20 °C Budapest

Február 19: a BÁT és a BÉT egyesülésnek napja

Pénzcentrum
2004. február 3. 08:34

Feltehetően nem tévedünk sokat, ha kijelentjük; február 18-án lefektetésre kerül a pontos forgatókönyv, s tulajdonosi részről megszületnek a felhatalmazások, melyek a BÁT és a BÉT egyesüléséhez szükségesek. A BÁT rendkívüli közgyűlése február 18-ra került összehívásra (17:00), a napirendi pontok között az árutőzsdei tevékenység átadása, KELER részesedés értékesítése a BÉT-nek. Másnap 9:00 órai kezdettel szavazhatnak a BÉT tulajdonosok az árutőzsdei tevékenység átvételéről. A két közgyűlést követően a folyamatok minden bizonnyal jelentősen felgyorsulnak. A háttérben több mint valószínű már minden kritikus pontról megszületett a megállapodás.


A két közgyűlés forgatókönyve:

BÁT - február 18. 17:00:
1. A BÁT Rt. árutőzsdei tevékenységének átadására vonatkozó szerződés feltételeinek megállapítása, és az igazgatóság felhatalmazása a szerződés aláírására.
2. A BÁT Rt. tulajdonában lévő KELER Rt. tulajdonrész BÉT Rt. részére történő eladására vonatkozó szerződés feltételeinek megállapítása, és az igazgatóság felhatalmazása a szerződés aláírására.
3. A részvénytársaság alapító okirat 6. § 16. pontjának módosítása, továbbá a módosításra tekintettel a közgyűlési jóváhagyás megadása.

BÉT február 19. 9:00:
1. Az igazgatóság tájékoztatója a Budapesti Árutőzsde Részvénytársasággal folytatott integrációs tárgyalásokról
2. Közgyűlési felhatalmazás az igazgatóság számára a Budapesti Árutőzsde Részvénytársasággal az árutőzsdei tevékenység átvételéről, valamint a BÁT tulajdonában lévő KELER Rt. tulajdonrész megvásárlásáról szóló szerződés előkészítéséről, illetve e szerződés alapelveinek meghatározása
3. Felügyelőbizottsági tagok választása

Mint ahogy az a napirendi pontokból körvonalazódik a két tőzsde egyesülése a BÁT részéről az alaptevékenység értékesítésével, illetve a KELER részesedés BÉT számára történő eladásával fog lezajlani. Ezen tranzakciókat követően a BÁT Rt. egy jelentős cash állománnyal rendelkező, üzletszerű tevékenységét illetően kiürített társaság lesz, mely feltehetően a végelszámolással fog megszűnni. A végelszámolás természetesen pusztán egy első pillanatban racionális kimenetel, adózási és egyéb okokból más szcenáriók is elképzelhetőek, melynek keretei között a BÁT részvényesek készpénzhez jutnak.

A tevékenység integráció lezárását követően kérdéses, hogy a BÉT szervezeti struktúrája hogyan alakul át, személy szerint mely területi vezetőket veszi át a BÉT a BÁT-tól. Az integráció egyik mozgató rugója az egyesült működtetés költséghatékonysága, így nem feltételezzük, hogy a BÉT alkalmazotti létszáma jelentősen felduzzadna.

A következő - pontosan meghatározhatatlan hosszúságú - időszak egyik legérdekesebb küzdelme a KELER Rt. tulajdonosi részesedése körül fog kialakulni. A BÉT 50%-os tulajdoni aránnyal fog rendelkezni, míg az MNB szintén 50%-ot birtokol majd. A KELER saját tőkéje a nyilvános elérhető utolsó adatok szerint (2002-es éves jelentés) 11 mrd Ft, s a likvid eszközök állománya 17.5 mrd Ft.
Ismereteink szerint az MNB jelenleg nem szándékozik eladni a KELER részesedést.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08