23 °C Budapest

Biztosítási piac 2004 - trendek, stratégia, üzletpolitika, szabályozás

Pénzcentrum
2004. április 2. 08:10

A március utolsó két napján megrendezett "Biztosítási piac 2004" című két napos IIR-Fórum a biztosítási piacra jellemző trendeket, kérdéseket, és a csatlakozással járó feladatokat, változásokat, lehetőségeket helyezte a középpontba. Összefoglalónkban leginkább az életbiztosítási piac perspektíváiról számolunk be. A rendezvényen a hazai biztosítási piac neves szakembereitől, vezetőitől hallhattunk a legfontosabb stratégiai és operatív kérdésekről, illetve több gyakorlat-orientált beszámolót arról, hogy mit jelent a biztosítási piac számára az osztrák 1995-ös és a magyar 2004-es mérföldkő.
A bevezető előadások a magyar biztosítási piacban rejlő lehetőségeket hangsúlyozták: a társadalmi öngondoskodás felértékelődésének következményeként optimista a jövőkép a felelős európai gondolkodás magyarországi elterjedésének biztosításpiaci hatásaival kapcsolatban.

A GFK. Hungária osztrák viszonylatból próbálta levezetni a kínálati-keresleti trendek alakulását. A kínálati oldalon a banki lakossági piacot a fuzionálások jellemzik majd a csatlakozó országokat tekintve, aminek elsődleges célja az optimális méretgazdaságosság elérése, ezzel szemben a biztosítási piacon egyes külföldi biztosítók leányainak fiókká történő átalakítására és egyes területen piacmélyülésre számíthatunk. Két konkrét betörési ponton lehet majd jelentősebb pozíciókat nyerni: megjelenhetnek "fapadosok" szolgáltatók a nem-élet piacon meglepően új direktcsatornákkal, valamint hosszú távú stratégiával rendelkező "komolyabb" cégek a felső 300-500 ezres lakosságot megcélzó "life-health" területen.

A fiókká történő átalakulásokat több vezető, így Dr. Kepecs Gábor, az ÁB-AEGON vezérigazgatója is kihangsúlyozta, valamint egyöntetű vélemény alakult ki a nyugdíj-előtakarékossági kínálat egyre fokozódó szerepéről is.

A keresleti oldalt tekintve általánosságban elmondható, hogy a fogyasztók egyre igényesebbek lesznek a pénzügyi szolgáltatásokkal szemben, így az üzleti szféra Uniós viszonyokhoz történő csatlakozását követően a szolgáltatások értékének növelése kerül egyre inkább a középpontba. Az 1990-es évek második felét jellemző radikális növekedésre rövid távon ne számítsunk: várhatóan 2004-2006-ban a piac kissé visszakapcsol, viszont közép távon már 16-22%-os bővülés valószínűsíthető.

Kiegyensúlyozott növekedési ütem mellett az egyszerre több célt is lefedő vegyes életbiztosítások, illetve nyugdíjbiztosítások előretörésére lehet számítani. Az utóbbi termékek eddig Magyarországon komplementerei voltak a jól teljesítő megtakarítási típusú termékeknek, amelyek a csatlakozást követően allfinance szolgáltatásokba csomagolva terjedhetnek tovább a lakosság körében. Így a hitelek felfutásával már kitörésre váró lakáshitelekkel és garantált alapokkal kombinált biztosítások részarányának növekedésére, valamint a gyermekcélok előtérbe kerülésére lehet számítani. A szolgáltatások színvonalától függően belépnek a piacra az alacsonyabb lakossági rétegek, viszont magas szintű tanácsadásra is egyre nagyobb igény fog generálódni a felső rétegek felől.A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének ezen változásokkal párhuzamosan a fogyasztóvédelmet kell erősítenie - hangsúlyozta Dr. Varga István, fogyasztóvédelmi főosztályvezető. A Felügyelet szerepe megváltozik: az egységes belső piac a mintegy 450 millió fogyasztójával és a piaci korlátok teljes lebontásával számos új lehetőséget ad, de kellő alkalmazkodást is követel. A PSZÁF jövőbeli célja a transzparencia a biztosítók oldaláról a közbizalom és az ügyfelek érdekeinek védelme érdekében, valamint piaci transzparencia az inkorrekt eszközökkel piacot hódító szereplők kiszűrése céljából, mindezt természetesen a verseny korlátozása nélkül.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?