Gyakorlat vagy toborzás?

Pénzcentrum
2004. február 11. 11:08

Egykor az MBA diákok csupán tapasztalatszerzésre használták a vállalati gyakorlati helyeiket, manapság azonban a gyakorlat a jövőbeli állás lépcsőháza - derül ki a Business Week összeéllításából.

Eleinte a gyakorlat főként azon iparág megismerésére kapott lehetőséget jelentett, ahol a hallgató el szeretne helyezkedni a jövőben. 2000 óta a gyakorlatszerzés élet-halál kérdéssé vált a hallgatók számára, mivel az egyetemi toborzás számottevően visszaesett. A gyakorlat jelentősége mindazonáltal a gazdasági fejlődéssel sem csökken. A 2004/05-ös tanévben végző hallgatók 25-35%-kal több gyakorlati helyre számíthatnak, mint a recesszió idején és a teljes idős állásajánlatok tekintetében ugyanezek a számok valószínűsíthetők. Azt is figyelembe véve, hogy a munkaadók a gyakornokok 50-65%-át teljes állásban foglalkoztatják tovább, ez jelentős munkahelybővülést jelenthet.

A karrierirodák szerint sok vállalat felhagy a több körből álló felvételi rendszerrel és helyette a gyakornokai közül választ új munkatársakat. A Duke University's Fuqua School of Business-ben például tavaly mindössze a végzősök 31%-a kapott állásajánlatot a nyári gyakorlatot követően, míg idén már most 41% rendelkezik ajánlattal, holott a diplomáig még hónapok vannak hátra. A Carnegie Mellon University-n 40%-os a bővülés e tekintetben.

A gazdasági fejlődéssel együtt a hallgatók önbizalma is megnőtt, egyre többeknek nem azon kell izgulniuk, hogy vajon kapnak-e ajánlatot, hanem azon töprengni, elfogadják-e azt. Tavaly sokan mindössze azért fogadták el az ajánlott állást, mivel nem volt más választásuk, mostanra viszont eloszlott a két éve érezhető pánikhangulat.

Mostanra a vállalatok nagy része csupán azért jelenik meg egyetemi toborzó rendezvényeken, hogy képviseltesse magát és kapcsolatot tartson az intézményekkel. Sok hallgató arra spekulál, hogy minél később talál munkát annál jobb álláshoz juthat, a tavalyi év tapasztalata alapján. Az ágazatok vonzereje is változik az évek múlásával: a befektetési banki és tanácsadói szakma mára elvesztette egzotikus jellegét, ezen területeken munkába álló végzősök száma több mint 20%-kal esett vissza az utóbbi időben. A "népszerűtlenség" főként a hosszú munkaidőnek és a kevesebb állásajánlatnak köszönhető, illetve annak, hogy az oly vonzó, milliós bónuszok jelentősen csökkentek. Annak ellenére, hogy még mindig a fenti két terület szívja fel a diplomások nagy részét, feljövőben vannak azok az ágazatok, amelyek kimaradtak az utóbbi évek vállalati botrányaiból, mint például a gyógyszeripar.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A General Motors mindkét irányvonalat egyszerre képviseli: megőrizte a Business School-okban való jelenlétét, a gyakornokok száma pedig szinte változatlan maradt az elmúlt évek során, ennek ellenére a jelentőségük növekedett. A társaság képviselője szerint a hallgatóknak nem szabad csupán gyakorlatszerzési lehetőségnek tekinteniük az ilyen pozíciókat, hanem a munka megszerzésére elnyert rendkívüli lehetőséget kell meglátniuk ezekben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?