18 °C Budapest

Heti Monitor 2004/6.szám

Pénzcentrum
2004. február 19. 15:02

Újra a Stabilitási és Növekedési Paktumró 2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Változatlan jegybanki alapkamat Az MNB Monetáris Tanácsa hétfoi ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatszintet. A MT döntése nem okozott meglepetést a piacon, az euró árfolyama

Újra a Stabilitási és Növekedési Paktumró
2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Változatlan jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa hétfoi ülésén változatlanul, 12,50%-on hagyta az irányadó kamatszintet. A MT döntése nem okozott meglepetést a piacon, az euró árfolyama 263-265 forintos sávban stabilizálódott. A 12,50%-os kamatszint várhatóan huzamosabb ideig fennmarad, ugyanis az új pénzügyminiszter által bejelentett 120 mrd forintos megszorítási csomag már vélhetoen beépült a piaci várakozásokba (erre utal az árfolyam viszony-lagos stabilitása), ugyanakkor az euró évtized végi bevezetését megalapozó hiteles makrogazdasági pályához további, a bejelentettnél mélyebbre ható költségvetési reformokra van szükség. A devizapiaci szereplok megelolegezett türelme könnyen elfogyhat abban az esetben, ha a kormány nem tartja magát a meghirdetett megszorító intézkedések-hez...

A strukturális alapok és a magyar gazdaság lehetoségei

Ettol a héttol kezdve lehet beadni pályázatokat az Európai Unió és a magyar kormányzat közös finanszírozásával elindult öt gazdaságfejlesztési operatív program keretein belül. A legtöbb program esetében a pályázatok beadása folyamatosan tart szeptemberig. Talán ezek a pályázatok hozzák meg a közelgo uniós csatlakozás elso közvetlen hatásait: mostantól megkezdodik a magyar gazdaság részvétele a strukturális alapok felhasználásában, kiderül, hogy mennyire felkészült az ország intézményrendszere a támogatások fogadására, és mennyire felkészültek a forrásokra jogosultak a pályázásra. A lehetoségek nagyok, a tét pedig az ország növekedési lehetoségeinek bovülése. A unió strukturális alapjainak forrásaiból Magyarország akár 800 milliárd forintnyi fejlesztési forráshoz juthat 2004 és 2006 között. Ez jóval meghaladja az elocsatlakozási alapokból az elozo években az országba befolyó források nagyságát.

Alacsony növekedés az Európai Unióban 2003-ban

Az elozetes adatok szerint 2003. utolsó negyedévében az Európai Unió gazdasága 0,4%-kal nott a harmadik negyedévhez képest, és 0,9%-kal az elmúlt év utolsó negyedévéhez képest. Ennek köszönhetoen a 2003-as GDP növekedés az eurozónát vizsgálva 0,7%-os, az egész Európai Uniót vizsgálva 0,9%-os emelkedést mutat. Az adatok publikálásakor megjelent az Európai Bizottság elorejelzése a 2004 elso két negyedévére vonatkozóan. Az EU modellszámításaira alapozva mindkét negyedévben 0,3% és 0,7% közötti GDP növekedést vár (az elozo negyedévhez képest).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vártnál alacsonyabb lett a 2003-as folyó fizetési mérleg hiánya

A 2003. decemberi fizetési mérleg adatai kedvezobben alakultak, mint ahogy azt egy hónappal ezelott elore jeleztük. A folyó fizetési mérleg decemberi hiánya mindössze 437 millió euró volt, szemben az egy évvel ezelotti 637 millió euróval. A vártnál jobb adatok pozitív hatással volt a forintpiacra, ugyanis a magyar fizetoeszköz a hír bejelentését követoen erosödött az euróval szemben. Az egész éves hiány ugyanakkor jóval magasabb lett a tavalyi értékhez képest: 2003-ban a folyó fizetési mérleg hiánya 4584 millió euró lett (a GDP 6,2%-a), míg egy évvel korábban csupán 2771 millió euró volt. Ugyanakkor az országba érkezo külföldi muködotoke értéke meghaladta a tavalyit, s a decemberi viszonylag nagy tokebeáramlásnak köszönhetoen a muködotoke-beáramlás egyenlege is pozitívvá vált.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04