12 °C Budapest

Kiadták a figyelmeztetést: másfélszeresére nőhet a lakáshiteled törlesztője

2017. november 29. 11:08

2017 első felében jelentős fellendülés volt tapasztalható a hitelezés és az ingatlanpiac területén Magyarországon - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Jelentés novemberi számában, melynek megjelenése alkalmából tartott ma sajtótájékoztatót a jegybank.

Magyarország jó régióban van, az MNB által elemzett európai piacok közül a Visegrádi Négyek államaiban nőtt ugyanis a legnagyobb ütemben a banki hitelezés. Jó hír, hogy a fellendüléssel együtt egyre kevesebb a nemteljesítő hitelek aránya is, tehát arányaiban egyre kevesebben vannak, akik nem tudják fizetni a felvett hitelüket.

Csökkent Magyarországon a lakosság eladósodottsága 2013 óta, ami sérülékenységet csökkentő tényező, mert egy esetlegesen elszabaduló (emelkedő) kamatkörnyezet problémákat szülhetne a lakossági törlesztések tekintetében.

Nem is drágák itthon a lakások...

A bruttó hazai össztermék (GDP) arányában Magyarországon az egyik legalacsonyabb a lakáscélú eladósodottság, az elmúlt 10 éves időszakban viszont Magyarország az EU-s középmezőnyben van, ha az ingatlanárak növekedését vesszük alapul. 

Ennek ellenére, még mindig jelentősen olcsóbbak a lakások Magyarországon a legfőbb gazdasági adatok tekintetében, és Budapesten is csak enyhén haladják meg ezt a szintet a Magyr Nemzeti Bank elemzése szerint. Ezt jól mutatja, hogy egy átlagos, 70 négyzetméteres lakás Magyarországon, Szlovéniában és Lengyelország 8 év átlagos bruttó jövedelemből, Csehországban pedig 11 évnyi munka után jár fizetésből vásárolható meg. Ráadásul, ha az elmúlt időszak emelkedést vesszük figyelembe, akkor sem emelkedtek jobban a lakásárak hazánkban, mint a bérek.

A bankok kockázatvállalása nem nőtt jelentősen az elmúlt egy évben, bár van némi elmozdulás a kockázatosabb ügyfélkör felé, ám a hitelezésben beállt bővülés leginkább a lakások iránti érdeklődés emelkedésének tudható be.

Az MNB a sérülékenység és tudatosság alapján is vizsgálta, hogy pénzügyileg mennyire ellenállóak a magyar háztartások. E kutatásukból kiderült, hogy a háztartások 14-15 százaléka sérülékeny, tehát ha valamilyen külső negatív behatás érné őket (például egy állásvesztés), az megrengetné a családi pénzügyeket, ám egy jó részük, ha tudatosabbá válnának a pénzügyek területén, akkor egy rosszabb külső anyagi helyzethez is tudna alkalmazkodni.

Na de a hitelek...

A jegybank kiadványa megállapítja, hogy Magyarországon a fix hitelkamatú lakáshitelek jelentősen drágábbak a változó kamtozásúaknál, és ennek mértékében a jegybank adatai alapján Magyarország piacvezető, tehát hazánkban kell a legtöbbet fizetni, ha változó helyett fixált kamatú lakáshitelt vennénk fel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez pedig nemcsak önmagában érdekes, hanem, ha megvizsgáljuk, hogy milyen hatásoknak teszi ki a családokat egy esetlegesen emelkedő kamatkörnyezet, akkor nagyon nem mindegy, hogy egy lakáshitelt rögzített vagy változó kamattal vettek fel. 

A jegybank elemzése szerint, ha egy tíz évesnél nem sokkal hosszabb lakáshitel futamidejének körülbelül felénél sokkszerűen, 5 százalékponttal megemelkednek a kamatok, akkor a változó kamatozást választó ügyfelek által fizetendő törlesztőrészlet mértéke másfélszeresére emelkedhet azokkal szemben, akik fix kamatozású lakáshitelt választottak.

Ennek tükrében is fontos üzenetként fogalmazták meg, hogy a jelzáloglevelek kibocsátásával illetve a jegybak által fogyasztóbarátként jóváhagyott hitelek súlyának növelésével csökkenthető a változó kamatozású hitelek aránya a lakossági hitelek körében, amely csökkentheti a háztartások sérülékenységét.

FinTech, digitalizáció

A jegybank megvizsgálta azt is, hogy a lakosság mennyire nyitott a digitális újítások felé a banki területen. Ebből sok meglepetés nem derült ki: hogy minél fiatalabb volt egy válaszadó, annál inkább nyitott volt arra, hogy a banki ügyeit kizárólag, de legalábbis a többségét okostelefonon intézze.

Sokat emlegetik mostanában a FinTech cégeket, melyek egyes várakozások szerint technikai újításokkal forgatják majd fel a bankrendszert. Ezt a képet azonban árnyalja, hogy a bankok saját bevallásuk szerint partnerként tekintenek ezekre a cégekre, és a FinTech vállalatok is úgy tapasztalják, a hagyományos pénzügyi szolgáltatók nyitottak a megoldásaikra.

Várhatóan a mobilfizetési, számlainformációs és fizetéskezdeményezési megoldások, valamint a személyes pénzügyi menedzsment és a digitális fizetés területén terjednek majd el ezek az újítások.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm