37 °C Budapest

Matáv és Mol - Mit gondolnak a Buda-Cash elemzői?

Pénzcentrum
2004. február 13. 15:32

A tegnap megjelent Matáv gyorsjelentést negatívan, a ma publikált Mol eredményt pozitívan értékelték a Buda-Cash elemzői. Lássuk a részleteket...


A Matáv a várakozásokat alulmúló negyedévről számolt be: a bevételek dinamikája a várakozásokkal összhangban tovább mérséklődött, míg a működési hatékonyság jelentősen csökkent és a pénzügyi veszteség is a vártnál magasabb lett - írja most publikált gyorsjelentés értékelésében Fazekas Péter a Buda-Cash elemzője.

A szakember szerint a társaság korábban már kiadott egy "csendes profit warningot" 2004-re vonatkozóan (erőteljesebb verseny és új távközlési szabályozás miatt nehéz év várható), amit most gyakorlatilag megerősítettek; a menedzsment 2004-re vonatkozó előrejelzései a vártnál alacsonyabb bázisról további profitcsökkenést sejtetnek, ellentétben a piaci konszenzus szerint várható stagnálás körüli teljesítménnyel ill. enyhe emelkedéssel. Az osztalékkal kapcsolatosan a korábbiakhoz képest (idén többszörösére növekvő kifizetés a tavalyi 18 forinthoz képest) új információ nem hangzott el. A számottevő növekedési faktorok ill. a megfelelő akvizíciós célpontok hiánya miatt egyértelműen a magas kifizetési hányad, a "fejőstehén-szcenárió" a jövő útja, azonban megfontolandó, hogy a jelenlegi árfolyam mellett az osztalékhozam - elméleti alapon - a teljes eredmény kiosztása esetén sem emelkedne 7% fölé, így önmagában kevés lenne ahhoz, hogy csupán osztalék alapon kedvező befektetéssé váljon a részvény.

Az elemző szerint a pozitív oldalon az európai távközlési szektor javuló helyzete, a viszonylag alacsony értékelési szint (regionális és európai összehasonlításban), valamint a viszonylag jó menedzsment teljesítmény emelhető ki, azonban A Buda-Cash elemzőinek megítélése szerint kérdéses, hogy ezen tényezők megfelelő mértékben képesek-e ellensúlyozni a várhatóan tovább csökkenő piaci eredményvárakozásokat, a növekedési tényezők hiányát és a meglehetősen nehéz 2004. évi gazdálkodási körülményeket.

A vártnál gyengébb negyedévet és a 2004. évi előrejelzést követően ajánlásunkat Tartás/Tartásra módosítja Fazekas Péter, ami megítélése szerint megfelelően tükrözi az említett pozitív és negatív tényezők viszonyát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A MOL IV. negyedéves eredménye a várakozásoknál lényegesen jobban alakult, még ha az üzemi eredmény szintjén csak csekélyebb is volt a pozitív meglepetés. Hosszú idő után fordult elő, hogy egyszeri tételek nélkül is felülteljesítette a MOL a várakozásokat, a megkezdett regionális terjeszkedés és az átszervezések igazolódni látszanak- írja Török Bálint, a Buda-Cash elemzője.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?