37 °C Budapest

3 év után ismét veszteséges a Zalakerámia

Pénzcentrum
2004. február 13. 08:36

3 év után ismét veszteséges negyedévet produkált a Zalakerámia, bár üzemi teljesítménye ismét jó lett. A cég nem csak nettó, hanem üzemi szinten is negatív eredményt ért el, mindazonáltal a részvények árfolyamát elsősorban a tulajdonosváltás határozhatja meg a továbbiakban is.

A társaság árbevétele 15%-kal emelkedett a negyedik negyedévben, így a 12 havi gördülő értékesítések rekord szintet értek el. Az értékesítés közvetlen költségei azonban szintén komolyabb mértékben emelkedtek, így üzemi szinten veszteséges lett a cég - akárcsak egy évvel korábban.


Az 12 havi gördülő üzemi eredmény - mely a szezonalitást kiszűrő belső teljesítményt mutatja - tovább emelkedett, aggodalomra tehát semmi ok.

A belföldi értékesítések tekintetében csak a Zalakerámia volt kénytelen visszaesést elészenvedni, a többi leánycég jól teljesített, a Zala külföldi bevételei azonban igen jelentősen növekedtek (részarányuk az össz árbevételben azonban nem jelentős).

A cég ismét kiemelte gyorsjelentésében a hazai piac problémáit: az import átlagárak folyamatosan csökkennek, a Zalakerámia saját átlagárai pedig stagnálnak. Ezen kívül a cég szerint egyre nagyobb teret hódítanak az olcsó árszegmensben a kínai termékek.


A cégcsoport üzemi eredménye -157 millió Ft lett, ami 40%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Elsősorban az árfolyam veszteségnek köszönhetően a vállalat nettó szinten szintén veszteséges lett: a -215 millió Ft -40 Ft-os EPS-t takar.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A mérleg sorokat tekintve egyetlen dolgok érdemes kiemelni: a pénzeszközök állománya 23%-kal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?