Heti Monitor 2004/6.szám

Pénzcentrum
2004. február 19. 15:02

Újra a Stabilitási és Növekedési Paktumró 2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Változatlan jegybanki alapkamat Az MNB Monetáris Tanácsa hétfoi ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatszintet. A MT döntése nem okozott meglepetést a piacon, az euró árfolyama

Újra a Stabilitási és Növekedési Paktumró
2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Változatlan jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa hétfoi ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatszintet. A MT döntése nem okozott meglepetést a piacon, az euró árfolyama 263-265 forintos sávban stabilizálódott. A 12,50%-os kamatszint várhatóan huzamosabb ideig fennmarad, ugyanis az új pénzügyminiszter által bejelentett 120 mrd forintos megszorítási csomag már vélhetoen beépült a piaci várakozásokba (erre utal az árfolyam viszony-lagos stabilitása), ugyanakkor az euró évtized végi bevezetését megalapozó hiteles makrogazdasági pályához további, a bejelentettnél mélyebbre ható költségvetési reformokra van szükség. A devizapiaci szereplok megelolegezett türelme könnyen elfogyhat abban az esetben, ha a kormány nem tartja magát a meghirdetett megszorító intézkedések-hez...

A strukturális alapok és a magyar gazdaság lehetoségei

Ettol a héttol kezdve lehet beadni pályázatokat az Európai Unió és a magyar kormányzat közös finanszírozásával elindult öt gazdaságfejlesztési operatív program keretein belül. A legtöbb program esetében a pályázatok beadása folyamatosan tart szeptemberig. Talán ezek a pályázatok hozzák meg a közelgo uniós csatlakozás elso közvetlen hatásait: mostantól megkezdodik a magyar gazdaság részvétele a strukturális alapok felhasználásában, kiderül, hogy mennyire felkészült az ország intézményrendszere a támogatások fogadására, és mennyire felkészültek a forrásokra jogosultak a pályázásra. A lehetoségek nagyok, a tét pedig az ország növekedési lehetoségeinek bovülése. A unió strukturális alapjainak forrásaiból Magyarország akár 800 milliárd forintnyi fejlesztési forráshoz juthat 2004 és 2006 között. Ez jóval meghaladja az elocsatlakozási alapokból az elozo években az országba befolyó források nagyságát.

Alacsony növekedés az Európai Unióban 2003-ban

Az elozetes adatok szerint 2003. utolsó negyedévében az Európai Unió gazdasága 0,4%-kal nott a harmadik negyedévhez képest, és 0,9%-kal az elmúlt év utolsó negyedévéhez képest. Ennek köszönhetoen a 2003-as GDP növekedés az eurozónát vizsgálva 0,7%-os, az egész Európai Uniót vizsgálva 0,9%-os emelkedést mutat. Az adatok publikálásakor megjelent az Európai Bizottság elorejelzése a 2004 elso két negyedévére vonatkozóan. Az EU modellszámításaira alapozva mindkét negyedévben 0,3% és 0,7% közötti GDP növekedést vár (az elozo negyedévhez képest).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vártnál alacsonyabb lett a 2003-as folyó fizetési mérleg hiánya

A 2003. decemberi fizetési mérleg adatai kedvezobben alakultak, mint ahogy azt egy hónappal ezelott elore jeleztük. A folyó fizetési mérleg decemberi hiánya mindössze 437 millió euró volt, szemben az egy évvel ezelotti 637 millió euróval. A vártnál jobb adatok pozitív hatással volt a forintpiacra, ugyanis a magyar fizetoeszköz a hír bejelentését követoen erosödött az euróval szemben. Az egész éves hiány ugyanakkor jóval magasabb lett a tavalyi értékhez képest: 2003-ban a folyó fizetési mérleg hiánya 4584 millió euró lett (a GDP 6,2%-a), míg egy évvel korábban csupán 2771 millió euró volt. Ugyanakkor az országba érkezo külföldi muködotoke értéke meghaladta a tavalyit, s a decemberi viszonylag nagy tokebeáramlásnak köszönhetoen a muködotoke-beáramlás egyenlege is pozitívvá vált.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem