23 °C Budapest

Heti Monitor 2004/6.szám

Pénzcentrum
2004. február 19. 15:02

Újra a Stabilitási és Növekedési Paktumró 2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Változatlan jegybanki alapkamat Az MNB Monetáris Tanácsa hétfoi ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatszintet. A MT döntése nem okozott meglepetést a piacon, az euró árfolyama

Újra a Stabilitási és Növekedési Paktumró
2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Változatlan jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa hétfoi ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatszintet. A MT döntése nem okozott meglepetést a piacon, az euró árfolyama 263-265 forintos sávban stabilizálódott. A 12,50%-os kamatszint várhatóan huzamosabb ideig fennmarad, ugyanis az új pénzügyminiszter által bejelentett 120 mrd forintos megszorítási csomag már vélhetoen beépült a piaci várakozásokba (erre utal az árfolyam viszony-lagos stabilitása), ugyanakkor az euró évtized végi bevezetését megalapozó hiteles makrogazdasági pályához további, a bejelentettnél mélyebbre ható költségvetési reformokra van szükség. A devizapiaci szereplok megelolegezett türelme könnyen elfogyhat abban az esetben, ha a kormány nem tartja magát a meghirdetett megszorító intézkedések-hez...

A strukturális alapok és a magyar gazdaság lehetoségei

Ettol a héttol kezdve lehet beadni pályázatokat az Európai Unió és a magyar kormányzat közös finanszírozásával elindult öt gazdaságfejlesztési operatív program keretein belül. A legtöbb program esetében a pályázatok beadása folyamatosan tart szeptemberig. Talán ezek a pályázatok hozzák meg a közelgo uniós csatlakozás elso közvetlen hatásait: mostantól megkezdodik a magyar gazdaság részvétele a strukturális alapok felhasználásában, kiderül, hogy mennyire felkészült az ország intézményrendszere a támogatások fogadására, és mennyire felkészültek a forrásokra jogosultak a pályázásra. A lehetoségek nagyok, a tét pedig az ország növekedési lehetoségeinek bovülése. A unió strukturális alapjainak forrásaiból Magyarország akár 800 milliárd forintnyi fejlesztési forráshoz juthat 2004 és 2006 között. Ez jóval meghaladja az elocsatlakozási alapokból az elozo években az országba befolyó források nagyságát.

Alacsony növekedés az Európai Unióban 2003-ban

Az elozetes adatok szerint 2003. utolsó negyedévében az Európai Unió gazdasága 0,4%-kal nott a harmadik negyedévhez képest, és 0,9%-kal az elmúlt év utolsó negyedévéhez képest. Ennek köszönhetoen a 2003-as GDP növekedés az eurozónát vizsgálva 0,7%-os, az egész Európai Uniót vizsgálva 0,9%-os emelkedést mutat. Az adatok publikálásakor megjelent az Európai Bizottság elorejelzése a 2004 elso két negyedévére vonatkozóan. Az EU modellszámításaira alapozva mindkét negyedévben 0,3% és 0,7% közötti GDP növekedést vár (az elozo negyedévhez képest).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vártnál alacsonyabb lett a 2003-as folyó fizetési mérleg hiánya

A 2003. decemberi fizetési mérleg adatai kedvezobben alakultak, mint ahogy azt egy hónappal ezelott elore jeleztük. A folyó fizetési mérleg decemberi hiánya mindössze 437 millió euró volt, szemben az egy évvel ezelotti 637 millió euróval. A vártnál jobb adatok pozitív hatással volt a forintpiacra, ugyanis a magyar fizetoeszköz a hír bejelentését követoen erosödött az euróval szemben. Az egész éves hiány ugyanakkor jóval magasabb lett a tavalyi értékhez képest: 2003-ban a folyó fizetési mérleg hiánya 4584 millió euró lett (a GDP 6,2%-a), míg egy évvel korábban csupán 2771 millió euró volt. Ugyanakkor az országba érkezo külföldi muködotoke értéke meghaladta a tavalyit, s a decemberi viszonylag nagy tokebeáramlásnak köszönhetoen a muködotoke-beáramlás egyenlege is pozitívvá vált.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?