12 °C Budapest

MOL: we can do it even better

Pénzcentrum
2004. február 13. 11:41

Mosonyi György, a MOL vezérigazgatója a 2003-as eredményeket értékelő prezentációt azzal kezdte, hogy valóban kezdenek beérni az 1999-ben megfogalmazott stratégia eredményei. A MOL történetének legnagyobb üzemi eredményét érte el 2003-ban (ezen profit szint nem tartalmazza a halasztott adó 36 mrd Ft-os egyszeri tételét). A működési környezetről elhangzott, hogy az olaj világpiaci árát illető elemzői előrejelzések (csökkenés) a tavalyi évben nem valósultak meg. Ezen tendencia a legutóbbi OPEC döntés értelmében a 30 USD-hez közeli olajárfolyam valósulhat meg.

A devizaárfolyam mozgásokban ellentétes hatások érvényesültek. Beszerzési oldalon a dollár gyengülése segítette a társaságot, ugyanakkor értékesítés tekintetében nem. Az euró elsősorban a vegyipari termelés exportja során meghatározó.
A finomítói marginok 2003-ban kedvezően alakultak 2002-höz viszonyítva (+149%). A vegyipari marginok már távolról sem alakultak kedvezően, az év közepén megindult pozitív folyamat nem folytatódott az év második felében. A vegyipari ciklus alakulása erősen függ az európai gazdasági élénkülés beindulásától. Mindazonáltal a ciklus alján lévő árkörnyezetben is pozitív eredményt ért el a TVK, mely kedvező jelzés a majdan meginduló fellendülés előtt.

A gázárak tekintetében csekély negatív árréssel volt kénytelen dolgozni a gázüzletág.

Az év főbb eseményei:
-rekord eredmény hatékonyságjavuláson keresztül
-Slovnaft többségi részesedésének megszerzése, teljes integráció előkészítése, az integrált működési modell 2003 decemberében elfogadásra került
-MOL_PKN együttműködésre vonatkozó szándéknyilatkozata (nem a méret növelése az elsődleges, hanem az addicionális értékteremtés szinergiákon keresztül) - döntés április végén
-TVK részesedés növelése
-az INA 25%-ának megszerzése
-termelés intenzifikálás, a hazai olajkiteremelés 8%-os növelése
-beindult a MOL-Jukosz közös kitermelés Szibériában, terveknek megfelelő kitermelés
-folytatódott a kúthálózat fejlesztése (dél-lengyel piacon, Romániában új kutak üzembehelyezése, 23 töltőállomás megvásárlása a Shelltől Romániában)
-a finomítói kihasználtság és hatékonyság jelentősen nőtt (piaci oldalról a MOL finomítói kapacitásainak összetétele a keresletnek megfelelő)

A MOL Csoport teljes értékesítésének 39%-a már Magyarországon kívül kerül realizálásra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Michel-Marc Delcommune, a társaság pénzügyi igazgatója az előzőeket kiegészítve elmondta, hogy nem rendkívüli teljesítményről van szó 2003-ban a profit tovább növekedhet. A motorok teljes gőzzel dolgoznak...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm