Az APEH 2004-es ellenőrzési irányelvei

Pénzcentrum
2004. február 9. 09:13

Az APEH 2004-ben is igyekszik meggátolni mindenféle visszaélést, azzal a fő céllal, hogy a gazdálkodók és magánszemélyek rendben teljesítsék adófizetési kötelezettségüket - tette közzé az adóhivatal. A 2004-es - most nyilvánosságra hozott - ellenőrzési irányelvekből kiderül: az adóhatósági ellenőrzések a nemzetgazdaság valamennyi ágazatára kiterjednek és minden adóalanyi kört érintenek.

Az adóhivatal - a kiemelt vizsgálati célok szerint -, tekintettel arra, hogy az EU-csatlakozás után a vámhatárok részben megszűnnek, fokozott figyelmet fordít a termékexport során a "0" kulcsos áfa alkalmazásának feltételeire. A beépítésre szánt terület és az építési telkek esetében bekövetkezett áfakulcs-változásokra is ügyel majd az APEH, és - még mindig az általános forgalmi adónál maradva - különleges gonddal ellenőrzi azokat a bevallásokat, amelyekben a bevallott nagy összegű értékesítés áfa-kötelezettsége megközelíti az ugyancsak nagy összegű beszerzés - előzetesen felszámított - adóját. Preventív módon ellenőrzik az ügyvédeket is, hiszen tevékenységük 2003. január 1-je óta már áfa-köteles.

A számla befogadók vizsgálatánál számítani lehet arra, hogy a nagyösszegű számlák valódiság tartalmát az adóhivatal vizsgálni fogja, különösen akkor, ha a számla kibocsátója eva adóalany. A személyi jövedelemadót érintően - mivel az idei esztendő kiemelt feladata az adatszolgáltatáson alapuló hatósági adómegállapításra való felkészülés - ellenőrzésekkel illetve a törvényben biztosított szankciók következetes alkalmazásával szeretnék elérni hogy az APEH megbízható adatokat kapjon. A magánszemélyek jövedelemadó bevallásával összefüggésben lényeges feladat lesz a számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény (Sulinet) jogszerűségének vizsgálata. A lakáscélú támogatásokkal kapcsolatos szabályok változása miatt az ilyen kedvezmények jogszerű felhasználását is kontrollálják.

A multinacionális cégeknél - az idei ellenőrzési irányelvek szerint - fokozott figyelemmel lesz az adóhatóság a transzferárak alkalmazásának jogszerűségére; különösen a külföldről igénybe vett üzletviteli-, marketing- és egyéb tanácsadási szolgáltatások teljesítésére, beleértve az ebben résztvevő külföldi magánszemélyek adókötelezettségének vizsgálatát is. Hangsúlyos feladat lesz 2004-ben a kereskedő cégek ellenőrzése, főként a textiltermékek és lábbelik forgalmazásával foglalkozó vállalkozók esetében, felhasználva ehhez a VPOP adatszolgáltatásait is.

2004. június 30-át követően fokozottan ellenőrzi az APEH a vállalkozói szerződések munkajogi, illetve társadalombiztosítási szempontból történő megfelelő minősítését. Kiemelt feladat a fekete foglalkoztatás visszaszorítása, kiszűrendő a be nem jelentett alkalmazottakat vagy idénymunkásokat.

Az ellenőrzések során a - szakszóval - legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező (ennek az értéke az idén 364,7 millió forint) 3000 magyarországi adózó legalább felét már 2003-ban levizsgálta az APEH - a többi az idén kerül sorra - ezzel biztosítva a költségvetési szempontból kiemelt jelentőségű adózói kör rendszeres kontrollját.

Az ellenőrzési típusok tervezett arányszámai
1. Bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés 64,9 %

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

ebből:
a./ legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzése 18,5 %
b./ vagyongyarapodási vizsgálatok 1,5 %
c./ bevallás kiegészítése alapján elrendelt ellenőrzés 0,1 %
d./ azonnali ellenőrzések 0,9 %
e./ átalakuló, adókötelezettségüket megszüntető, jogutód nélkül megszűnő vállalkozások ellenőrzése
16,2 %
f./ kiutalás előtti ellenőrzés 11,9 %

2. Az állami garancia beváltásához kapcsolódó ellenőrzés 0,1 %
3. Az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés 27,5 %
4. Az adatok gyűjtését célzó ellenőrzések 7,1 %
5. Ellenőrzéssel lezárt időszakra vonatkozó ismételt ellenőrzés 0,4 %

(A tervezett arányszámok tartalmazzák - a jogszabály által előírt körre vonatkozóan - a legalább 5 százalékos részarányt képviselő véletlenszerűségen alapuló ellenőrzéseket is)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem