Tovább növekvő német munkanélküliség - eredménytelen reformok?

Pénzcentrum
2004. április 6. 16:46

A ma közzétett német munkaerőpiaci adatok alapján Európa legnagyobb gazdasága továbbra is viszonylag magas munkanélküliséggel küszködik. Az elemzői várakozásokat is jelentősen meghaladó adatok a kedvezőtlen trendek folytatódását mutatják. A német gazdaság teljesítménye továbbra is gyenge, az egyértelmű fellendülés még mindig várat magára.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján márciusban 44 ezer fővel tovább nőtt a munkanélküliek száma a várt 15 ezres bővüléssel szemben, így az összes munkanélküliek száma már bőven 4.3 millió felett (4.344 millió) van. Ez a várt 10.3 %-os munkanélküliségi rátával szemben már 10.4 %-os értéket jelent. A februári felülvizsgált adatok 4,300 ezer fős munkanélküli állományt mutattak, ami szintén meghaladta az előzetes adatokat. A friss munkanélküliek száma 26 ezer fővel bővült, így a mostani adat a trend felerősödését mutatja. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezzel gyökeresen ellentétes folyamat látszik kirajzolódni ez Egyesült Államokban (lásd múlt pénteki rendkívül kedvező munkaerő-piaci hír).

A szezonálisan kiigazítatlan adatok alapján márciusban a 120,000 és 160,000 között szóródó várakozásoktól lényegesen kisebb mértékben, csak mintegy 94 ezerrel 4.547 millió főre csökkent a munkanélküliek száma. Ez a 10.9 %-os munkanélküliségi rátát jelent a februári 11.1%-os adathoz képest. Itt azonban már figyelembe kell venni a mezőgazdaság, a turizmus és egyéb ágazatok szezonálisan jelentkező munkaerő-szükségleti hatásait is.

Elemzők szerint a mostani kedvezőtlen adatok is azt támasztják alá, hogy a kontinens legnagyobb gazdaságában mutatkozó valódi strukturális problémákat a munkaerőpiaci reformok ellenére sem sikerült megoldani.

A német kormány 2004-re a korábbi évek tényleges gazdasági teljesítményeinél lényegesen nagyobb, 1.5-2.0 % közötti GDP-növekedést prognosztizált, amelyet nagy valószínűséggel felül kell vizsgálni. Amennyiben a gazdasági növekedés egyértelműen beindul, szakértők szerint ennek pozitív hatása a munkaerőpiacon legkorábban csak az év második felében válna érzékelhetővé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyes szakértők már elkezdték felülvizsgálni a gazdasági növekedés várható alakulására vonatkozó várakozásaikat, és ezzel párhuzamosan további reformokat sürgetnek a német gazdaság dinamikusabbá tétele érdekében. A jelenleg ismert reformtörekvések közül több majd csak 2005 januárjában lép életbe, és egyes megfigyelők szerint Schröder kancellár a 2006-os választások előtt újabb reformok bevezetését már nem vállalja fel. Erre lehet abból is következtetni, hogy múlt szombaton több német nagyvárosban, összesen mintegy fél millió német munkavállaló tüntetett a mostani reformelképzelések ellen.

Érdemes emlékeztetni, hogy Schröder korábbi választási ígéretében még 4 millió fő alatti munkanélküliség elérése szerepelt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem