11 °C Budapest

MOL-PKN szövetség: kabaré a lengyel sajtóban

Pénzcentrum
2004. február 25. 08:53

A PKN menedzsment múlt heti nyilatkozatát követően - miszerint csökkentek a MOL-lal történő megegyezés esélyei - igen érdekes vélemények láttak napvilágot a lengyel sajtóban. Ezen vélemények ismét a gazdasági irracionalitás határait súrolják. Közeledik a határidő a tárgyalások lezárására, s feltehetően a PKN még nem kapta meg a számára kedvező ajánlatot a MOL-tól, így jönnek a jól bevált PR eszközök a közvéleményen keresztül történő puhításra. A PKN azonban ezúttal zsákutcában van, az idő ezúttal ugyanis komoly külső korlátként jelentkezik; ha nem sikerül egy szövetség alapjait lefektetni május 1. előtt, úgy az EU-tagságot követően ez lényegesen nehezebb lesz.

1., A PKN kezd visszaszorulni a dél-lengyel területeken - támadást kéne intéznie a Slovnaft ellen Szlovákiában, hogy a MOL Csoporthoz tartozó cég hazai pozícióit védje inkább - idézi a Gazeta Wyborcza-t a VG.

A Slovnaft finomítójából a dél-lengyel területek tökéletesen kiszolgálhatók, s a szlovák cég a benzinkút hálózatát ennek következtében folyamatosan fejleszti is ezen a területen. A PKN finomítóinak földrajzi elhelyezkedése miatt ugyanezen terület a magasabb szállítási költségek (és feltehetően az alacsonyabb feldolgozási hatékonyság) miatt drágábban szolgálható ki, így a PKN pozíció romlottak.

Nézzük azt a tézist, hogy a PKN-nek támadást kéne indítani a Slovnaft pozíciói ellen Szlovákiában.
A felvetés hihetetlenül irreális, hiszen ha a dél-lengyel területeket magasabb áron tudja csak kiszolgálni a PKN, akkor a szlovák piacot ennél csak lényegesen rosszabb árpozícióval érhetné el (vagy tudatosan átlag alatti megtérülést, esetleg veszteséget vállal fel, ami a PKN jelenlegi helyeztében kizárható). A finomítói feldogozott termékek jellemzően 4-500 km-es körzetben szállíthatók gazdaságosan. A szállítási távolság növelésével egyenes arányban romlik a profitabilitás. A szlovák piacon történő megjelenés ráadásul egy jelentős beruházás után lenne csak megvalósítható (vagy meglévő hálózat vásárlása, vagy zöldmezős építkezés). Veszteséges pozícióra mindezt bevállalni meglehetősen érdekes felvetés.

Az ÁPV eladta a részvényeit így közvetlen részvénycsere nem lehetséges, a PKN-nek saját, fejlesztésre szánt forrásait kéne MOL részvények vásárlására fordítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Abszolút nonszensz. Egyrészt a MOL rendelkezik 4% saját részvénnyel. Másrészt ha az állami tulajdonban lévő pakettek cserélnek gazdát, akkor nem kereszt tulajdonlás alakul ki, hanem az állami tulajdonlás formája változik (a PKN-nek nem a Nafta Polska, hanem az ÁPV lenne résztulajdonosa)....
Sem Lengyelországban, sem Magyarországon nem látunk arra esélyt, hogy az állami csomagot - a privatizációs bevételről lemondva - felajánlják a cégeknek, hogy azok egymással egy részvénycserét lebonyolíthassanak.

A kereszttulajdonlás fokozatos kialakításához a MOL számára az első lépéshez a 4% részvény elegendő lehet, s a folyamatosan megtermelt cash flow révén a későbbiekben tovább vásárolhat (akár állami pakettből is). Ha az állami pakettet már eladták, akkor piacon, vagy kevésbé szerencsés helyzetben tőkeemelésen keresztül. Fordítva szintén így működne.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem