27 °C Budapest

MOL: we can do it even better

Pénzcentrum
2004. február 13. 11:41

Mosonyi György, a MOL vezérigazgatója a 2003-as eredményeket értékelő prezentációt azzal kezdte, hogy valóban kezdenek beérni az 1999-ben megfogalmazott stratégia eredményei. A MOL történetének legnagyobb üzemi eredményét érte el 2003-ban (ezen profit szint nem tartalmazza a halasztott adó 36 mrd Ft-os egyszeri tételét). A működési környezetről elhangzott, hogy az olaj világpiaci árát illető elemzői előrejelzések (csökkenés) a tavalyi évben nem valósultak meg. Ezen tendencia a legutóbbi OPEC döntés értelmében a 30 USD-hez közeli olajárfolyam valósulhat meg.

A devizaárfolyam mozgásokban ellentétes hatások érvényesültek. Beszerzési oldalon a dollár gyengülése segítette a társaságot, ugyanakkor értékesítés tekintetében nem. Az euró elsősorban a vegyipari termelés exportja során meghatározó.
A finomítói marginok 2003-ban kedvezően alakultak 2002-höz viszonyítva (+149%). A vegyipari marginok már távolról sem alakultak kedvezően, az év közepén megindult pozitív folyamat nem folytatódott az év második felében. A vegyipari ciklus alakulása erősen függ az európai gazdasági élénkülés beindulásától. Mindazonáltal a ciklus alján lévő árkörnyezetben is pozitív eredményt ért el a TVK, mely kedvező jelzés a majdan meginduló fellendülés előtt.

A gázárak tekintetében csekély negatív árréssel volt kénytelen dolgozni a gázüzletág.

Az év főbb eseményei:
-rekord eredmény hatékonyságjavuláson keresztül
-Slovnaft többségi részesedésének megszerzése, teljes integráció előkészítése, az integrált működési modell 2003 decemberében elfogadásra került
-MOL_PKN együttműködésre vonatkozó szándéknyilatkozata (nem a méret növelése az elsődleges, hanem az addicionális értékteremtés szinergiákon keresztül) - döntés április végén
-TVK részesedés növelése
-az INA 25%-ának megszerzése
-termelés intenzifikálás, a hazai olajkiteremelés 8%-os növelése
-beindult a MOL-Jukosz közös kitermelés Szibériában, terveknek megfelelő kitermelés
-folytatódott a kúthálózat fejlesztése (dél-lengyel piacon, Romániában új kutak üzembehelyezése, 23 töltőállomás megvásárlása a Shelltől Romániában)
-a finomítói kihasználtság és hatékonyság jelentősen nőtt (piaci oldalról a MOL finomítói kapacitásainak összetétele a keresletnek megfelelő)

A MOL Csoport teljes értékesítésének 39%-a már Magyarországon kívül kerül realizálásra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Michel-Marc Delcommune, a társaság pénzügyi igazgatója az előzőeket kiegészítve elmondta, hogy nem rendkívüli teljesítményről van szó 2003-ban a profit tovább növekedhet. A motorok teljes gőzzel dolgoznak...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?