Tovább növekvő német munkanélküliség - eredménytelen reformok?

Pénzcentrum
2004. április 6. 16:46

A ma közzétett német munkaerőpiaci adatok alapján Európa legnagyobb gazdasága továbbra is viszonylag magas munkanélküliséggel küszködik. Az elemzői várakozásokat is jelentősen meghaladó adatok a kedvezőtlen trendek folytatódását mutatják. A német gazdaság teljesítménye továbbra is gyenge, az egyértelmű fellendülés még mindig várat magára.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján márciusban 44 ezer fővel tovább nőtt a munkanélküliek száma a várt 15 ezres bővüléssel szemben, így az összes munkanélküliek száma már bőven 4.3 millió felett (4.344 millió) van. Ez a várt 10.3 %-os munkanélküliségi rátával szemben már 10.4 %-os értéket jelent. A februári felülvizsgált adatok 4,300 ezer fős munkanélküli állományt mutattak, ami szintén meghaladta az előzetes adatokat. A friss munkanélküliek száma 26 ezer fővel bővült, így a mostani adat a trend felerősödését mutatja. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezzel gyökeresen ellentétes folyamat látszik kirajzolódni ez Egyesült Államokban (lásd múlt pénteki rendkívül kedvező munkaerő-piaci hír).

A szezonálisan kiigazítatlan adatok alapján márciusban a 120,000 és 160,000 között szóródó várakozásoktól lényegesen kisebb mértékben, csak mintegy 94 ezerrel 4.547 millió főre csökkent a munkanélküliek száma. Ez a 10.9 %-os munkanélküliségi rátát jelent a februári 11.1%-os adathoz képest. Itt azonban már figyelembe kell venni a mezőgazdaság, a turizmus és egyéb ágazatok szezonálisan jelentkező munkaerő-szükségleti hatásait is.

Elemzők szerint a mostani kedvezőtlen adatok is azt támasztják alá, hogy a kontinens legnagyobb gazdaságában mutatkozó valódi strukturális problémákat a munkaerőpiaci reformok ellenére sem sikerült megoldani.

A német kormány 2004-re a korábbi évek tényleges gazdasági teljesítményeinél lényegesen nagyobb, 1.5-2.0 % közötti GDP-növekedést prognosztizált, amelyet nagy valószínűséggel felül kell vizsgálni. Amennyiben a gazdasági növekedés egyértelműen beindul, szakértők szerint ennek pozitív hatása a munkaerőpiacon legkorábban csak az év második felében válna érzékelhetővé.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Egyes szakértők már elkezdték felülvizsgálni a gazdasági növekedés várható alakulására vonatkozó várakozásaikat, és ezzel párhuzamosan további reformokat sürgetnek a német gazdaság dinamikusabbá tétele érdekében. A jelenleg ismert reformtörekvések közül több majd csak 2005 januárjában lép életbe, és egyes megfigyelők szerint Schröder kancellár a 2006-os választások előtt újabb reformok bevezetését már nem vállalja fel. Erre lehet abból is következtetni, hogy múlt szombaton több német nagyvárosban, összesen mintegy fél millió német munkavállaló tüntetett a mostani reformelképzelések ellen.

Érdemes emlékeztetni, hogy Schröder korábbi választási ígéretében még 4 millió fő alatti munkanélküliség elérése szerepelt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?