Heti Monitor 2004/6.szám

Pénzcentrum
2004. február 19. 15:02

Újra a Stabilitási és Növekedési Paktumró 2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Változatlan jegybanki alapkamat Az MNB Monetáris Tanácsa hétfoi ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatszintet. A MT döntése nem okozott meglepetést a piacon, az euró árfolyama

Újra a Stabilitási és Növekedési Paktumró
2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Változatlan jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa hétfoi ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatszintet. A MT döntése nem okozott meglepetést a piacon, az euró árfolyama 263-265 forintos sávban stabilizálódott. A 12,50%-os kamatszint várhatóan huzamosabb ideig fennmarad, ugyanis az új pénzügyminiszter által bejelentett 120 mrd forintos megszorítási csomag már vélhetoen beépült a piaci várakozásokba (erre utal az árfolyam viszony-lagos stabilitása), ugyanakkor az euró évtized végi bevezetését megalapozó hiteles makrogazdasági pályához további, a bejelentettnél mélyebbre ható költségvetési reformokra van szükség. A devizapiaci szereplok megelolegezett türelme könnyen elfogyhat abban az esetben, ha a kormány nem tartja magát a meghirdetett megszorító intézkedések-hez...

A strukturális alapok és a magyar gazdaság lehetoségei

Ettol a héttol kezdve lehet beadni pályázatokat az Európai Unió és a magyar kormányzat közös finanszírozásával elindult öt gazdaságfejlesztési operatív program keretein belül. A legtöbb program esetében a pályázatok beadása folyamatosan tart szeptemberig. Talán ezek a pályázatok hozzák meg a közelgo uniós csatlakozás elso közvetlen hatásait: mostantól megkezdodik a magyar gazdaság részvétele a strukturális alapok felhasználásában, kiderül, hogy mennyire felkészült az ország intézményrendszere a támogatások fogadására, és mennyire felkészültek a forrásokra jogosultak a pályázásra. A lehetoségek nagyok, a tét pedig az ország növekedési lehetoségeinek bovülése. A unió strukturális alapjainak forrásaiból Magyarország akár 800 milliárd forintnyi fejlesztési forráshoz juthat 2004 és 2006 között. Ez jóval meghaladja az elocsatlakozási alapokból az elozo években az országba befolyó források nagyságát.

Alacsony növekedés az Európai Unióban 2003-ban

Az elozetes adatok szerint 2003. utolsó negyedévében az Európai Unió gazdasága 0,4%-kal nott a harmadik negyedévhez képest, és 0,9%-kal az elmúlt év utolsó negyedévéhez képest. Ennek köszönhetoen a 2003-as GDP növekedés az eurozónát vizsgálva 0,7%-os, az egész Európai Uniót vizsgálva 0,9%-os emelkedést mutat. Az adatok publikálásakor megjelent az Európai Bizottság elorejelzése a 2004 elso két negyedévére vonatkozóan. Az EU modellszámításaira alapozva mindkét negyedévben 0,3% és 0,7% közötti GDP növekedést vár (az elozo negyedévhez képest).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vártnál alacsonyabb lett a 2003-as folyó fizetési mérleg hiánya

A 2003. decemberi fizetési mérleg adatai kedvezobben alakultak, mint ahogy azt egy hónappal ezelott elore jeleztük. A folyó fizetési mérleg decemberi hiánya mindössze 437 millió euró volt, szemben az egy évvel ezelotti 637 millió euróval. A vártnál jobb adatok pozitív hatással volt a forintpiacra, ugyanis a magyar fizetoeszköz a hír bejelentését követoen erosödött az euróval szemben. Az egész éves hiány ugyanakkor jóval magasabb lett a tavalyi értékhez képest: 2003-ban a folyó fizetési mérleg hiánya 4584 millió euró lett (a GDP 6,2%-a), míg egy évvel korábban csupán 2771 millió euró volt. Ugyanakkor az országba érkezo külföldi muködotoke értéke meghaladta a tavalyit, s a decemberi viszonylag nagy tokebeáramlásnak köszönhetoen a muködotoke-beáramlás egyenlege is pozitívvá vált.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?