Matáv és Mol - Mit gondolnak a Buda-Cash elemzői?

Pénzcentrum
2004. február 13. 15:32

A tegnap megjelent Matáv gyorsjelentést negatívan, a ma publikált Mol eredményt pozitívan értékelték a Buda-Cash elemzői. Lássuk a részleteket...


A Matáv a várakozásokat alulmúló negyedévről számolt be: a bevételek dinamikája a várakozásokkal összhangban tovább mérséklődött, míg a működési hatékonyság jelentősen csökkent és a pénzügyi veszteség is a vártnál magasabb lett - írja most publikált gyorsjelentés értékelésében Fazekas Péter a Buda-Cash elemzője.

A szakember szerint a társaság korábban már kiadott egy "csendes profit warningot" 2004-re vonatkozóan (erőteljesebb verseny és új távközlési szabályozás miatt nehéz év várható), amit most gyakorlatilag megerősítettek; a menedzsment 2004-re vonatkozó előrejelzései a vártnál alacsonyabb bázisról további profitcsökkenést sejtetnek, ellentétben a piaci konszenzus szerint várható stagnálás körüli teljesítménnyel ill. enyhe emelkedéssel. Az osztalékkal kapcsolatosan a korábbiakhoz képest (idén többszörösére növekvő kifizetés a tavalyi 18 forinthoz képest) új információ nem hangzott el. A számottevő növekedési faktorok ill. a megfelelő akvizíciós célpontok hiánya miatt egyértelműen a magas kifizetési hányad, a "fejőstehén-szcenárió" a jövő útja, azonban megfontolandó, hogy a jelenlegi árfolyam mellett az osztalékhozam - elméleti alapon - a teljes eredmény kiosztása esetén sem emelkedne 7% fölé, így önmagában kevés lenne ahhoz, hogy csupán osztalék alapon kedvező befektetéssé váljon a részvény.

Az elemző szerint a pozitív oldalon az európai távközlési szektor javuló helyzete, a viszonylag alacsony értékelési szint (regionális és európai összehasonlításban), valamint a viszonylag jó menedzsment teljesítmény emelhető ki, azonban A Buda-Cash elemzőinek megítélése szerint kérdéses, hogy ezen tényezők megfelelő mértékben képesek-e ellensúlyozni a várhatóan tovább csökkenő piaci eredményvárakozásokat, a növekedési tényezők hiányát és a meglehetősen nehéz 2004. évi gazdálkodási körülményeket.

A vártnál gyengébb negyedévet és a 2004. évi előrejelzést követően ajánlásunkat Tartás/Tartásra módosítja Fazekas Péter, ami megítélése szerint megfelelően tükrözi az említett pozitív és negatív tényezők viszonyát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A MOL IV. negyedéves eredménye a várakozásoknál lényegesen jobban alakult, még ha az üzemi eredmény szintjén csak csekélyebb is volt a pozitív meglepetés. Hosszú idő után fordult elő, hogy egyszeri tételek nélkül is felülteljesítette a MOL a várakozásokat, a megkezdett regionális terjeszkedés és az átszervezések igazolódni látszanak- írja Török Bálint, a Buda-Cash elemzője.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43