27 °C Budapest

Tovább növekvő német munkanélküliség - eredménytelen reformok?

Pénzcentrum
2004. április 6. 16:46

A ma közzétett német munkaerőpiaci adatok alapján Európa legnagyobb gazdasága továbbra is viszonylag magas munkanélküliséggel küszködik. Az elemzői várakozásokat is jelentősen meghaladó adatok a kedvezőtlen trendek folytatódását mutatják. A német gazdaság teljesítménye továbbra is gyenge, az egyértelmű fellendülés még mindig várat magára.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján márciusban 44 ezer fővel tovább nőtt a munkanélküliek száma a várt 15 ezres bővüléssel szemben, így az összes munkanélküliek száma már bőven 4.3 millió felett (4.344 millió) van. Ez a várt 10.3 %-os munkanélküliségi rátával szemben már 10.4 %-os értéket jelent. A februári felülvizsgált adatok 4,300 ezer fős munkanélküli állományt mutattak, ami szintén meghaladta az előzetes adatokat. A friss munkanélküliek száma 26 ezer fővel bővült, így a mostani adat a trend felerősödését mutatja. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezzel gyökeresen ellentétes folyamat látszik kirajzolódni ez Egyesült Államokban (lásd múlt pénteki rendkívül kedvező munkaerő-piaci hír).

A szezonálisan kiigazítatlan adatok alapján márciusban a 120,000 és 160,000 között szóródó várakozásoktól lényegesen kisebb mértékben, csak mintegy 94 ezerrel 4.547 millió főre csökkent a munkanélküliek száma. Ez a 10.9 %-os munkanélküliségi rátát jelent a februári 11.1%-os adathoz képest. Itt azonban már figyelembe kell venni a mezőgazdaság, a turizmus és egyéb ágazatok szezonálisan jelentkező munkaerő-szükségleti hatásait is.

Elemzők szerint a mostani kedvezőtlen adatok is azt támasztják alá, hogy a kontinens legnagyobb gazdaságában mutatkozó valódi strukturális problémákat a munkaerőpiaci reformok ellenére sem sikerült megoldani.

A német kormány 2004-re a korábbi évek tényleges gazdasági teljesítményeinél lényegesen nagyobb, 1.5-2.0 % közötti GDP-növekedést prognosztizált, amelyet nagy valószínűséggel felül kell vizsgálni. Amennyiben a gazdasági növekedés egyértelműen beindul, szakértők szerint ennek pozitív hatása a munkaerőpiacon legkorábban csak az év második felében válna érzékelhetővé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyes szakértők már elkezdték felülvizsgálni a gazdasági növekedés várható alakulására vonatkozó várakozásaikat, és ezzel párhuzamosan további reformokat sürgetnek a német gazdaság dinamikusabbá tétele érdekében. A jelenleg ismert reformtörekvések közül több majd csak 2005 januárjában lép életbe, és egyes megfigyelők szerint Schröder kancellár a 2006-os választások előtt újabb reformok bevezetését már nem vállalja fel. Erre lehet abból is következtetni, hogy múlt szombaton több német nagyvárosban, összesen mintegy fél millió német munkavállaló tüntetett a mostani reformelképzelések ellen.

Érdemes emlékeztetni, hogy Schröder korábbi választási ígéretében még 4 millió fő alatti munkanélküliség elérése szerepelt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?