K&H 2003-as eredmény: remek üzleti teljesítmény, sokmilliárdos Equities-céltartalékképzés; miért csökkent a nettó jutalékbevétel?

Pénzcentrum
2004. február 12. 14:02

A K&H Bank ma juttatta el szerkesztőségünkhöz a 2003. évi eredményét ismertető gyorsjelentését. A második legnagyobb hazai bank hitelállományának közel 30%-os növelése révén mérlegfőösszegét kifejezetten dinamikus ütemben, több mint 17%-kal növelte, melynek révén kamatbevételei is növekedtek. A bank szigorú költségkontrollja révén üzemi szinten az eredmény növekedése impozáns mértékű, 29%-os, és meghaladja a 22 mrd Ft-os szintet is. Az adózás előtti eredményt azonban negatívan érintette, hogy a bank az Equities ügy nyomán 8.6 mrd Ft céltartalékot volt kénytelen képezni, mely az adózott eredmény mértékét 8.8 mrd Ft-ra csökkentette, mely 22%-kal elmarad a tavalyi szint mögött.

A K&H Bank üzletmenete a bankrendszer egészéhez hasonlóan kedvezően alakult a tavalyi évben. A hitelállomány látványos megugrása vélhetően kapcsolódik a lakáshitel állomány megnövekedéséhez, de a vállalati szektor is jól teljesíthetett a bankon belül.

Érdekes azonban, hogy a bank nettó jutalékbevételei a tavalyi évhez képest 3%-kal csökkentek. Banki hivatalos kommentár hiányában mi azt valószínűsítjük, hogy ez a csökkenés a CIB Bankhoz hasonlóan a lízing cég nagyarányú jutalék kifizetéseivel állhat kapcsolatban, melyek az ügyletkötéskor jelentkező egyszeri tételek, míg az állomány növekedésből származó bevételek folyamatosan jelentkeznek normál üzletmenet esetében (ez sajnos a piacon második K&H Lízingnél nem tekinthető teljesen biztosnak, tekintve hogy belső vizsgálat zajlik a cégnél jelenleg, s a vezérigazgató Tóth Tamás is fel lett függesztve a lízingcégnél).

A bank egyébként kedvező konszolidált eredményét egyértelműen a 8.6 mrd Ft-os Equities veszteségekre megképzett céltartalék rontja le. Ez egyben egy konkrét becslés is vélhetően a K&H Bank által vállalni tervezett kár mértékére. Korábbi információk szerint a teljes kár összege akár a 20 mrd Ft-ot is elérheti, ebből valószínűsíthető, hogy a Kulcsár Attila által okozott kár mértékéből akár 10 mrd Ft-os összeget is a bank az ügyfelekre kíván áthárítani. Amennyiben az ügyfelek sikerrel perelni fogják a bankot, a további céltartalék képzés megítélésünk szerint az idei évben is elképzelhető lehet.

További kérdés még, hogy a lízingcégnél zajló vizsgálatoknak lesznek-e esetleges negatív hatásai, vagy a már kifizetett jutalék összegekkel a bank az ezen a fronton jelentkező esetleges veszteségeit "letudta".

Sajnos ezúttal, amikor valóban kíváncsiak lettünk volna John Hollows eredmény magyarázatára, a K&H Bank menedzsmentje nem érezte szükségét a sajtótájékoztató megtartásának, ahol a fenti kérdésekre John Hollows-nak lehetősége lett volna válaszolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem