2020. szeptember 18. péntek Diána

Fontos levelet kapsz a bankodtól: ne ijedj meg, ez lesz benne


A válság óta rengeteg erőforrást fordítottak arra, hogy a lakosság pénzügyi tudatossága nőjön - mondta el Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a szervezet sajtótájékoztatóján. Ennek meg is van az eredménye a főtitkár szerint, ugyanis a lakosság körében egyre nő a fixált lakáshitelek aránya.

Ma már szinte minden újonnan megkötött lakáshitel fix kamatozású, szinte teljes mértékben lefedi az újonnan kihelyezett hitelek palettáját. A fix kamatozású hitelek iránt így sokkal erősebb a kereslet, erre pedig rásegített a Magyar Nemzeti Bank politikája is - mondta el Kovács. A lakáshitelekkel kapcsolatban kiemelten fontos a kamat mértéke és jellege, ezért a bankok 100 százaléka elkötelezetten dolgozik az ügyfelek figyelmének felhívásán, ami a meglévő hitelek módosítását illeti. Azaz minden bank küld majd a meglévő lakáshiteles ügyfeleinek tájékoztató levelet, akit érintenek a feltételek.

Fix lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ez ugyanakkor nem kötelező az ügyfeleknek, csupán a változtatás lehetőségéről beszélnek. A munka az MNB iránymutatása és felügyelete mellett megy végbe, de a döntést az ügyfélnek kell meghoznia. Az átfogó ismeretterjesztő kampány a médiában április 15-ben megkezdődött, majd az ügyfelek veszélyeztetettségi kategória szerint sorban kapnak tájékoztatást. A veszélyeztetettség nem a hitel mértékétől, hanem a hátralévő futamidő és a jövedelem nagyságának arányától függ. További tájékoztatást a bankok ügyfélszolgálata ad az ügyfeleknek.

A szerződésmódosítás nem csak papírmunka a főtitkár szerint - vannak közjegyzői tevékenységek is, illetve a bankszektornak további változtatásokat kell megvalósítania a háttérben. Bár jelenleg a változó kamatozású ügyfelek kedvező törlesztőrészletet tapasztalnak, nem látunk ugyanakkor a jövőbe - így ez akár nagy mértékben is változhat. Kovács szerint így a cél, hogy a lakosság minden esetben a számára leginkább megfelelő kamatkondíciókat tudja kiválasztani.

Az MNB ajánlása azon adósoknak szól, akik teljesítik kötelezettségüket, és gondolkodnak azon, hogy a változó kamatozású hiteleiket fixesítik. Ez 129 ezer hitelest jelent és 894 millió forint hitelállományt érint - mondta el Freisleben Miklós, a Magyar Nemzeti Bank Igazgatója. Leginkább azok vannak kitéve kamatkockázatnak, akik hitelének futamideje 15 éves - ők tartoznak az első és a második kategóriába, a harmadik kategóriába pedig a 10 éves fennmaradó hiteltartozás marad fenn. Hogy az első és a mádodik kategória között mi a különbség, az hitelintézetenként változik.

Nem szerepelnek többek között azok, akik állami kamattámogatású hitellel rendelkeznek, azok, akik 90 napos fennálló tartozással szerepelnek, azok, akiknek 10 évesnél tövidebb a futamideje, valamint a gyűjtőszámlások. Ők nem kapnak levelet, de ettől függetlenül természetesen ők is fixálhatnak - mondta el az MNB igazgatója.

Fix lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az első körben az ügyfél megkapja a levelet, és ezután 30 napon belül szabadon módosíthat. A szerződési feltételek a fixáláson kívül nem változhatnak az ajánlás szerint, így egyéb módosítás nem kerülhet bele a szerződésbe. Az ajánlás csak az objektíven felszámolható díjakat szabhat ki, szerződésmódosítási díj például nem számolható fel.

A tájékoztatási tevékenység is erős lesz - már az MNB és az MBSZ honlapján is elérhető a tájékoztató, mondta el az igazgató. De a levélben is szerepel majd részletes tájékoztatás. Az ajánlás utókövetését az MNB aktívan végzi majd. A levélben szerepelnek majd tájékoztató jellegű kamatmódosulási eshetőségek is - ezek azonban nem tartalmazzák az MNB kamatvárakozását. Ugyanakkor beszédes, hogy az ügyleti kamat 5 százalékos növekedése már 34 százalékkal növelheti a törlesztőrészletet bizonyos kondíciók mellett. Bár a fix hitelek jelenleg drágábbak, Freisleben szerint azt kell a hitelfelvevőnek mérlegelni, hogy szeretnénk-e a teljes futamidőre bebiztosítani magunkat az ellen, hogy a gazdaságban bármikor bármi megtörténhet.

Kérdésre válaszul Freisleben elmondta, hogy a váltás nem jár majd hitelkiváltás költségével, így ilyen jellegű pluszkiadása a váltással kapcsolatban az ügyfélnek nem lesz. A tájékoztatásra 2019. júliusában kerül sor első körben, a harmadik kategóriába eső adósok pedig 2020. január 31-én kapják meg a leveleket.Kérdésünkre válaszul az MNB igazgatója elárulta, hogy az ügyfelek akár korábban is kaphatnak levelet - ez kizárólag a bank kapacitásától függ. Nem jelenti azt tehát, hogy aki most kap levelet, ő kockázatosabb ügyfélnek számít.

Hasonlítsd össze a fix és változó lakáshitelek kamatait kalkulátorunkban!


KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.