31 °C Budapest

Gyakorlat vagy toborzás?

Pénzcentrum
2004. február 11. 11:08

Egykor az MBA diákok csupán tapasztalatszerzésre használták a vállalati gyakorlati helyeiket, manapság azonban a gyakorlat a jövőbeli állás lépcsőháza - derül ki a Business Week összeéllításából.

Eleinte a gyakorlat főként azon iparág megismerésére kapott lehetőséget jelentett, ahol a hallgató el szeretne helyezkedni a jövőben. 2000 óta a gyakorlatszerzés élet-halál kérdéssé vált a hallgatók számára, mivel az egyetemi toborzás számottevően visszaesett. A gyakorlat jelentősége mindazonáltal a gazdasági fejlődéssel sem csökken. A 2004/05-ös tanévben végző hallgatók 25-35%-kal több gyakorlati helyre számíthatnak, mint a recesszió idején és a teljes idős állásajánlatok tekintetében ugyanezek a számok valószínűsíthetők. Azt is figyelembe véve, hogy a munkaadók a gyakornokok 50-65%-át teljes állásban foglalkoztatják tovább, ez jelentős munkahelybővülést jelenthet.

A karrierirodák szerint sok vállalat felhagy a több körből álló felvételi rendszerrel és helyette a gyakornokai közül választ új munkatársakat. A Duke University's Fuqua School of Business-ben például tavaly mindössze a végzősök 31%-a kapott állásajánlatot a nyári gyakorlatot követően, míg idén már most 41% rendelkezik ajánlattal, holott a diplomáig még hónapok vannak hátra. A Carnegie Mellon University-n 40%-os a bővülés e tekintetben.

A gazdasági fejlődéssel együtt a hallgatók önbizalma is megnőtt, egyre többeknek nem azon kell izgulniuk, hogy vajon kapnak-e ajánlatot, hanem azon töprengni, elfogadják-e azt. Tavaly sokan mindössze azért fogadták el az ajánlott állást, mivel nem volt más választásuk, mostanra viszont eloszlott a két éve érezhető pánikhangulat.

Mostanra a vállalatok nagy része csupán azért jelenik meg egyetemi toborzó rendezvényeken, hogy képviseltesse magát és kapcsolatot tartson az intézményekkel. Sok hallgató arra spekulál, hogy minél később talál munkát annál jobb álláshoz juthat, a tavalyi év tapasztalata alapján. Az ágazatok vonzereje is változik az évek múlásával: a befektetési banki és tanácsadói szakma mára elvesztette egzotikus jellegét, ezen területeken munkába álló végzősök száma több mint 20%-kal esett vissza az utóbbi időben. A "népszerűtlenség" főként a hosszú munkaidőnek és a kevesebb állásajánlatnak köszönhető, illetve annak, hogy az oly vonzó, milliós bónuszok jelentősen csökkentek. Annak ellenére, hogy még mindig a fenti két terület szívja fel a diplomások nagy részét, feljövőben vannak azok az ágazatok, amelyek kimaradtak az utóbbi évek vállalati botrányaiból, mint például a gyógyszeripar.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A General Motors mindkét irányvonalat egyszerre képviseli: megőrizte a Business School-okban való jelenlétét, a gyakornokok száma pedig szinte változatlan maradt az elmúlt évek során, ennek ellenére a jelentőségük növekedett. A társaság képviselője szerint a hallgatóknak nem szabad csupán gyakorlatszerzési lehetőségnek tekinteniük az ilyen pozíciókat, hanem a munka megszerzésére elnyert rendkívüli lehetőséget kell meglátniuk ezekben.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?