14 °C Budapest

Tovább növekvő német munkanélküliség - eredménytelen reformok?

Pénzcentrum
2004. április 6. 16:46

A ma közzétett német munkaerőpiaci adatok alapján Európa legnagyobb gazdasága továbbra is viszonylag magas munkanélküliséggel küszködik. Az elemzői várakozásokat is jelentősen meghaladó adatok a kedvezőtlen trendek folytatódását mutatják. A német gazdaság teljesítménye továbbra is gyenge, az egyértelmű fellendülés még mindig várat magára.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján márciusban 44 ezer fővel tovább nőtt a munkanélküliek száma a várt 15 ezres bővüléssel szemben, így az összes munkanélküliek száma már bőven 4.3 millió felett (4.344 millió) van. Ez a várt 10.3 %-os munkanélküliségi rátával szemben már 10.4 %-os értéket jelent. A februári felülvizsgált adatok 4,300 ezer fős munkanélküli állományt mutattak, ami szintén meghaladta az előzetes adatokat. A friss munkanélküliek száma 26 ezer fővel bővült, így a mostani adat a trend felerősödését mutatja. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezzel gyökeresen ellentétes folyamat látszik kirajzolódni ez Egyesült Államokban (lásd múlt pénteki rendkívül kedvező munkaerő-piaci hír).

A szezonálisan kiigazítatlan adatok alapján márciusban a 120,000 és 160,000 között szóródó várakozásoktól lényegesen kisebb mértékben, csak mintegy 94 ezerrel 4.547 millió főre csökkent a munkanélküliek száma. Ez a 10.9 %-os munkanélküliségi rátát jelent a februári 11.1%-os adathoz képest. Itt azonban már figyelembe kell venni a mezőgazdaság, a turizmus és egyéb ágazatok szezonálisan jelentkező munkaerő-szükségleti hatásait is.

Elemzők szerint a mostani kedvezőtlen adatok is azt támasztják alá, hogy a kontinens legnagyobb gazdaságában mutatkozó valódi strukturális problémákat a munkaerőpiaci reformok ellenére sem sikerült megoldani.

A német kormány 2004-re a korábbi évek tényleges gazdasági teljesítményeinél lényegesen nagyobb, 1.5-2.0 % közötti GDP-növekedést prognosztizált, amelyet nagy valószínűséggel felül kell vizsgálni. Amennyiben a gazdasági növekedés egyértelműen beindul, szakértők szerint ennek pozitív hatása a munkaerőpiacon legkorábban csak az év második felében válna érzékelhetővé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyes szakértők már elkezdték felülvizsgálni a gazdasági növekedés várható alakulására vonatkozó várakozásaikat, és ezzel párhuzamosan további reformokat sürgetnek a német gazdaság dinamikusabbá tétele érdekében. A jelenleg ismert reformtörekvések közül több majd csak 2005 januárjában lép életbe, és egyes megfigyelők szerint Schröder kancellár a 2006-os választások előtt újabb reformok bevezetését már nem vállalja fel. Erre lehet abból is következtetni, hogy múlt szombaton több német nagyvárosban, összesen mintegy fél millió német munkavállaló tüntetett a mostani reformelképzelések ellen.

Érdemes emlékeztetni, hogy Schröder korábbi választási ígéretében még 4 millió fő alatti munkanélküliség elérése szerepelt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
ajovomunkahelye  |  2023.03.13 17:34
Mi kell ahhoz, hogy egy cég tanuló szervezetté váljon? Manapság gyakran halljuk a „tanulási kultú...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?