Február 19: a BÁT és a BÉT egyesülésnek napja

Pénzcentrum
2004. február 3. 08:34

Feltehetően nem tévedünk sokat, ha kijelentjük; február 18-án lefektetésre kerül a pontos forgatókönyv, s tulajdonosi részről megszületnek a felhatalmazások, melyek a BÁT és a BÉT egyesüléséhez szükségesek. A BÁT rendkívüli közgyűlése február 18-ra került összehívásra (17:00), a napirendi pontok között az árutőzsdei tevékenység átadása, KELER részesedés értékesítése a BÉT-nek. Másnap 9:00 órai kezdettel szavazhatnak a BÉT tulajdonosok az árutőzsdei tevékenység átvételéről. A két közgyűlést követően a folyamatok minden bizonnyal jelentősen felgyorsulnak. A háttérben több mint valószínű már minden kritikus pontról megszületett a megállapodás.


A két közgyűlés forgatókönyve:

BÁT - február 18. 17:00:
1. A BÁT Rt. árutőzsdei tevékenységének átadására vonatkozó szerződés feltételeinek megállapítása, és az igazgatóság felhatalmazása a szerződés aláírására.
2. A BÁT Rt. tulajdonában lévő KELER Rt. tulajdonrész BÉT Rt. részére történő eladására vonatkozó szerződés feltételeinek megállapítása, és az igazgatóság felhatalmazása a szerződés aláírására.
3. A részvénytársaság alapító okirat 6. § 16. pontjának módosítása, továbbá a módosításra tekintettel a közgyűlési jóváhagyás megadása.

BÉT február 19. 9:00:
1. Az igazgatóság tájékoztatója a Budapesti Árutőzsde Részvénytársasággal folytatott integrációs tárgyalásokról
2. Közgyűlési felhatalmazás az igazgatóság számára a Budapesti Árutőzsde Részvénytársasággal az árutőzsdei tevékenység átvételéről, valamint a BÁT tulajdonában lévő KELER Rt. tulajdonrész megvásárlásáról szóló szerződés előkészítéséről, illetve e szerződés alapelveinek meghatározása
3. Felügyelőbizottsági tagok választása

Mint ahogy az a napirendi pontokból körvonalazódik a két tőzsde egyesülése a BÁT részéről az alaptevékenység értékesítésével, illetve a KELER részesedés BÉT számára történő eladásával fog lezajlani. Ezen tranzakciókat követően a BÁT Rt. egy jelentős cash állománnyal rendelkező, üzletszerű tevékenységét illetően kiürített társaság lesz, mely feltehetően a végelszámolással fog megszűnni. A végelszámolás természetesen pusztán egy első pillanatban racionális kimenetel, adózási és egyéb okokból más szcenáriók is elképzelhetőek, melynek keretei között a BÁT részvényesek készpénzhez jutnak.

A tevékenység integráció lezárását követően kérdéses, hogy a BÉT szervezeti struktúrája hogyan alakul át, személy szerint mely területi vezetőket veszi át a BÉT a BÁT-tól. Az integráció egyik mozgató rugója az egyesült működtetés költséghatékonysága, így nem feltételezzük, hogy a BÉT alkalmazotti létszáma jelentősen felduzzadna.

A következő - pontosan meghatározhatatlan hosszúságú - időszak egyik legérdekesebb küzdelme a KELER Rt. tulajdonosi részesedése körül fog kialakulni. A BÉT 50%-os tulajdoni aránnyal fog rendelkezni, míg az MNB szintén 50%-ot birtokol majd. A KELER saját tőkéje a nyilvános elérhető utolsó adatok szerint (2002-es éves jelentés) 11 mrd Ft, s a likvid eszközök állománya 17.5 mrd Ft.
Ismereteink szerint az MNB jelenleg nem szándékozik eladni a KELER részesedést.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?