27 °C Budapest

Február 19: a BÁT és a BÉT egyesülésnek napja

Pénzcentrum
2004. február 3. 08:34

Feltehetően nem tévedünk sokat, ha kijelentjük; február 18-án lefektetésre kerül a pontos forgatókönyv, s tulajdonosi részről megszületnek a felhatalmazások, melyek a BÁT és a BÉT egyesüléséhez szükségesek. A BÁT rendkívüli közgyűlése február 18-ra került összehívásra (17:00), a napirendi pontok között az árutőzsdei tevékenység átadása, KELER részesedés értékesítése a BÉT-nek. Másnap 9:00 órai kezdettel szavazhatnak a BÉT tulajdonosok az árutőzsdei tevékenység átvételéről. A két közgyűlést követően a folyamatok minden bizonnyal jelentősen felgyorsulnak. A háttérben több mint valószínű már minden kritikus pontról megszületett a megállapodás.


A két közgyűlés forgatókönyve:

BÁT - február 18. 17:00:
1. A BÁT Rt. árutőzsdei tevékenységének átadására vonatkozó szerződés feltételeinek megállapítása, és az igazgatóság felhatalmazása a szerződés aláírására.
2. A BÁT Rt. tulajdonában lévő KELER Rt. tulajdonrész BÉT Rt. részére történő eladására vonatkozó szerződés feltételeinek megállapítása, és az igazgatóság felhatalmazása a szerződés aláírására.
3. A részvénytársaság alapító okirat 6. § 16. pontjának módosítása, továbbá a módosításra tekintettel a közgyűlési jóváhagyás megadása.

BÉT február 19. 9:00:
1. Az igazgatóság tájékoztatója a Budapesti Árutőzsde Részvénytársasággal folytatott integrációs tárgyalásokról
2. Közgyűlési felhatalmazás az igazgatóság számára a Budapesti Árutőzsde Részvénytársasággal az árutőzsdei tevékenység átvételéről, valamint a BÁT tulajdonában lévő KELER Rt. tulajdonrész megvásárlásáról szóló szerződés előkészítéséről, illetve e szerződés alapelveinek meghatározása
3. Felügyelőbizottsági tagok választása

Mint ahogy az a napirendi pontokból körvonalazódik a két tőzsde egyesülése a BÁT részéről az alaptevékenység értékesítésével, illetve a KELER részesedés BÉT számára történő eladásával fog lezajlani. Ezen tranzakciókat követően a BÁT Rt. egy jelentős cash állománnyal rendelkező, üzletszerű tevékenységét illetően kiürített társaság lesz, mely feltehetően a végelszámolással fog megszűnni. A végelszámolás természetesen pusztán egy első pillanatban racionális kimenetel, adózási és egyéb okokból más szcenáriók is elképzelhetőek, melynek keretei között a BÁT részvényesek készpénzhez jutnak.

A tevékenység integráció lezárását követően kérdéses, hogy a BÉT szervezeti struktúrája hogyan alakul át, személy szerint mely területi vezetőket veszi át a BÉT a BÁT-tól. Az integráció egyik mozgató rugója az egyesült működtetés költséghatékonysága, így nem feltételezzük, hogy a BÉT alkalmazotti létszáma jelentősen felduzzadna.

A következő - pontosan meghatározhatatlan hosszúságú - időszak egyik legérdekesebb küzdelme a KELER Rt. tulajdonosi részesedése körül fog kialakulni. A BÉT 50%-os tulajdoni aránnyal fog rendelkezni, míg az MNB szintén 50%-ot birtokol majd. A KELER saját tőkéje a nyilvános elérhető utolsó adatok szerint (2002-es éves jelentés) 11 mrd Ft, s a likvid eszközök állománya 17.5 mrd Ft.
Ismereteink szerint az MNB jelenleg nem szándékozik eladni a KELER részesedést.
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM