19 °C Budapest

K&H 2003-as eredmény: remek üzleti teljesítmény, sokmilliárdos Equities-céltartalékképzés; miért csökkent a nettó jutalékbevétel?

Pénzcentrum
2004. február 12. 14:02

A K&H Bank ma juttatta el szerkesztőségünkhöz a 2003. évi eredményét ismertető gyorsjelentését. A második legnagyobb hazai bank hitelállományának közel 30%-os növelése révén mérlegfőösszegét kifejezetten dinamikus ütemben, több mint 17%-kal növelte, melynek révén kamatbevételei is növekedtek. A bank szigorú költségkontrollja révén üzemi szinten az eredmény növekedése impozáns mértékű, 29%-os, és meghaladja a 22 mrd Ft-os szintet is. Az adózás előtti eredményt azonban negatívan érintette, hogy a bank az Equities ügy nyomán 8.6 mrd Ft céltartalékot volt kénytelen képezni, mely az adózott eredmény mértékét 8.8 mrd Ft-ra csökkentette, mely 22%-kal elmarad a tavalyi szint mögött.

A K&H Bank üzletmenete a bankrendszer egészéhez hasonlóan kedvezően alakult a tavalyi évben. A hitelállomány látványos megugrása vélhetően kapcsolódik a lakáshitel állomány megnövekedéséhez, de a vállalati szektor is jól teljesíthetett a bankon belül.

Érdekes azonban, hogy a bank nettó jutalékbevételei a tavalyi évhez képest 3%-kal csökkentek. Banki hivatalos kommentár hiányában mi azt valószínűsítjük, hogy ez a csökkenés a CIB Bankhoz hasonlóan a lízing cég nagyarányú jutalék kifizetéseivel állhat kapcsolatban, melyek az ügyletkötéskor jelentkező egyszeri tételek, míg az állomány növekedésből származó bevételek folyamatosan jelentkeznek normál üzletmenet esetében (ez sajnos a piacon második K&H Lízingnél nem tekinthető teljesen biztosnak, tekintve hogy belső vizsgálat zajlik a cégnél jelenleg, s a vezérigazgató Tóth Tamás is fel lett függesztve a lízingcégnél).

A bank egyébként kedvező konszolidált eredményét egyértelműen a 8.6 mrd Ft-os Equities veszteségekre megképzett céltartalék rontja le. Ez egyben egy konkrét becslés is vélhetően a K&H Bank által vállalni tervezett kár mértékére. Korábbi információk szerint a teljes kár összege akár a 20 mrd Ft-ot is elérheti, ebből valószínűsíthető, hogy a Kulcsár Attila által okozott kár mértékéből akár 10 mrd Ft-os összeget is a bank az ügyfelekre kíván áthárítani. Amennyiben az ügyfelek sikerrel perelni fogják a bankot, a további céltartalék képzés megítélésünk szerint az idei évben is elképzelhető lehet.

További kérdés még, hogy a lízingcégnél zajló vizsgálatoknak lesznek-e esetleges negatív hatásai, vagy a már kifizetett jutalék összegekkel a bank az ezen a fronton jelentkező esetleges veszteségeit "letudta".

Sajnos ezúttal, amikor valóban kíváncsiak lettünk volna John Hollows eredmény magyarázatára, a K&H Bank menedzsmentje nem érezte szükségét a sajtótájékoztató megtartásának, ahol a fenti kérdésekre John Hollows-nak lehetősége lett volna válaszolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem