MOL: a lángoló olaj - miért lesz rekord profit a gyorsjelentésben?

Pénzcentrum
2004. február 11. 08:42

Minden idők legnagyobb negyedéves adózott eredményére számítanak az elemzők a MOL gyorsjelentésében. A tavalyi év utolsó negyedéve kifejezetten jól sikerülhetett a feldolgozás-kereskedelem üzletágban a kedvező finomítói margin elmozdulás következtében. A rekord azonban mégsem erre vezethető vissza, hanem egy jelentősebb egyszeri tételre, mely a gázüzletág eszközeinek felértékeléséhez kapcsolódik 30 mrd Ft-ot meghaladó értékben.

A tavaly nyáron elfogadott új gáztörvény értelmében a MOL január 1-vel három 100%-os tulajdonban lévő leánycégbe szervezte ki a gáztárolás, szállítás és kereskedelem eszközeit. A leánycégek megalapításával párhuzamosan az eszközök piaci értékre felértékelésre kerültek. Ezen felértékelés 200 mrd Ft körüli összegben történt meg.

A MOL által alkalmazott nemzetközi számviteli elvek szerint a felértékelés következtében a jövőben elszámolható megemelkedett amortizáción keresztül egy adópajzs jelentkezik, melyet egy összegben, a megjelenés időpontjában eredményként mutat ki a vállalat (a mérlegben halasztott adóként megjelenik).

Az adópajzs (és így az egyszeri nyereség) mértéke 16%-os társasági nyereségadó mellett 32 mrd Ft.

A negyedik negyedévvel kapcsolatban igen fontos kiemelni, hogy a decemberre tervezett részvény tranzakció miatt minden, jellemzően év végén megképzett céltartalék megképzésre került szeptember végén, így egy tökéletesen tiszta kimutatással indult neki a társaság az október-decemberi időszaknak.

Az olajár a negyedik negyedévben is tartósan magas szinten maradt, az átlagár pár százalékkal emelkedett a harmadik negyedévhez viszonyítva. Ez elsősorban a kutatás-termelés profitabilitását érinti. Jukosz-MOL közös vállalat 2003 utolsó három hónapjában cash pozitív termelési szintet ért el a menedzsment korábbi tervei szerint.

A konszolidált szinten legjelentősebb profittermeléssel bíró feldolgozás-kereskedelem eredményességét pozitívan érinthette az erősen bővülő finomítói margin a negyedik negyedévben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gázüzletágban beszerzési oldalon az emelkedő olajár 6-9 hónapos csúszással épül be, a negyedik negyedév átlagára már meghatározható volt a korábbi időszakok alapján. A gázüzletágban elsősorban a rendkívüli hideg elmaradása és a gyenge dollár határozza meg az eredményt az előzetes, év közepén adott menedzsment becsléshez képest.

Deviza árfolyamok változásának hatása az eredményre (az euróval szemben a forint gyengült, míg - nem túl szakszerű megközelítéssel élve - a dollárral szemben erősödött a forint):
1., hitelek - az euró hitelek időszak végi átértékelésénél 3% veszteség a hitelállományon, a dollár hiteleknél 4.7%-os nyereség. Ezen értékek a negyedév végi záróárfolyamok elmozdulásai és nem tartalmazzák a hitelállomány változás hatását. Az időszak során az euró hitelek aránya nőtt.
2., gázbeszerzés: kedvező hatás (dollár)
3., kutatás-termelés: kedvezőtlen hatás (dollár)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?