kötvénypiac hiányában a részvénypiacra áramlik.

Blue-chipek

A magyar felértékelődést segítheti a várhatóan tovább csökkenő jegybanki alapkamat, mely erőteljes pozitív hatást gyakorolhat a bankok, és az osztalékhozamon keresztül a Matáv árfolyamára is. Bódis véleménye szerint az MNB rá fog kényszerülni a kamatcsökkentésekre az év további részében, mivel a nemzetközi kamatkörnyezet rendkívül alacsony, és a makrogazdasági bizonytalanságok csökkenésével ismét megjelennek majd a portfólió befektetők, akik a magas hozamot keresik. Ha az MNB nem reagál időben, akkor ez újabb forró pénzeket vonz, a tőkebeáramlás pedig ismét eltolhatja a forintot az intervenciós sáv erősebb végpontjáig.

A Richter és az Egis árfolyamára ugyan jelen pillanatban negatív hatást gyakorol a gyógyszerár vita, az azonban várhatóan hamar beárazódik majd és a befektetők figyelme ismét a papírok alacsony relatív árazására és jó fundamentumaira terelődik majd. A papírok esetében 30-40%-os diszkontot lehet felfedezni a nemzetközi generikus szektorhoz képest, ami pozitív irányba mozdíthatja el ezeknek a cégeknek az árfolyamát.

A MOL-al kapcsolatban a szakember szerint már valószínűleg csak pozitív hírek érkezhetnek, az elmúlt évek reorganizációja az elkövetkező esztendőkben hozhatja meg a gyümölcsét, melynek következtében jelentős eredmény növekedés várható az olajcégnél. Szintén pozitív lehet a PKN-MOL szövetség létrehozása, valamint a gáz üzletág eladása, s utóbbi igen jelentős árfolyam emelkedést generálhat. A részvényesek szempontjából kedvező lehet egy felvásárlási próbálkozás is, mely elsősorban orosz részről érkezhet, hiszen az orosz cégek a magas olajár miatt jelentős pénzeszköz állománnyal rendelkeznek, amiből valószínűleg a terjeszkedést finanszírozzák majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mid cap-ek

A kisebb papírok közül Bódis kiemelte a Pannonplastot, melynek menedzsmentje a meghirdetett új stratégia keretében igen eltökéltnek tűnik a cég átszervezésével kapcsolatban, ráadásul befektetőbarátabb kommunikációt és transzparenciát vezettek be az elmúlt időszakban. Bódis véleménye szerint azonban kockázatot jelent a tulajdonosi struktúra, hiszen nem lehet pontosan tudni, hogy ott milyen átrendeződések várhatók, és mely tulajdonost milyen érdekek motiválnak. Az új stratégia elsősorban a pénzügyi befektetők érdekeit szolgálja.

A Graphisoft a globális gazdasági fellendülést legjobban meglovagoló BET papír lehet az elkövetkező időszakban, s elképzelhető, hogy a piac pesszimistának bizonyul az idei növekedést illetően.

Kitekintés

Bódis szerint az elkövetkezendő évek átlagában - stabil globális gazdasági környezetet feltételezve - kb. 20-30%-os eves BUX növekedés tekinthető indokoltnak, az EU csatlakozás azonban várhatóan nem okoz majd közvetlen hatást a piacra. Ennek oka, hogy aki be kívánt lépni a magyar piacra, az már ezt eddig megtette.

Rövid távon egy csendesebb időszak következhet a BÉT-en, mivel a január óta elért 33%-os euróban mert növekedést valószínűleg csillapítja a befektetői kedélyeket, év végéig azonban a felsorolt fundamentális érvek miatt tovább folytatódhat az emelkedés.

Koch Zoltán, az Allianz Investmentbank alapkezelője tovább is bullish a magyar piaccal kapcsolatban. A szakember véleménye szerint a konvergencia rally tovább folytatódhat. A BUX könnyen elmehet 12,000 pontig, bár átmeneti korrekcióra számítani kell.

Koch szerint a régiót segítheti, hogy a sokat emelkedő orosz piacról pénz kerülhet át ide. A hangulat Magyarország felé pozitív, a makrofolyamatok tekintetében a szakember optimista. A jegybank óvatos kamatcsökkentéseit Koch Zoltán pozitívan értékeli.

Az egyedi részvények tekintetében a szakember különösen a Mol-lal kapcsolatban optimista, az olajipari társaság számít Koch kedvenc blue chipjének a magyar piacon. Az OTP folytathatja emelkedését, a bankpapír iránt töretlen az érdeklődés. A részvény akár 4,500 forintig is emelkedhet, s valószínűleg egy esetleges piaci korrekció sem érződne rajta.

Koch Zoltán szerint a Richterről csak akkor érdemes beszélni, ha a gyógyszerárvita hosszú távra, megnyugtatóan rendeződik. Addig a papír inkább negatív irányba mozdulhat el.

A Matáv esetében a szakember nem vár a piacnál jobb teljesítmény, annak ellenére, hogy hosszú távon optimista. Koch kiemelte, hogy a 70 forintos osztalék rendkívül vonzó a külföldiek számára.

A kisebb papírok közül az Egis esetében a szakember a Richterhez hasonló véleményt fogalmazott meg. A Pannonplast esetében az új stratégia pozitív, azonban már benn van az árban, így a piac a konkrétumokra vár.

Az FHB-tól Koch a piaccal azonos teljesítményre számít. .

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM