2020. augusztus 15. szombat Mária

Lakáshiteled van? Ezzel a három lépéssel rengeteg pénzt lehet spórolni


Ma is szép számmal élik mindennapjaikat olyan banki ügyfelek, akik súlyos összegeket fizetnek a régi hitelkonstrukciójuk miatt, miközben akár a törlesztőrészlet 15-20 százaléka megtakarítható lenne egy jól tervezett hitelkiváltással.

Sok, jelenlegi banki ügyfélnek egy kedvezőbb hitelkonstrukcióval csökkenthető lenne az adóssága, mivel korábban a jelenleg elérhetőnél magasabb kamattal igényelt és kapott hitelt. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy Magyarországon a bankváltás aránya alacsony (a tranzakciós illeték bevezetése óta évente kb. 5-7%-a), kevesen élnek a hitelkiváltás lehetőségével - írja közleményében a Sberbank.

Tudatos hiteles

Első lépésben fel kell mérni, majd rendszerezni kell minden fennálló tartozást: mire, mennyit és még meddig kell fizetni, sőt, a törlesztőrészlet milyen időközönként és mekkora mértékben változhat a futamidő alatt. Áruhitelből, fennálló személyi- és jelzálogkölcsönökből fakadó tartozás, de hitelkártya-tartozás, elmaradt közmű- vagy lakbértartozások is beletartoznak ebbe.

Második lépésben át kell böngészni a szerződéseket, főleg a hitelek visszafizetésével, kiváltásával kapcsolatos sorokat. Sokszor ugyanis a szolgáltatók csak kedvezőtlen feltételek mellett engedik felmondani a hiteleiket. Ehhez esetleg érdemes szakértő segítséget kérni.

Amennyiben a jelenlegi szerződés(ek) alapján fizetendő összeg magasabb, mint a hitelkiváltást követően fizetendő tartozás és a hitelkiváltás költsége, harmadik lépésben a hitelkiváltásra  igénybe vehető konstrukciók közül azt kell választani, ami megfelel a céljainknak. Az új konstrukcióban lehetséges variálni a futamidővel: a korábbival egyenértékű törlesztőrészlet mellett hamarabb lehet megszabadulni az adósságtól. Másik opció az azonos futamidő választása, akkor akár alacsonyabb lehet a havi törlesztőrészlet. Amennyiben változatlanul hagyjuk a futamidőt és a törlesztőrészletet, új célokra is futhatja a kiváltó hitelből.

Sokat lehet spórolni

Ma alacsony, akár 7-8 százalékos kamatozású, hitelkiváltásra is szánt személyi kölcsönök elérhetők a piacon. Egyszámjegyű kamattal pár éve még csak a jelzáloghiteleket lehetett igényelni. Már csak emiatt is megérheti a hitelkiváltás, nem beszélve arról, hogy egyszerűbb, kiszámíthatóbb és követhetőbb lesz a törlesztés, ha minden hitelünket kiváltva csak egy hitelt kell fizetni.

Minden ügyfél esete egyedi, hiszen eltérő pénzügyi helyzetben, különböző méretű és összetételű adóssággal érkeznek hozzánk. Általános tapasztalatunk, hogy összességében nagyságrendileg 15-20 százalékot lehet lefaragni a havi törlesztő részletből a hitelek kiváltásával, optimalizálásával

- mondta el mondta el a témában Besnyő Márton, a Sberbank Lakossági termékfejlesztési vezetője.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.