37 °C Budapest

K&H 2003-as eredmény: remek üzleti teljesítmény, sokmilliárdos Equities-céltartalékképzés; miért csökkent a nettó jutalékbevétel?

Pénzcentrum
2004. február 12. 14:02

A K&H Bank ma juttatta el szerkesztőségünkhöz a 2003. évi eredményét ismertető gyorsjelentését. A második legnagyobb hazai bank hitelállományának közel 30%-os növelése révén mérlegfőösszegét kifejezetten dinamikus ütemben, több mint 17%-kal növelte, melynek révén kamatbevételei is növekedtek. A bank szigorú költségkontrollja révén üzemi szinten az eredmény növekedése impozáns mértékű, 29%-os, és meghaladja a 22 mrd Ft-os szintet is. Az adózás előtti eredményt azonban negatívan érintette, hogy a bank az Equities ügy nyomán 8.6 mrd Ft céltartalékot volt kénytelen képezni, mely az adózott eredmény mértékét 8.8 mrd Ft-ra csökkentette, mely 22%-kal elmarad a tavalyi szint mögött.

A K&H Bank üzletmenete a bankrendszer egészéhez hasonlóan kedvezően alakult a tavalyi évben. A hitelállomány látványos megugrása vélhetően kapcsolódik a lakáshitel állomány megnövekedéséhez, de a vállalati szektor is jól teljesíthetett a bankon belül.

Érdekes azonban, hogy a bank nettó jutalékbevételei a tavalyi évhez képest 3%-kal csökkentek. Banki hivatalos kommentár hiányában mi azt valószínűsítjük, hogy ez a csökkenés a CIB Bankhoz hasonlóan a lízing cég nagyarányú jutalék kifizetéseivel állhat kapcsolatban, melyek az ügyletkötéskor jelentkező egyszeri tételek, míg az állomány növekedésből származó bevételek folyamatosan jelentkeznek normál üzletmenet esetében (ez sajnos a piacon második K&H Lízingnél nem tekinthető teljesen biztosnak, tekintve hogy belső vizsgálat zajlik a cégnél jelenleg, s a vezérigazgató Tóth Tamás is fel lett függesztve a lízingcégnél).

A bank egyébként kedvező konszolidált eredményét egyértelműen a 8.6 mrd Ft-os Equities veszteségekre megképzett céltartalék rontja le. Ez egyben egy konkrét becslés is vélhetően a K&H Bank által vállalni tervezett kár mértékére. Korábbi információk szerint a teljes kár összege akár a 20 mrd Ft-ot is elérheti, ebből valószínűsíthető, hogy a Kulcsár Attila által okozott kár mértékéből akár 10 mrd Ft-os összeget is a bank az ügyfelekre kíván áthárítani. Amennyiben az ügyfelek sikerrel perelni fogják a bankot, a további céltartalék képzés megítélésünk szerint az idei évben is elképzelhető lehet.

További kérdés még, hogy a lízingcégnél zajló vizsgálatoknak lesznek-e esetleges negatív hatásai, vagy a már kifizetett jutalék összegekkel a bank az ezen a fronton jelentkező esetleges veszteségeit "letudta".

Sajnos ezúttal, amikor valóban kíváncsiak lettünk volna John Hollows eredmény magyarázatára, a K&H Bank menedzsmentje nem érezte szükségét a sajtótájékoztató megtartásának, ahol a fenti kérdésekre John Hollows-nak lehetősége lett volna válaszolni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?