19 °C Budapest

Az APEH 2004-es ellenőrzési irányelvei

Pénzcentrum
2004. február 9. 09:13

Az APEH 2004-ben is igyekszik meggátolni mindenféle visszaélést, azzal a fő céllal, hogy a gazdálkodók és magánszemélyek rendben teljesítsék adófizetési kötelezettségüket - tette közzé az adóhivatal. A 2004-es - most nyilvánosságra hozott - ellenőrzési irányelvekből kiderül: az adóhatósági ellenőrzések a nemzetgazdaság valamennyi ágazatára kiterjednek és minden adóalanyi kört érintenek.

Az adóhivatal - a kiemelt vizsgálati célok szerint -, tekintettel arra, hogy az EU-csatlakozás után a vámhatárok részben megszűnnek, fokozott figyelmet fordít a termékexport során a "0" kulcsos áfa alkalmazásának feltételeire. A beépítésre szánt terület és az építési telkek esetében bekövetkezett áfakulcs-változásokra is ügyel majd az APEH, és - még mindig az általános forgalmi adónál maradva - különleges gonddal ellenőrzi azokat a bevallásokat, amelyekben a bevallott nagy összegű értékesítés áfa-kötelezettsége megközelíti az ugyancsak nagy összegű beszerzés - előzetesen felszámított - adóját. Preventív módon ellenőrzik az ügyvédeket is, hiszen tevékenységük 2003. január 1-je óta már áfa-köteles.

A számla befogadók vizsgálatánál számítani lehet arra, hogy a nagyösszegű számlák valódiság tartalmát az adóhivatal vizsgálni fogja, különösen akkor, ha a számla kibocsátója eva adóalany. A személyi jövedelemadót érintően - mivel az idei esztendő kiemelt feladata az adatszolgáltatáson alapuló hatósági adómegállapításra való felkészülés - ellenőrzésekkel illetve a törvényben biztosított szankciók következetes alkalmazásával szeretnék elérni hogy az APEH megbízható adatokat kapjon. A magánszemélyek jövedelemadó bevallásával összefüggésben lényeges feladat lesz a számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény (Sulinet) jogszerűségének vizsgálata. A lakáscélú támogatásokkal kapcsolatos szabályok változása miatt az ilyen kedvezmények jogszerű felhasználását is kontrollálják.

A multinacionális cégeknél - az idei ellenőrzési irányelvek szerint - fokozott figyelemmel lesz az adóhatóság a transzferárak alkalmazásának jogszerűségére; különösen a külföldről igénybe vett üzletviteli-, marketing- és egyéb tanácsadási szolgáltatások teljesítésére, beleértve az ebben résztvevő külföldi magánszemélyek adókötelezettségének vizsgálatát is. Hangsúlyos feladat lesz 2004-ben a kereskedő cégek ellenőrzése, főként a textiltermékek és lábbelik forgalmazásával foglalkozó vállalkozók esetében, felhasználva ehhez a VPOP adatszolgáltatásait is.

2004. június 30-át követően fokozottan ellenőrzi az APEH a vállalkozói szerződések munkajogi, illetve társadalombiztosítási szempontból történő megfelelő minősítését. Kiemelt feladat a fekete foglalkoztatás visszaszorítása, kiszűrendő a be nem jelentett alkalmazottakat vagy idénymunkásokat.

Az ellenőrzések során a - szakszóval - legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező (ennek az értéke az idén 364,7 millió forint) 3000 magyarországi adózó legalább felét már 2003-ban levizsgálta az APEH - a többi az idén kerül sorra - ezzel biztosítva a költségvetési szempontból kiemelt jelentőségű adózói kör rendszeres kontrollját.

Az ellenőrzési típusok tervezett arányszámai
1. Bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés 64,9 %

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ebből:
a./ legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzése 18,5 %
b./ vagyongyarapodási vizsgálatok 1,5 %
c./ bevallás kiegészítése alapján elrendelt ellenőrzés 0,1 %
d./ azonnali ellenőrzések 0,9 %
e./ átalakuló, adókötelezettségüket megszüntető, jogutód nélkül megszűnő vállalkozások ellenőrzése
16,2 %
f./ kiutalás előtti ellenőrzés 11,9 %

2. Az állami garancia beváltásához kapcsolódó ellenőrzés 0,1 %
3. Az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés 27,5 %
4. Az adatok gyűjtését célzó ellenőrzések 7,1 %
5. Ellenőrzéssel lezárt időszakra vonatkozó ismételt ellenőrzés 0,4 %

(A tervezett arányszámok tartalmazzák - a jogszabály által előírt körre vonatkozóan - a legalább 5 százalékos részarányt képviselő véletlenszerűségen alapuló ellenőrzéseket is)

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?