MOL: a lángoló olaj - miért lesz rekord profit a gyorsjelentésben?

Pénzcentrum
2004. február 11. 08:42

Minden idők legnagyobb negyedéves adózott eredményére számítanak az elemzők a MOL gyorsjelentésében. A tavalyi év utolsó negyedéve kifejezetten jól sikerülhetett a feldolgozás-kereskedelem üzletágban a kedvező finomítói margin elmozdulás következtében. A rekord azonban mégsem erre vezethető vissza, hanem egy jelentősebb egyszeri tételre, mely a gázüzletág eszközeinek felértékeléséhez kapcsolódik 30 mrd Ft-ot meghaladó értékben.

A tavaly nyáron elfogadott új gáztörvény értelmében a MOL január 1-vel három 100%-os tulajdonban lévő leánycégbe szervezte ki a gáztárolás, szállítás és kereskedelem eszközeit. A leánycégek megalapításával párhuzamosan az eszközök piaci értékre felértékelésre kerültek. Ezen felértékelés 200 mrd Ft körüli összegben történt meg.

A MOL által alkalmazott nemzetközi számviteli elvek szerint a felértékelés következtében a jövőben elszámolható megemelkedett amortizáción keresztül egy adópajzs jelentkezik, melyet egy összegben, a megjelenés időpontjában eredményként mutat ki a vállalat (a mérlegben halasztott adóként megjelenik).

Az adópajzs (és így az egyszeri nyereség) mértéke 16%-os társasági nyereségadó mellett 32 mrd Ft.

A negyedik negyedévvel kapcsolatban igen fontos kiemelni, hogy a decemberre tervezett részvény tranzakció miatt minden, jellemzően év végén megképzett céltartalék megképzésre került szeptember végén, így egy tökéletesen tiszta kimutatással indult neki a társaság az október-decemberi időszaknak.

Az olajár a negyedik negyedévben is tartósan magas szinten maradt, az átlagár pár százalékkal emelkedett a harmadik negyedévhez viszonyítva. Ez elsősorban a kutatás-termelés profitabilitását érinti. Jukosz-MOL közös vállalat 2003 utolsó három hónapjában cash pozitív termelési szintet ért el a menedzsment korábbi tervei szerint.

A konszolidált szinten legjelentősebb profittermeléssel bíró feldolgozás-kereskedelem eredményességét pozitívan érinthette az erősen bővülő finomítói margin a negyedik negyedévben.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A gázüzletágban beszerzési oldalon az emelkedő olajár 6-9 hónapos csúszással épül be, a negyedik negyedév átlagára már meghatározható volt a korábbi időszakok alapján. A gázüzletágban elsősorban a rendkívüli hideg elmaradása és a gyenge dollár határozza meg az eredményt az előzetes, év közepén adott menedzsment becsléshez képest.

Deviza árfolyamok változásának hatása az eredményre (az euróval szemben a forint gyengült, míg - nem túl szakszerű megközelítéssel élve - a dollárral szemben erősödött a forint):
1., hitelek - az euró hitelek időszak végi átértékelésénél 3% veszteség a hitelállományon, a dollár hiteleknél 4.7%-os nyereség. Ezen értékek a negyedév végi záróárfolyamok elmozdulásai és nem tartalmazzák a hitelállomány változás hatását. Az időszak során az euró hitelek aránya nőtt.
2., gázbeszerzés: kedvező hatás (dollár)
3., kutatás-termelés: kedvezőtlen hatás (dollár)

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?