2018. június 24. vasárnap Iván

Lakáshiteled van? Ezzel a három lépéssel rengeteg pénzt lehet spórolni


Ma is szép számmal élik mindennapjaikat olyan banki ügyfelek, akik súlyos összegeket fizetnek a régi hitelkonstrukciójuk miatt, miközben akár a törlesztőrészlet 15-20 százaléka megtakarítható lenne egy jól tervezett hitelkiváltással.

Sok, jelenlegi banki ügyfélnek egy kedvezőbb hitelkonstrukcióval csökkenthető lenne az adóssága, mivel korábban a jelenleg elérhetőnél magasabb kamattal igényelt és kapott hitelt. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy Magyarországon a bankváltás aránya alacsony (a tranzakciós illeték bevezetése óta évente kb. 5-7%-a), kevesen élnek a hitelkiváltás lehetőségével - írja közleményében a Sberbank.

Tudatos hiteles

Első lépésben fel kell mérni, majd rendszerezni kell minden fennálló tartozást: mire, mennyit és még meddig kell fizetni, sőt, a törlesztőrészlet milyen időközönként és mekkora mértékben változhat a futamidő alatt. Áruhitelből, fennálló személyi- és jelzálogkölcsönökből fakadó tartozás, de hitelkártya-tartozás, elmaradt közmű- vagy lakbértartozások is beletartoznak ebbe.

Második lépésben át kell böngészni a szerződéseket, főleg a hitelek visszafizetésével, kiváltásával kapcsolatos sorokat. Sokszor ugyanis a szolgáltatók csak kedvezőtlen feltételek mellett engedik felmondani a hiteleiket. Ehhez esetleg érdemes szakértő segítséget kérni.

Amennyiben a jelenlegi szerződés(ek) alapján fizetendő összeg magasabb, mint a hitelkiváltást követően fizetendő tartozás és a hitelkiváltás költsége, harmadik lépésben a hitelkiváltásra  igénybe vehető konstrukciók közül azt kell választani, ami megfelel a céljainknak. Az új konstrukcióban lehetséges variálni a futamidővel: a korábbival egyenértékű törlesztőrészlet mellett hamarabb lehet megszabadulni az adósságtól. Másik opció az azonos futamidő választása, akkor akár alacsonyabb lehet a havi törlesztőrészlet. Amennyiben változatlanul hagyjuk a futamidőt és a törlesztőrészletet, új célokra is futhatja a kiváltó hitelből.

Sokat lehet spórolni

Ma alacsony, akár 7-8 százalékos kamatozású, hitelkiváltásra is szánt személyi kölcsönök elérhetők a piacon. Egyszámjegyű kamattal pár éve még csak a jelzáloghiteleket lehetett igényelni. Már csak emiatt is megérheti a hitelkiváltás, nem beszélve arról, hogy egyszerűbb, kiszámíthatóbb és követhetőbb lesz a törlesztés, ha minden hitelünket kiváltva csak egy hitelt kell fizetni.

Minden ügyfél esete egyedi, hiszen eltérő pénzügyi helyzetben, különböző méretű és összetételű adóssággal érkeznek hozzánk. Általános tapasztalatunk, hogy összességében nagyságrendileg 15-20 százalékot lehet lefaragni a havi törlesztő részletből a hitelek kiváltásával, optimalizálásával

- mondta el mondta el a témában Besnyő Márton, a Sberbank Lakossági termékfejlesztési vezetője.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A HITELKIVÁLTÁSSAL!

A legtöbb elemző közös nevezőn van a tekintetben, hogy a hitelkamatok rekord alacsony szintje már nem lesz sokáig tartható. Ez azt jelenti, hogy nem nagyon lesz jobb alkalom arra, hogy a régebben felvett hiteleinket kedvezőbbre cseréljük. Ahogy azt korábbi elemzésünkben írtuk, egy jó adósságrendező hitellel tízezreket is spórolhatunk havonta a törlesztőrészleteken, legyen szó lakáshitelről, vagy épp személyi kölcsönről. Nem hiszed? Nézd meg a saját szemeddel a Pénzcentrum kalkulátorában. Egy konkrét példán szemléltetve, tegyük fel, hogy három évvel ez előtt vettünk fel személyi kölcsönt, hat éves futamidőre, az akkori átlagosnak mondható 22-25 százalékos THM-mel. A törlesztésből még három év maradt hátra. Ha megnézzük a Pénzcentrum kalkulátorának ajánlatait, egyből kiderül, hogy ekkora összeget, 36 hónapra, már 8,17 százalékos THM-mel is felvehetünk a Cib Bank konstrukciójával így 46 920 forintos havi fixszel számolhatunk. Érdemes megemlíteni még a Raiffeisen Bank ajánlatát is is, ők 49 073 forintos törlesztőt ígérnek 12,73 százalékos THM-mel. Az Erste adósságrendezésre kínált kölcsönével 49 457 forintos törlesztővel (THM 13,21%) mehetünk neki a 3 éves futamidőnek. Mindezek mellett van találhatunk még Budapest Bankos ajánlatot 16,20, és Cofidises ajánlatot 16,35 százalékos THM-mel is. További bankok ajánlataiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk