24 °C Budapest

MOL: a lángoló olaj - miért lesz rekord profit a gyorsjelentésben?

Pénzcentrum
2004. február 11. 08:42

Minden idők legnagyobb negyedéves adózott eredményére számítanak az elemzők a MOL gyorsjelentésében. A tavalyi év utolsó negyedéve kifejezetten jól sikerülhetett a feldolgozás-kereskedelem üzletágban a kedvező finomítói margin elmozdulás következtében. A rekord azonban mégsem erre vezethető vissza, hanem egy jelentősebb egyszeri tételre, mely a gázüzletág eszközeinek felértékeléséhez kapcsolódik 30 mrd Ft-ot meghaladó értékben.

A tavaly nyáron elfogadott új gáztörvény értelmében a MOL január 1-vel három 100%-os tulajdonban lévő leánycégbe szervezte ki a gáztárolás, szállítás és kereskedelem eszközeit. A leánycégek megalapításával párhuzamosan az eszközök piaci értékre felértékelésre kerültek. Ezen felértékelés 200 mrd Ft körüli összegben történt meg.

A MOL által alkalmazott nemzetközi számviteli elvek szerint a felértékelés következtében a jövőben elszámolható megemelkedett amortizáción keresztül egy adópajzs jelentkezik, melyet egy összegben, a megjelenés időpontjában eredményként mutat ki a vállalat (a mérlegben halasztott adóként megjelenik).

Az adópajzs (és így az egyszeri nyereség) mértéke 16%-os társasági nyereségadó mellett 32 mrd Ft.

A negyedik negyedévvel kapcsolatban igen fontos kiemelni, hogy a decemberre tervezett részvény tranzakció miatt minden, jellemzően év végén megképzett céltartalék megképzésre került szeptember végén, így egy tökéletesen tiszta kimutatással indult neki a társaság az október-decemberi időszaknak.

Az olajár a negyedik negyedévben is tartósan magas szinten maradt, az átlagár pár százalékkal emelkedett a harmadik negyedévhez viszonyítva. Ez elsősorban a kutatás-termelés profitabilitását érinti. Jukosz-MOL közös vállalat 2003 utolsó három hónapjában cash pozitív termelési szintet ért el a menedzsment korábbi tervei szerint.

A konszolidált szinten legjelentősebb profittermeléssel bíró feldolgozás-kereskedelem eredményességét pozitívan érinthette az erősen bővülő finomítói margin a negyedik negyedévben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gázüzletágban beszerzési oldalon az emelkedő olajár 6-9 hónapos csúszással épül be, a negyedik negyedév átlagára már meghatározható volt a korábbi időszakok alapján. A gázüzletágban elsősorban a rendkívüli hideg elmaradása és a gyenge dollár határozza meg az eredményt az előzetes, év közepén adott menedzsment becsléshez képest.

Deviza árfolyamok változásának hatása az eredményre (az euróval szemben a forint gyengült, míg - nem túl szakszerű megközelítéssel élve - a dollárral szemben erősödött a forint):
1., hitelek - az euró hitelek időszak végi átértékelésénél 3% veszteség a hitelállományon, a dollár hiteleknél 4.7%-os nyereség. Ezen értékek a negyedév végi záróárfolyamok elmozdulásai és nem tartalmazzák a hitelállomány változás hatását. Az időszak során az euró hitelek aránya nőtt.
2., gázbeszerzés: kedvező hatás (dollár)
3., kutatás-termelés: kedvezőtlen hatás (dollár)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem