5 °C Budapest

Biztosítási piac 2004 - trendek, stratégia, üzletpolitika, szabályozás

Pénzcentrum
2004. április 2. 08:10

A március utolsó két napján megrendezett "Biztosítási piac 2004" című két napos IIR-Fórum a biztosítási piacra jellemző trendeket, kérdéseket, és a csatlakozással járó feladatokat, változásokat, lehetőségeket helyezte a középpontba. Összefoglalónkban leginkább az életbiztosítási piac perspektíváiról számolunk be. A rendezvényen a hazai biztosítási piac neves szakembereitől, vezetőitől hallhattunk a legfontosabb stratégiai és operatív kérdésekről, illetve több gyakorlat-orientált beszámolót arról, hogy mit jelent a biztosítási piac számára az osztrák 1995-ös és a magyar 2004-es mérföldkő.




A bevezető előadások a magyar biztosítási piacban rejlő lehetőségeket hangsúlyozták: a társadalmi öngondoskodás felértékelődésének következményeként optimista a jövőkép a felelős európai gondolkodás magyarországi elterjedésének biztosításpiaci hatásaival kapcsolatban.

A GFK. Hungária osztrák viszonylatból próbálta levezetni a kínálati-keresleti trendek alakulását. A kínálati oldalon a banki lakossági piacot a fuzionálások jellemzik majd a csatlakozó országokat tekintve, aminek elsődleges célja az optimális méretgazdaságosság elérése, ezzel szemben a biztosítási piacon egyes külföldi biztosítók leányainak fiókká történő átalakítására és egyes területen piacmélyülésre számíthatunk. Két konkrét betörési ponton lehet majd jelentősebb pozíciókat nyerni: megjelenhetnek "fapadosok" szolgáltatók a nem-élet piacon meglepően új direktcsatornákkal, valamint hosszú távú stratégiával rendelkező "komolyabb" cégek a felső 300-500 ezres lakosságot megcélzó "life-health" területen.

A fiókká történő átalakulásokat több vezető, így Dr. Kepecs Gábor, az ÁB-AEGON vezérigazgatója is kihangsúlyozta, valamint egyöntetű vélemény alakult ki a nyugdíj-előtakarékossági kínálat egyre fokozódó szerepéről is.

A keresleti oldalt tekintve általánosságban elmondható, hogy a fogyasztók egyre igényesebbek lesznek a pénzügyi szolgáltatásokkal szemben, így az üzleti szféra Uniós viszonyokhoz történő csatlakozását követően a szolgáltatások értékének növelése kerül egyre inkább a középpontba. Az 1990-es évek második felét jellemző radikális növekedésre rövid távon ne számítsunk: várhatóan 2004-2006-ban a piac kissé visszakapcsol, viszont közép távon már 16-22%-os bővülés valószínűsíthető.

Kiegyensúlyozott növekedési ütem mellett az egyszerre több célt is lefedő vegyes életbiztosítások, illetve nyugdíjbiztosítások előretörésére lehet számítani. Az utóbbi termékek eddig Magyarországon komplementerei voltak a jól teljesítő megtakarítási típusú termékeknek, amelyek a csatlakozást követően allfinance szolgáltatásokba csomagolva terjedhetnek tovább a lakosság körében. Így a hitelek felfutásával már kitörésre váró lakáshitelekkel és garantált alapokkal kombinált biztosítások részarányának növekedésére, valamint a gyermekcélok előtérbe kerülésére lehet számítani. A szolgáltatások színvonalától függően belépnek a piacra az alacsonyabb lakossági rétegek, viszont magas szintű tanácsadásra is egyre nagyobb igény fog generálódni a felső rétegek felől.



A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének ezen változásokkal párhuzamosan a fogyasztóvédelmet kell erősítenie - hangsúlyozta Dr. Varga István, fogyasztóvédelmi főosztályvezető. A Felügyelet szerepe megváltozik: az egységes belső piac a mintegy 450 millió fogyasztójával és a piaci korlátok teljes lebontásával számos új lehetőséget ad, de kellő alkalmazkodást is követel. A PSZÁF jövőbeli célja a transzparencia a biztosítók oldaláról a közbizalom és az ügyfelek érdekeinek védelme érdekében, valamint piaci transzparencia az inkorrekt eszközökkel piacot hódító szereplők kiszűrése céljából, mindezt természetesen a verseny korlátozása nélkül.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem