32 °C Budapest

MOL-PKN szövetség: kabaré a lengyel sajtóban

Pénzcentrum
2004. február 25. 08:53

A PKN menedzsment múlt heti nyilatkozatát követően - miszerint csökkentek a MOL-lal történő megegyezés esélyei - igen érdekes vélemények láttak napvilágot a lengyel sajtóban. Ezen vélemények ismét a gazdasági irracionalitás határait súrolják. Közeledik a határidő a tárgyalások lezárására, s feltehetően a PKN még nem kapta meg a számára kedvező ajánlatot a MOL-tól, így jönnek a jól bevált PR eszközök a közvéleményen keresztül történő puhításra. A PKN azonban ezúttal zsákutcában van, az idő ezúttal ugyanis komoly külső korlátként jelentkezik; ha nem sikerül egy szövetség alapjait lefektetni május 1. előtt, úgy az EU-tagságot követően ez lényegesen nehezebb lesz.

1., A PKN kezd visszaszorulni a dél-lengyel területeken - támadást kéne intéznie a Slovnaft ellen Szlovákiában, hogy a MOL Csoporthoz tartozó cég hazai pozícióit védje inkább - idézi a Gazeta Wyborcza-t a VG.

A Slovnaft finomítójából a dél-lengyel területek tökéletesen kiszolgálhatók, s a szlovák cég a benzinkút hálózatát ennek következtében folyamatosan fejleszti is ezen a területen. A PKN finomítóinak földrajzi elhelyezkedése miatt ugyanezen terület a magasabb szállítási költségek (és feltehetően az alacsonyabb feldolgozási hatékonyság) miatt drágábban szolgálható ki, így a PKN pozíció romlottak.

Nézzük azt a tézist, hogy a PKN-nek támadást kéne indítani a Slovnaft pozíciói ellen Szlovákiában.
A felvetés hihetetlenül irreális, hiszen ha a dél-lengyel területeket magasabb áron tudja csak kiszolgálni a PKN, akkor a szlovák piacot ennél csak lényegesen rosszabb árpozícióval érhetné el (vagy tudatosan átlag alatti megtérülést, esetleg veszteséget vállal fel, ami a PKN jelenlegi helyeztében kizárható). A finomítói feldogozott termékek jellemzően 4-500 km-es körzetben szállíthatók gazdaságosan. A szállítási távolság növelésével egyenes arányban romlik a profitabilitás. A szlovák piacon történő megjelenés ráadásul egy jelentős beruházás után lenne csak megvalósítható (vagy meglévő hálózat vásárlása, vagy zöldmezős építkezés). Veszteséges pozícióra mindezt bevállalni meglehetősen érdekes felvetés.

Az ÁPV eladta a részvényeit így közvetlen részvénycsere nem lehetséges, a PKN-nek saját, fejlesztésre szánt forrásait kéne MOL részvények vásárlására fordítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Abszolút nonszensz. Egyrészt a MOL rendelkezik 4% saját részvénnyel. Másrészt ha az állami tulajdonban lévő pakettek cserélnek gazdát, akkor nem kereszt tulajdonlás alakul ki, hanem az állami tulajdonlás formája változik (a PKN-nek nem a Nafta Polska, hanem az ÁPV lenne résztulajdonosa)....
Sem Lengyelországban, sem Magyarországon nem látunk arra esélyt, hogy az állami csomagot - a privatizációs bevételről lemondva - felajánlják a cégeknek, hogy azok egymással egy részvénycserét lebonyolíthassanak.

A kereszttulajdonlás fokozatos kialakításához a MOL számára az első lépéshez a 4% részvény elegendő lehet, s a folyamatosan megtermelt cash flow révén a későbbiekben tovább vásárolhat (akár állami pakettből is). Ha az állami pakettet már eladták, akkor piacon, vagy kevésbé szerencsés helyzetben tőkeemelésen keresztül. Fordítva szintén így működne.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?