17 °C Budapest

MOL-PKN szövetség: kabaré a lengyel sajtóban

Pénzcentrum
2004. február 25. 08:53

A PKN menedzsment múlt heti nyilatkozatát követően - miszerint csökkentek a MOL-lal történő megegyezés esélyei - igen érdekes vélemények láttak napvilágot a lengyel sajtóban. Ezen vélemények ismét a gazdasági irracionalitás határait súrolják. Közeledik a határidő a tárgyalások lezárására, s feltehetően a PKN még nem kapta meg a számára kedvező ajánlatot a MOL-tól, így jönnek a jól bevált PR eszközök a közvéleményen keresztül történő puhításra. A PKN azonban ezúttal zsákutcában van, az idő ezúttal ugyanis komoly külső korlátként jelentkezik; ha nem sikerül egy szövetség alapjait lefektetni május 1. előtt, úgy az EU-tagságot követően ez lényegesen nehezebb lesz.

1., A PKN kezd visszaszorulni a dél-lengyel területeken - támadást kéne intéznie a Slovnaft ellen Szlovákiában, hogy a MOL Csoporthoz tartozó cég hazai pozícióit védje inkább - idézi a Gazeta Wyborcza-t a VG.

A Slovnaft finomítójából a dél-lengyel területek tökéletesen kiszolgálhatók, s a szlovák cég a benzinkút hálózatát ennek következtében folyamatosan fejleszti is ezen a területen. A PKN finomítóinak földrajzi elhelyezkedése miatt ugyanezen terület a magasabb szállítási költségek (és feltehetően az alacsonyabb feldolgozási hatékonyság) miatt drágábban szolgálható ki, így a PKN pozíció romlottak.

Nézzük azt a tézist, hogy a PKN-nek támadást kéne indítani a Slovnaft pozíciói ellen Szlovákiában.
A felvetés hihetetlenül irreális, hiszen ha a dél-lengyel területeket magasabb áron tudja csak kiszolgálni a PKN, akkor a szlovák piacot ennél csak lényegesen rosszabb árpozícióval érhetné el (vagy tudatosan átlag alatti megtérülést, esetleg veszteséget vállal fel, ami a PKN jelenlegi helyeztében kizárható). A finomítói feldogozott termékek jellemzően 4-500 km-es körzetben szállíthatók gazdaságosan. A szállítási távolság növelésével egyenes arányban romlik a profitabilitás. A szlovák piacon történő megjelenés ráadásul egy jelentős beruházás után lenne csak megvalósítható (vagy meglévő hálózat vásárlása, vagy zöldmezős építkezés). Veszteséges pozícióra mindezt bevállalni meglehetősen érdekes felvetés.

Az ÁPV eladta a részvényeit így közvetlen részvénycsere nem lehetséges, a PKN-nek saját, fejlesztésre szánt forrásait kéne MOL részvények vásárlására fordítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Abszolút nonszensz. Egyrészt a MOL rendelkezik 4% saját részvénnyel. Másrészt ha az állami tulajdonban lévő pakettek cserélnek gazdát, akkor nem kereszt tulajdonlás alakul ki, hanem az állami tulajdonlás formája változik (a PKN-nek nem a Nafta Polska, hanem az ÁPV lenne résztulajdonosa)....
Sem Lengyelországban, sem Magyarországon nem látunk arra esélyt, hogy az állami csomagot - a privatizációs bevételről lemondva - felajánlják a cégeknek, hogy azok egymással egy részvénycserét lebonyolíthassanak.

A kereszttulajdonlás fokozatos kialakításához a MOL számára az első lépéshez a 4% részvény elegendő lehet, s a folyamatosan megtermelt cash flow révén a későbbiekben tovább vásárolhat (akár állami pakettből is). Ha az állami pakettet már eladták, akkor piacon, vagy kevésbé szerencsés helyzetben tőkeemelésen keresztül. Fordítva szintén így működne.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem