0 °C Budapest

Matáv és Mol - Mit gondolnak a Buda-Cash elemzői?

Pénzcentrum
2004. február 13. 15:32

A tegnap megjelent Matáv gyorsjelentést negatívan, a ma publikált Mol eredményt pozitívan értékelték a Buda-Cash elemzői. Lássuk a részleteket...


A Matáv a várakozásokat alulmúló negyedévről számolt be: a bevételek dinamikája a várakozásokkal összhangban tovább mérséklődött, míg a működési hatékonyság jelentősen csökkent és a pénzügyi veszteség is a vártnál magasabb lett - írja most publikált gyorsjelentés értékelésében Fazekas Péter a Buda-Cash elemzője.

A szakember szerint a társaság korábban már kiadott egy "csendes profit warningot" 2004-re vonatkozóan (erőteljesebb verseny és új távközlési szabályozás miatt nehéz év várható), amit most gyakorlatilag megerősítettek; a menedzsment 2004-re vonatkozó előrejelzései a vártnál alacsonyabb bázisról további profitcsökkenést sejtetnek, ellentétben a piaci konszenzus szerint várható stagnálás körüli teljesítménnyel ill. enyhe emelkedéssel. Az osztalékkal kapcsolatosan a korábbiakhoz képest (idén többszörösére növekvő kifizetés a tavalyi 18 forinthoz képest) új információ nem hangzott el. A számottevő növekedési faktorok ill. a megfelelő akvizíciós célpontok hiánya miatt egyértelműen a magas kifizetési hányad, a "fejőstehén-szcenárió" a jövő útja, azonban megfontolandó, hogy a jelenlegi árfolyam mellett az osztalékhozam - elméleti alapon - a teljes eredmény kiosztása esetén sem emelkedne 7% fölé, így önmagában kevés lenne ahhoz, hogy csupán osztalék alapon kedvező befektetéssé váljon a részvény.

Az elemző szerint a pozitív oldalon az európai távközlési szektor javuló helyzete, a viszonylag alacsony értékelési szint (regionális és európai összehasonlításban), valamint a viszonylag jó menedzsment teljesítmény emelhető ki, azonban A Buda-Cash elemzőinek megítélése szerint kérdéses, hogy ezen tényezők megfelelő mértékben képesek-e ellensúlyozni a várhatóan tovább csökkenő piaci eredményvárakozásokat, a növekedési tényezők hiányát és a meglehetősen nehéz 2004. évi gazdálkodási körülményeket.

A vártnál gyengébb negyedévet és a 2004. évi előrejelzést követően ajánlásunkat Tartás/Tartásra módosítja Fazekas Péter, ami megítélése szerint megfelelően tükrözi az említett pozitív és negatív tényezők viszonyát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A MOL IV. negyedéves eredménye a várakozásoknál lényegesen jobban alakult, még ha az üzemi eredmény szintjén csak csekélyebb is volt a pozitív meglepetés. Hosszú idő után fordult elő, hogy egyszeri tételek nélkül is felülteljesítette a MOL a várakozásokat, a megkezdett regionális terjeszkedés és az átszervezések igazolódni látszanak- írja Török Bálint, a Buda-Cash elemzője.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem