25 °C Budapest

MOL: we can do it even better

Pénzcentrum
2004. február 13. 11:41

Mosonyi György, a MOL vezérigazgatója a 2003-as eredményeket értékelő prezentációt azzal kezdte, hogy valóban kezdenek beérni az 1999-ben megfogalmazott stratégia eredményei. A MOL történetének legnagyobb üzemi eredményét érte el 2003-ban (ezen profit szint nem tartalmazza a halasztott adó 36 mrd Ft-os egyszeri tételét). A működési környezetről elhangzott, hogy az olaj világpiaci árát illető elemzői előrejelzések (csökkenés) a tavalyi évben nem valósultak meg. Ezen tendencia a legutóbbi OPEC döntés értelmében a 30 USD-hez közeli olajárfolyam valósulhat meg.

A devizaárfolyam mozgásokban ellentétes hatások érvényesültek. Beszerzési oldalon a dollár gyengülése segítette a társaságot, ugyanakkor értékesítés tekintetében nem. Az euró elsősorban a vegyipari termelés exportja során meghatározó.
A finomítói marginok 2003-ban kedvezően alakultak 2002-höz viszonyítva (+149%). A vegyipari marginok már távolról sem alakultak kedvezően, az év közepén megindult pozitív folyamat nem folytatódott az év második felében. A vegyipari ciklus alakulása erősen függ az európai gazdasági élénkülés beindulásától. Mindazonáltal a ciklus alján lévő árkörnyezetben is pozitív eredményt ért el a TVK, mely kedvező jelzés a majdan meginduló fellendülés előtt.

A gázárak tekintetében csekély negatív árréssel volt kénytelen dolgozni a gázüzletág.

Az év főbb eseményei:
-rekord eredmény hatékonyságjavuláson keresztül
-Slovnaft többségi részesedésének megszerzése, teljes integráció előkészítése, az integrált működési modell 2003 decemberében elfogadásra került
-MOL_PKN együttműködésre vonatkozó szándéknyilatkozata (nem a méret növelése az elsődleges, hanem az addicionális értékteremtés szinergiákon keresztül) - döntés április végén
-TVK részesedés növelése
-az INA 25%-ának megszerzése
-termelés intenzifikálás, a hazai olajkiteremelés 8%-os növelése
-beindult a MOL-Jukosz közös kitermelés Szibériában, terveknek megfelelő kitermelés
-folytatódott a kúthálózat fejlesztése (dél-lengyel piacon, Romániában új kutak üzembehelyezése, 23 töltőállomás megvásárlása a Shelltől Romániában)
-a finomítói kihasználtság és hatékonyság jelentősen nőtt (piaci oldalról a MOL finomítói kapacitásainak összetétele a keresletnek megfelelő)

A MOL Csoport teljes értékesítésének 39%-a már Magyarországon kívül kerül realizálásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Michel-Marc Delcommune, a társaság pénzügyi igazgatója az előzőeket kiegészítve elmondta, hogy nem rendkívüli teljesítményről van szó 2003-ban a profit tovább növekedhet. A motorok teljes gőzzel dolgoznak...

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22