25 °C Budapest

MOL: a lángoló olaj - miért lesz rekord profit a gyorsjelentésben?

Pénzcentrum
2004. február 11. 08:42

Minden idők legnagyobb negyedéves adózott eredményére számítanak az elemzők a MOL gyorsjelentésében. A tavalyi év utolsó negyedéve kifejezetten jól sikerülhetett a feldolgozás-kereskedelem üzletágban a kedvező finomítói margin elmozdulás következtében. A rekord azonban mégsem erre vezethető vissza, hanem egy jelentősebb egyszeri tételre, mely a gázüzletág eszközeinek felértékeléséhez kapcsolódik 30 mrd Ft-ot meghaladó értékben.

A tavaly nyáron elfogadott új gáztörvény értelmében a MOL január 1-vel három 100%-os tulajdonban lévő leánycégbe szervezte ki a gáztárolás, szállítás és kereskedelem eszközeit. A leánycégek megalapításával párhuzamosan az eszközök piaci értékre felértékelésre kerültek. Ezen felértékelés 200 mrd Ft körüli összegben történt meg.

A MOL által alkalmazott nemzetközi számviteli elvek szerint a felértékelés következtében a jövőben elszámolható megemelkedett amortizáción keresztül egy adópajzs jelentkezik, melyet egy összegben, a megjelenés időpontjában eredményként mutat ki a vállalat (a mérlegben halasztott adóként megjelenik).

Az adópajzs (és így az egyszeri nyereség) mértéke 16%-os társasági nyereségadó mellett 32 mrd Ft.

A negyedik negyedévvel kapcsolatban igen fontos kiemelni, hogy a decemberre tervezett részvény tranzakció miatt minden, jellemzően év végén megképzett céltartalék megképzésre került szeptember végén, így egy tökéletesen tiszta kimutatással indult neki a társaság az október-decemberi időszaknak.

Az olajár a negyedik negyedévben is tartósan magas szinten maradt, az átlagár pár százalékkal emelkedett a harmadik negyedévhez viszonyítva. Ez elsősorban a kutatás-termelés profitabilitását érinti. Jukosz-MOL közös vállalat 2003 utolsó három hónapjában cash pozitív termelési szintet ért el a menedzsment korábbi tervei szerint.

A konszolidált szinten legjelentősebb profittermeléssel bíró feldolgozás-kereskedelem eredményességét pozitívan érinthette az erősen bővülő finomítói margin a negyedik negyedévben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gázüzletágban beszerzési oldalon az emelkedő olajár 6-9 hónapos csúszással épül be, a negyedik negyedév átlagára már meghatározható volt a korábbi időszakok alapján. A gázüzletágban elsősorban a rendkívüli hideg elmaradása és a gyenge dollár határozza meg az eredményt az előzetes, év közepén adott menedzsment becsléshez képest.

Deviza árfolyamok változásának hatása az eredményre (az euróval szemben a forint gyengült, míg - nem túl szakszerű megközelítéssel élve - a dollárral szemben erősödött a forint):
1., hitelek - az euró hitelek időszak végi átértékelésénél 3% veszteség a hitelállományon, a dollár hiteleknél 4.7%-os nyereség. Ezen értékek a negyedév végi záróárfolyamok elmozdulásai és nem tartalmazzák a hitelállomány változás hatását. Az időszak során az euró hitelek aránya nőtt.
2., gázbeszerzés: kedvező hatás (dollár)
3., kutatás-termelés: kedvezőtlen hatás (dollár)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?