29 °C Budapest

Biztosítási piac 2004 - trendek, stratégia, üzletpolitika, szabályozás

Pénzcentrum
2004. április 2. 08:10

A március utolsó két napján megrendezett "Biztosítási piac 2004" című két napos IIR-Fórum a biztosítási piacra jellemző trendeket, kérdéseket, és a csatlakozással járó feladatokat, változásokat, lehetőségeket helyezte a középpontba. Összefoglalónkban leginkább az életbiztosítási piac perspektíváiról számolunk be. A rendezvényen a hazai biztosítási piac neves szakembereitől, vezetőitől hallhattunk a legfontosabb stratégiai és operatív kérdésekről, illetve több gyakorlat-orientált beszámolót arról, hogy mit jelent a biztosítási piac számára az osztrák 1995-ös és a magyar 2004-es mérföldkő.




A bevezető előadások a magyar biztosítási piacban rejlő lehetőségeket hangsúlyozták: a társadalmi öngondoskodás felértékelődésének következményeként optimista a jövőkép a felelős európai gondolkodás magyarországi elterjedésének biztosításpiaci hatásaival kapcsolatban.

A GFK. Hungária osztrák viszonylatból próbálta levezetni a kínálati-keresleti trendek alakulását. A kínálati oldalon a banki lakossági piacot a fuzionálások jellemzik majd a csatlakozó országokat tekintve, aminek elsődleges célja az optimális méretgazdaságosság elérése, ezzel szemben a biztosítási piacon egyes külföldi biztosítók leányainak fiókká történő átalakítására és egyes területen piacmélyülésre számíthatunk. Két konkrét betörési ponton lehet majd jelentősebb pozíciókat nyerni: megjelenhetnek "fapadosok" szolgáltatók a nem-élet piacon meglepően új direktcsatornákkal, valamint hosszú távú stratégiával rendelkező "komolyabb" cégek a felső 300-500 ezres lakosságot megcélzó "life-health" területen.

A fiókká történő átalakulásokat több vezető, így Dr. Kepecs Gábor, az ÁB-AEGON vezérigazgatója is kihangsúlyozta, valamint egyöntetű vélemény alakult ki a nyugdíj-előtakarékossági kínálat egyre fokozódó szerepéről is.

A keresleti oldalt tekintve általánosságban elmondható, hogy a fogyasztók egyre igényesebbek lesznek a pénzügyi szolgáltatásokkal szemben, így az üzleti szféra Uniós viszonyokhoz történő csatlakozását követően a szolgáltatások értékének növelése kerül egyre inkább a középpontba. Az 1990-es évek második felét jellemző radikális növekedésre rövid távon ne számítsunk: várhatóan 2004-2006-ban a piac kissé visszakapcsol, viszont közép távon már 16-22%-os bővülés valószínűsíthető.

Kiegyensúlyozott növekedési ütem mellett az egyszerre több célt is lefedő vegyes életbiztosítások, illetve nyugdíjbiztosítások előretörésére lehet számítani. Az utóbbi termékek eddig Magyarországon komplementerei voltak a jól teljesítő megtakarítási típusú termékeknek, amelyek a csatlakozást követően allfinance szolgáltatásokba csomagolva terjedhetnek tovább a lakosság körében. Így a hitelek felfutásával már kitörésre váró lakáshitelekkel és garantált alapokkal kombinált biztosítások részarányának növekedésére, valamint a gyermekcélok előtérbe kerülésére lehet számítani. A szolgáltatások színvonalától függően belépnek a piacra az alacsonyabb lakossági rétegek, viszont magas szintű tanácsadásra is egyre nagyobb igény fog generálódni a felső rétegek felől.



A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének ezen változásokkal párhuzamosan a fogyasztóvédelmet kell erősítenie - hangsúlyozta Dr. Varga István, fogyasztóvédelmi főosztályvezető. A Felügyelet szerepe megváltozik: az egységes belső piac a mintegy 450 millió fogyasztójával és a piaci korlátok teljes lebontásával számos új lehetőséget ad, de kellő alkalmazkodást is követel. A PSZÁF jövőbeli célja a transzparencia a biztosítók oldaláról a közbizalom és az ügyfelek érdekeinek védelme érdekében, valamint piaci transzparencia az inkorrekt eszközökkel piacot hódító szereplők kiszűrése céljából, mindezt természetesen a verseny korlátozása nélkül.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm