16 °C Budapest

Gyakorlat vagy toborzás?

Pénzcentrum
2004. február 11. 11:08

Egykor az MBA diákok csupán tapasztalatszerzésre használták a vállalati gyakorlati helyeiket, manapság azonban a gyakorlat a jövőbeli állás lépcsőháza - derül ki a Business Week összeéllításából.

Eleinte a gyakorlat főként azon iparág megismerésére kapott lehetőséget jelentett, ahol a hallgató el szeretne helyezkedni a jövőben. 2000 óta a gyakorlatszerzés élet-halál kérdéssé vált a hallgatók számára, mivel az egyetemi toborzás számottevően visszaesett. A gyakorlat jelentősége mindazonáltal a gazdasági fejlődéssel sem csökken. A 2004/05-ös tanévben végző hallgatók 25-35%-kal több gyakorlati helyre számíthatnak, mint a recesszió idején és a teljes idős állásajánlatok tekintetében ugyanezek a számok valószínűsíthetők. Azt is figyelembe véve, hogy a munkaadók a gyakornokok 50-65%-át teljes állásban foglalkoztatják tovább, ez jelentős munkahelybővülést jelenthet.

A karrierirodák szerint sok vállalat felhagy a több körből álló felvételi rendszerrel és helyette a gyakornokai közül választ új munkatársakat. A Duke University's Fuqua School of Business-ben például tavaly mindössze a végzősök 31%-a kapott állásajánlatot a nyári gyakorlatot követően, míg idén már most 41% rendelkezik ajánlattal, holott a diplomáig még hónapok vannak hátra. A Carnegie Mellon University-n 40%-os a bővülés e tekintetben.

A gazdasági fejlődéssel együtt a hallgatók önbizalma is megnőtt, egyre többeknek nem azon kell izgulniuk, hogy vajon kapnak-e ajánlatot, hanem azon töprengni, elfogadják-e azt. Tavaly sokan mindössze azért fogadták el az ajánlott állást, mivel nem volt más választásuk, mostanra viszont eloszlott a két éve érezhető pánikhangulat.

Mostanra a vállalatok nagy része csupán azért jelenik meg egyetemi toborzó rendezvényeken, hogy képviseltesse magát és kapcsolatot tartson az intézményekkel. Sok hallgató arra spekulál, hogy minél később talál munkát annál jobb álláshoz juthat, a tavalyi év tapasztalata alapján. Az ágazatok vonzereje is változik az évek múlásával: a befektetési banki és tanácsadói szakma mára elvesztette egzotikus jellegét, ezen területeken munkába álló végzősök száma több mint 20%-kal esett vissza az utóbbi időben. A "népszerűtlenség" főként a hosszú munkaidőnek és a kevesebb állásajánlatnak köszönhető, illetve annak, hogy az oly vonzó, milliós bónuszok jelentősen csökkentek. Annak ellenére, hogy még mindig a fenti két terület szívja fel a diplomások nagy részét, feljövőben vannak azok az ágazatok, amelyek kimaradtak az utóbbi évek vállalati botrányaiból, mint például a gyógyszeripar.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A General Motors mindkét irányvonalat egyszerre képviseli: megőrizte a Business School-okban való jelenlétét, a gyakornokok száma pedig szinte változatlan maradt az elmúlt évek során, ennek ellenére a jelentőségük növekedett. A társaság képviselője szerint a hallgatóknak nem szabad csupán gyakorlatszerzési lehetőségnek tekinteniük az ilyen pozíciókat, hanem a munka megszerzésére elnyert rendkívüli lehetőséget kell meglátniuk ezekben.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM