Az APEH 2004-es ellenőrzési irányelvei

Pénzcentrum
2004. február 9. 09:13

Az APEH 2004-ben is igyekszik meggátolni mindenféle visszaélést, azzal a fő céllal, hogy a gazdálkodók és magánszemélyek rendben teljesítsék adófizetési kötelezettségüket - tette közzé az adóhivatal. A 2004-es - most nyilvánosságra hozott - ellenőrzési irányelvekből kiderül: az adóhatósági ellenőrzések a nemzetgazdaság valamennyi ágazatára kiterjednek és minden adóalanyi kört érintenek.

Az adóhivatal - a kiemelt vizsgálati célok szerint -, tekintettel arra, hogy az EU-csatlakozás után a vámhatárok részben megszűnnek, fokozott figyelmet fordít a termékexport során a "0" kulcsos áfa alkalmazásának feltételeire. A beépítésre szánt terület és az építési telkek esetében bekövetkezett áfakulcs-változásokra is ügyel majd az APEH, és - még mindig az általános forgalmi adónál maradva - különleges gonddal ellenőrzi azokat a bevallásokat, amelyekben a bevallott nagy összegű értékesítés áfa-kötelezettsége megközelíti az ugyancsak nagy összegű beszerzés - előzetesen felszámított - adóját. Preventív módon ellenőrzik az ügyvédeket is, hiszen tevékenységük 2003. január 1-je óta már áfa-köteles.

A számla befogadók vizsgálatánál számítani lehet arra, hogy a nagyösszegű számlák valódiság tartalmát az adóhivatal vizsgálni fogja, különösen akkor, ha a számla kibocsátója eva adóalany. A személyi jövedelemadót érintően - mivel az idei esztendő kiemelt feladata az adatszolgáltatáson alapuló hatósági adómegállapításra való felkészülés - ellenőrzésekkel illetve a törvényben biztosított szankciók következetes alkalmazásával szeretnék elérni hogy az APEH megbízható adatokat kapjon. A magánszemélyek jövedelemadó bevallásával összefüggésben lényeges feladat lesz a számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény (Sulinet) jogszerűségének vizsgálata. A lakáscélú támogatásokkal kapcsolatos szabályok változása miatt az ilyen kedvezmények jogszerű felhasználását is kontrollálják.

A multinacionális cégeknél - az idei ellenőrzési irányelvek szerint - fokozott figyelemmel lesz az adóhatóság a transzferárak alkalmazásának jogszerűségére; különösen a külföldről igénybe vett üzletviteli-, marketing- és egyéb tanácsadási szolgáltatások teljesítésére, beleértve az ebben résztvevő külföldi magánszemélyek adókötelezettségének vizsgálatát is. Hangsúlyos feladat lesz 2004-ben a kereskedő cégek ellenőrzése, főként a textiltermékek és lábbelik forgalmazásával foglalkozó vállalkozók esetében, felhasználva ehhez a VPOP adatszolgáltatásait is.

2004. június 30-át követően fokozottan ellenőrzi az APEH a vállalkozói szerződések munkajogi, illetve társadalombiztosítási szempontból történő megfelelő minősítését. Kiemelt feladat a fekete foglalkoztatás visszaszorítása, kiszűrendő a be nem jelentett alkalmazottakat vagy idénymunkásokat.

Az ellenőrzések során a - szakszóval - legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező (ennek az értéke az idén 364,7 millió forint) 3000 magyarországi adózó legalább felét már 2003-ban levizsgálta az APEH - a többi az idén kerül sorra - ezzel biztosítva a költségvetési szempontból kiemelt jelentőségű adózói kör rendszeres kontrollját.

Az ellenőrzési típusok tervezett arányszámai
1. Bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés 64,9 %

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ebből:
a./ legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzése 18,5 %
b./ vagyongyarapodási vizsgálatok 1,5 %
c./ bevallás kiegészítése alapján elrendelt ellenőrzés 0,1 %
d./ azonnali ellenőrzések 0,9 %
e./ átalakuló, adókötelezettségüket megszüntető, jogutód nélkül megszűnő vállalkozások ellenőrzése
16,2 %
f./ kiutalás előtti ellenőrzés 11,9 %

2. Az állami garancia beváltásához kapcsolódó ellenőrzés 0,1 %
3. Az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés 27,5 %
4. Az adatok gyűjtését célzó ellenőrzések 7,1 %
5. Ellenőrzéssel lezárt időszakra vonatkozó ismételt ellenőrzés 0,4 %

(A tervezett arányszámok tartalmazzák - a jogszabály által előírt körre vonatkozóan - a legalább 5 százalékos részarányt képviselő véletlenszerűségen alapuló ellenőrzéseket is)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
ajovomunkahelye  |  2023.03.13 17:34
Mi kell ahhoz, hogy egy cég tanuló szervezetté váljon? Manapság gyakran halljuk a „tanulási kultú...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?