Az APEH 2004-es ellenőrzési irányelvei

Pénzcentrum
2004. február 9. 09:13

Az APEH 2004-ben is igyekszik meggátolni mindenféle visszaélést, azzal a fő céllal, hogy a gazdálkodók és magánszemélyek rendben teljesítsék adófizetési kötelezettségüket - tette közzé az adóhivatal. A 2004-es - most nyilvánosságra hozott - ellenőrzési irányelvekből kiderül: az adóhatósági ellenőrzések a nemzetgazdaság valamennyi ágazatára kiterjednek és minden adóalanyi kört érintenek.

Az adóhivatal - a kiemelt vizsgálati célok szerint -, tekintettel arra, hogy az EU-csatlakozás után a vámhatárok részben megszűnnek, fokozott figyelmet fordít a termékexport során a "0" kulcsos áfa alkalmazásának feltételeire. A beépítésre szánt terület és az építési telkek esetében bekövetkezett áfakulcs-változásokra is ügyel majd az APEH, és - még mindig az általános forgalmi adónál maradva - különleges gonddal ellenőrzi azokat a bevallásokat, amelyekben a bevallott nagy összegű értékesítés áfa-kötelezettsége megközelíti az ugyancsak nagy összegű beszerzés - előzetesen felszámított - adóját. Preventív módon ellenőrzik az ügyvédeket is, hiszen tevékenységük 2003. január 1-je óta már áfa-köteles.

A számla befogadók vizsgálatánál számítani lehet arra, hogy a nagyösszegű számlák valódiság tartalmát az adóhivatal vizsgálni fogja, különösen akkor, ha a számla kibocsátója eva adóalany. A személyi jövedelemadót érintően - mivel az idei esztendő kiemelt feladata az adatszolgáltatáson alapuló hatósági adómegállapításra való felkészülés - ellenőrzésekkel illetve a törvényben biztosított szankciók következetes alkalmazásával szeretnék elérni hogy az APEH megbízható adatokat kapjon. A magánszemélyek jövedelemadó bevallásával összefüggésben lényeges feladat lesz a számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény (Sulinet) jogszerűségének vizsgálata. A lakáscélú támogatásokkal kapcsolatos szabályok változása miatt az ilyen kedvezmények jogszerű felhasználását is kontrollálják.

A multinacionális cégeknél - az idei ellenőrzési irányelvek szerint - fokozott figyelemmel lesz az adóhatóság a transzferárak alkalmazásának jogszerűségére; különösen a külföldről igénybe vett üzletviteli-, marketing- és egyéb tanácsadási szolgáltatások teljesítésére, beleértve az ebben résztvevő külföldi magánszemélyek adókötelezettségének vizsgálatát is. Hangsúlyos feladat lesz 2004-ben a kereskedő cégek ellenőrzése, főként a textiltermékek és lábbelik forgalmazásával foglalkozó vállalkozók esetében, felhasználva ehhez a VPOP adatszolgáltatásait is.

2004. június 30-át követően fokozottan ellenőrzi az APEH a vállalkozói szerződések munkajogi, illetve társadalombiztosítási szempontból történő megfelelő minősítését. Kiemelt feladat a fekete foglalkoztatás visszaszorítása, kiszűrendő a be nem jelentett alkalmazottakat vagy idénymunkásokat.

Az ellenőrzések során a - szakszóval - legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező (ennek az értéke az idén 364,7 millió forint) 3000 magyarországi adózó legalább felét már 2003-ban levizsgálta az APEH - a többi az idén kerül sorra - ezzel biztosítva a költségvetési szempontból kiemelt jelentőségű adózói kör rendszeres kontrollját.

Az ellenőrzési típusok tervezett arányszámai
1. Bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés 64,9 %

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ebből:
a./ legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzése 18,5 %
b./ vagyongyarapodási vizsgálatok 1,5 %
c./ bevallás kiegészítése alapján elrendelt ellenőrzés 0,1 %
d./ azonnali ellenőrzések 0,9 %
e./ átalakuló, adókötelezettségüket megszüntető, jogutód nélkül megszűnő vállalkozások ellenőrzése
16,2 %
f./ kiutalás előtti ellenőrzés 11,9 %

2. Az állami garancia beváltásához kapcsolódó ellenőrzés 0,1 %
3. Az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés 27,5 %
4. Az adatok gyűjtését célzó ellenőrzések 7,1 %
5. Ellenőrzéssel lezárt időszakra vonatkozó ismételt ellenőrzés 0,4 %

(A tervezett arányszámok tartalmazzák - a jogszabály által előírt körre vonatkozóan - a legalább 5 százalékos részarányt képviselő véletlenszerűségen alapuló ellenőrzéseket is)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm