26 °C Budapest

MOL-PKN szövetség: kabaré a lengyel sajtóban

Pénzcentrum
2004. február 25. 08:53

A PKN menedzsment múlt heti nyilatkozatát követően - miszerint csökkentek a MOL-lal történő megegyezés esélyei - igen érdekes vélemények láttak napvilágot a lengyel sajtóban. Ezen vélemények ismét a gazdasági irracionalitás határait súrolják. Közeledik a határidő a tárgyalások lezárására, s feltehetően a PKN még nem kapta meg a számára kedvező ajánlatot a MOL-tól, így jönnek a jól bevált PR eszközök a közvéleményen keresztül történő puhításra. A PKN azonban ezúttal zsákutcában van, az idő ezúttal ugyanis komoly külső korlátként jelentkezik; ha nem sikerül egy szövetség alapjait lefektetni május 1. előtt, úgy az EU-tagságot követően ez lényegesen nehezebb lesz.

1., A PKN kezd visszaszorulni a dél-lengyel területeken - támadást kéne intéznie a Slovnaft ellen Szlovákiában, hogy a MOL Csoporthoz tartozó cég hazai pozícióit védje inkább - idézi a Gazeta Wyborcza-t a VG.

A Slovnaft finomítójából a dél-lengyel területek tökéletesen kiszolgálhatók, s a szlovák cég a benzinkút hálózatát ennek következtében folyamatosan fejleszti is ezen a területen. A PKN finomítóinak földrajzi elhelyezkedése miatt ugyanezen terület a magasabb szállítási költségek (és feltehetően az alacsonyabb feldolgozási hatékonyság) miatt drágábban szolgálható ki, így a PKN pozíció romlottak.

Nézzük azt a tézist, hogy a PKN-nek támadást kéne indítani a Slovnaft pozíciói ellen Szlovákiában.
A felvetés hihetetlenül irreális, hiszen ha a dél-lengyel területeket magasabb áron tudja csak kiszolgálni a PKN, akkor a szlovák piacot ennél csak lényegesen rosszabb árpozícióval érhetné el (vagy tudatosan átlag alatti megtérülést, esetleg veszteséget vállal fel, ami a PKN jelenlegi helyeztében kizárható). A finomítói feldogozott termékek jellemzően 4-500 km-es körzetben szállíthatók gazdaságosan. A szállítási távolság növelésével egyenes arányban romlik a profitabilitás. A szlovák piacon történő megjelenés ráadásul egy jelentős beruházás után lenne csak megvalósítható (vagy meglévő hálózat vásárlása, vagy zöldmezős építkezés). Veszteséges pozícióra mindezt bevállalni meglehetősen érdekes felvetés.

Az ÁPV eladta a részvényeit így közvetlen részvénycsere nem lehetséges, a PKN-nek saját, fejlesztésre szánt forrásait kéne MOL részvények vásárlására fordítani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Abszolút nonszensz. Egyrészt a MOL rendelkezik 4% saját részvénnyel. Másrészt ha az állami tulajdonban lévő pakettek cserélnek gazdát, akkor nem kereszt tulajdonlás alakul ki, hanem az állami tulajdonlás formája változik (a PKN-nek nem a Nafta Polska, hanem az ÁPV lenne résztulajdonosa)....
Sem Lengyelországban, sem Magyarországon nem látunk arra esélyt, hogy az állami csomagot - a privatizációs bevételről lemondva - felajánlják a cégeknek, hogy azok egymással egy részvénycserét lebonyolíthassanak.

A kereszttulajdonlás fokozatos kialakításához a MOL számára az első lépéshez a 4% részvény elegendő lehet, s a folyamatosan megtermelt cash flow révén a későbbiekben tovább vásárolhat (akár állami pakettből is). Ha az állami pakettet már eladták, akkor piacon, vagy kevésbé szerencsés helyzetben tőkeemelésen keresztül. Fordítva szintén így működne.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?