2020. július 4. szombat Ulrik

Több mint 1000 milliárd forintnyi hitelt vettünk fel tavaly


A novemberi adatok alapján úgy tűnik, hogy szinte minden lakossági hitelfajtánál megállt az állományok zsugorodása - írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2017 novemberére szinte minden lakossági hitelfajtánál megállt az állomány zsugorodása. A háztartások teljes hitelállománya (5828,7 milliárd forint) november végén 2,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Kiemelkedően sokat, 26,8 százalékot nőtt a személyi hitelek állománya november végéig, de két számjegyű, 13,2 százalékos emelkedést mértek a járműhiteleknél is. Összességében azonban a fogyasztási hiteleknél még mindig csökkenés volt tapasztalható (1,27 százalékos az év első 11 hónapjában), ami a szabad felhasználású jelzáloghitelek állományának zsugorodásából következik.

Ezzel szemben a lakáshiteleknél fordulatról lehet beszélni: tavaly november végén 3027,3 milliárd forintnyi ilyen hitellel rendelkeztek a háztartások, ami 3,4 százalékos éves növekedés. Lakáshiteleknél az új szerződések értéke közel 594 milliárd forintot tett ki, ez 38,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A lakáscélú és a fogyasztási hitelek esetében összesen több mint 1001 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a háztartások tavaly november végéig, ez 36,2 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk