K&H 2003-as eredmény: remek üzleti teljesítmény, sokmilliárdos Equities-céltartalékképzés; miért csökkent a nettó jutalékbevétel?

Pénzcentrum
2004. február 12. 14:02

A K&H Bank ma juttatta el szerkesztőségünkhöz a 2003. évi eredményét ismertető gyorsjelentését. A második legnagyobb hazai bank hitelállományának közel 30%-os növelése révén mérlegfőösszegét kifejezetten dinamikus ütemben, több mint 17%-kal növelte, melynek révén kamatbevételei is növekedtek. A bank szigorú költségkontrollja révén üzemi szinten az eredmény növekedése impozáns mértékű, 29%-os, és meghaladja a 22 mrd Ft-os szintet is. Az adózás előtti eredményt azonban negatívan érintette, hogy a bank az Equities ügy nyomán 8.6 mrd Ft céltartalékot volt kénytelen képezni, mely az adózott eredmény mértékét 8.8 mrd Ft-ra csökkentette, mely 22%-kal elmarad a tavalyi szint mögött.

A K&H Bank üzletmenete a bankrendszer egészéhez hasonlóan kedvezően alakult a tavalyi évben. A hitelállomány látványos megugrása vélhetően kapcsolódik a lakáshitel állomány megnövekedéséhez, de a vállalati szektor is jól teljesíthetett a bankon belül.

Érdekes azonban, hogy a bank nettó jutalékbevételei a tavalyi évhez képest 3%-kal csökkentek. Banki hivatalos kommentár hiányában mi azt valószínűsítjük, hogy ez a csökkenés a CIB Bankhoz hasonlóan a lízing cég nagyarányú jutalék kifizetéseivel állhat kapcsolatban, melyek az ügyletkötéskor jelentkező egyszeri tételek, míg az állomány növekedésből származó bevételek folyamatosan jelentkeznek normál üzletmenet esetében (ez sajnos a piacon második K&H Lízingnél nem tekinthető teljesen biztosnak, tekintve hogy belső vizsgálat zajlik a cégnél jelenleg, s a vezérigazgató Tóth Tamás is fel lett függesztve a lízingcégnél).

A bank egyébként kedvező konszolidált eredményét egyértelműen a 8.6 mrd Ft-os Equities veszteségekre megképzett céltartalék rontja le. Ez egyben egy konkrét becslés is vélhetően a K&H Bank által vállalni tervezett kár mértékére. Korábbi információk szerint a teljes kár összege akár a 20 mrd Ft-ot is elérheti, ebből valószínűsíthető, hogy a Kulcsár Attila által okozott kár mértékéből akár 10 mrd Ft-os összeget is a bank az ügyfelekre kíván áthárítani. Amennyiben az ügyfelek sikerrel perelni fogják a bankot, a további céltartalék képzés megítélésünk szerint az idei évben is elképzelhető lehet.

További kérdés még, hogy a lízingcégnél zajló vizsgálatoknak lesznek-e esetleges negatív hatásai, vagy a már kifizetett jutalék összegekkel a bank az ezen a fronton jelentkező esetleges veszteségeit "letudta".

Sajnos ezúttal, amikor valóban kíváncsiak lettünk volna John Hollows eredmény magyarázatára, a K&H Bank menedzsmentje nem érezte szükségét a sajtótájékoztató megtartásának, ahol a fenti kérdésekre John Hollows-nak lehetősége lett volna válaszolni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43