24 °C Budapest

Nagy vonalakban megfelel a várakozásoknak az ÁHT hiánya

Pénzcentrum
2004. április 6. 17:24

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege az első negyedévi prognózisnak (426 milliárd forint) megfelelően alakult. Az eltérés 8,7 milliárd forint, mely a várhatóhoz képest mindössze 2%. Az adóbevételek - ÁFA, társasági adó - meghaladták a várakozásokat, viszont a kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetések nem márciusban, hanem csak később folynak be a költségvetésbe, vártnál kisebbek a személyi jövedelemadó bevételek és többet költöttek a központi költségvetési szervek- áll a PM közleményében. A piac 80 milliárd forint körüli márciusi hiányra számított.

Az első negyedév államháztartási tényszámai alapján nincs szükség a kormány által kitűzött államháztartási hiány mértékének változtatására. A prognózis megalapozott és tartható.

Március hónapban az államháztartás hiánya 93,4 milliárd forint volt. A központi költségvetés egyenlege márciusban 118,2 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege pedig 24 milliárd forintos szufficittel zárt. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 0,8 milliárd forintos többletet mutat.
A korábbi évek ingadozásai, illetve az egyszeri és szezonális tényezők figyelembevételével a Pénzügyminisztérium szakértői márciusra 84 milliárd forintos államháztartási hiányt prognosztizáltak.

Bevételek

A prognózisnál márciusban a központi költségvetés bevételei mintegy 18 milliárd forinttal lettek magasabbak. Az általános forgalmi adó bevételek a prognózishoz viszonyítva közel 12 milliárd forinttal alakultak kedvezőbben. A társasági adóbevételek mintegy 5 milliárd forinttal meghaladták a prognózist az adónemek közötti - ÁFA visszaigénylők által kért - átvezetések következtében.
Ezzel szemben az állami, kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetések esetében a március hónapra prognosztizált mintegy 12 milliárd forintból csak 2,2 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. Az ÁPV Rt. - jelenlegi számításai alapján - osztalék befizetési kötelezettségét később teljesíti. A csúszás oka, hogy az ÁPV Rt. vállalatainál a közgyűlések még nem fejeződtek be.
A személyi jövedelemadó esetében a bevallások gyorsabb feldolgozása következtében márciusban az adóhivatal többet utalt vissza. Emiatt az szja bevétel 5,4 milliárd forinttal maradt el a prognózistól, ami nem jelentős és az év végi várható teljesítést pedig nem veszélyezteti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kiadások

A kiadások tekintetében a központi költségvetés alrendszerénél a prognózishoz képest mintegy 35 milliárd forintos túllépés mutatkozik. Jelentősebb eltérés a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainál jelentkezik közel 23 milliárd forint értékben. Ennek döntő része pénzeszközátadással (saját bevétellel - 19 milliárd forint - ellentételezett) került elszámolásra a MEH fejezeten belül (EU Integráció és az Esélyegyenlőség alfejezeteknél) a tavalyi maradvány rendezés következményeként. A központi költségvetési szervek kiadásai esetében a többlet 15 milliárd forint mely a személyi juttatások (ruházati költségtérítés és egyéb személyi költségtérítések) tavalyinál korábbi kifizetésének hatása.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM