11 °C Budapest

Itt a bizonyíték: 16 ezer forinttal drágább az MNB kedvenc lakáshitele

2018. június 19. 12:00

Tegnap jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy 2018. október 1-től szigorítják a jelenlegi adósságfék szabályokat. A szabályozás célja világos: a központi bank már jó ideje arra törekszik, hogy a lakosság inkább a hosszú kamatperiódusú, úgynevezett fix hiteleket vegye fel az olcsóbb, ugyanakkor kockázatosabb rövid kamatperiódusú hitelek helyett. Ez egy teljesen jogos és érthető törekvés, kérdés azonban, hogy mennyivel kell nagyobb törlesztőt vállalnia annak, aki ennek megfelelően vesz fel jelzáloghitelt. Az alábbi körképben ennek jártunk utána.

Az MNB jó ideje törekszik arra, hogy a jelenlegi hitelfelvételi lázban a fixált, hosszú kamatperiódusú hitelek felé terelje a lakosságot. Ennek elérése érdekében már korábban is tett lépéseket, gondoljunk csak a tavaly bevezetett Minősített Fogyasztóbarát Hitelek rendszerére. Jól illeszkedik ebbe a folyamatba a jegybank tegnap nyilvánosságra hozott döntése, miszerint idén októbertől szigorítják az adósságfék szabályozást.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A szigorodást követően már csak a magasabb jövedelműek engedhetik meg maguknak, hogy rövid kamatperiódusú jelzáloghitelt vegyenek fel, míg az alacsonyabb keresetűek ezzel is kényszerítve lesznek, hogy a drágább, ám sokkal biztonságosabb fix hitelek felé forduljanak.

A jegybanki célkitűzés teljesen érhető, hiszen a nem fixált hitelek törlesztőrészletei akár jelentősen is megemelkedhetnek, amennyiben növekedésnek indul a kamatkörnyezet.

Mindenki emlékszik, hogy milyen nehéz helyzetbe kerültek a devizahitelesek 10 évvel ezelőtt, amelynek megismétlődését jobb lenne elkerülni.

A jogos és mindenképpen indokolt jegybanki lépések ellenére azonban tény, hogy a fixált hitelek magasabb havi törlesztőkkel járnak. De mennyivel?

Számoljunk

A Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, hogy melyek a jelenlegi legolcsóbb ajánlatok a különböző kamatperiódusokban. A számítás folyamán egy átlagos, 11 millió forintos hitelösszeget vettünk alapul 17 éves futamidővel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A grafikonon jól látható, hogy jelenleg 63 és 67 ezer forint közötti törlesztőrészlettel kell számolnia annak, aki ragaszkodik a 3 hónapos kamatperiódushoz. Értelemszerűen az árak ennél már csak magasabbak lesznek: 1 éves kamatperiódus esetén 65 és 68 ezer, 5 éves kamatperiódus esetén pedig már 71 és 77 ezer forint közötti törlesztőkkel kell számolnunk.

10 éves kamatperiódus mellett természetesen még magasabbak a törlesztők, ekkor már a legolcsóbb is 74 ezer forint felett van, míg a legdrágább épp nem éri el a 80 ezer forintot. A példánkban szereplő legolcsóbb (63 690 forint) és a legdrágább (79 921 forint) törlesztők között jelentősnek mondható, 16 231 forintos különbség van, így érthető, hogy sokan - bár egyre kevesebben - még mindig a rövidebb kamatperiódusú hiteleket választanák.

Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor, hogy ezzel a plusz 16 ezer forinttal biztonságot vásárol magának a hitelfelvevő, hiszen az első 10 évben biztosra tudja, hogy mekkora lesz a törlesztője. Szintén a hosszabb kamatperiódus mellett szól, hogy az első évtized végére már olyan jelentősen lecsökken a tőketartozás mértéke, hogy még a kamatok emelkedése esetén is kisebb a valószínűsége annak, hogy jelentősen emelkedjen a törlesztőrészlet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem