16 °C Budapest

Ezt sokan nem tudják: ezért tart hónapokig a hitelfelvétel

2015. szeptember 16. 14:31

Sokan vágnak bele mostanában lakásvásárlásba, egyrészt a lakásárak várható növekedése, másrészt az alacsony kamatok csábítják vásárlásra a családokat. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a hitelfelvétel folyamata hogyan zajlik, hiszen a lakás adás-vételi szerződését is a kölcsönhöz kell igazítanunk.

Lakáshitel felvételekor gyakran szembesülünk azzal, hogy a hitelösszeg folyósításáig minimum heteket kell várnunk a bankra, ráadásul jelzáloghiteleknél a fair bank törvény bevezetése óta hét napos gondolkodási időt is előírnak a szabályok a tájékoztatás és a szerződés aláírása között.

Van olyan bank, ahol a kérelem teljes körű, hiánytalan beadása után 3-5 héten belül folyósításra kerül a pénz, de előfordul most az akár több (2-3) hónapos átfutási idő is. Ez a CSOK miatt megnövekedett számú igénylésnek köszönhető a bankok szerint

 - mondta el Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Hogyan zajlik a hitelfelvétel?

1. A hitelfelvétel az ügyfél tájékoztatásával kezdődik. Szóbeli tájékoztatást ad az ügyintéző vagy a hitelközvetítő az elérhető hitelkonstrukciókról, a kamatozásról, a THM-ről, a várható törlesztőrészlet összegéről, a hitelfelvétel járulékos költségeiről, a kamat- és díjfeltételek lehetséges változásairól, a hitelfelvevőt terhelő összeg kötelezettségről. Emellett előzetes írásos ajánlatot kapunk a banktól. Az optimális konstrukció kiválasztása után kapunk tájékoztatást a hiteligényléshez szükséges dokumentumokról.

2. A tájékoztatás után történik az előzetes hitelelbírálás, amit a bank végez és ennek végén be kell nyújtanunk a hitelkérelmünket.

3.
A következő lépcső az értékbecslés lesz, ennek során az ingatlanunk értékét állapítják meg. Erre azért van szükség, hogy a bank meg tudja állapítani, hogy meg tudunk-e felelni a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) szabályainak. Ezek alapján ugyanis a kérelmünket visszautasíthatják. Ezek egyébként azt is biztosítják, hogy az ingatlan megfelelő hitelfedezetet nyújtson, így ha probléma adódik a kölcsönnel, akkor a bank nem bukja el a kihelyezett pénzét. Egyúttal persze az adóst is védi attól, hogy erőn felül vegyen fel hitelt.

4. Ha a bank zöld utat ad a kölcsön felvételére, akkor elkészíti a szerződést. Ennek átolvasására a jogszabály 7 napot biztosít, ezt mindenképpen meg kell várni, mielőtt aláírjuk a szerződést. Ha viszont ez letelt, akkor a hitelszerződést aláírásra kerül.

5. A bank akkor folyósítja a hitelösszeget, ha az alábbi feltételek teljesülnek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Jelzálogjog földhivatalnál bejegyzésre kerül
  • Az ingatlanfedezetre vonatkozó lakásbiztosítás hitelnyújtó javára történő engedményeztetése


6. Folyósításra kerül a lakáshitel összege a kért számlára.

Emellett persze érdemes odafigyelni arra is, hogy lakásvásárláskor milyen határidőkben egyezünk meg az eladóval, a hitelfelvétel átfutási ideje miatt érdemes lehet legalább két-három hónapos fizetési határidőt kérnünk. Persze lényeges az is, hogy reális hitelcéllal forduljunk a bankhoz, ezért már a lakás kiválasztása előtt érdemes előzetes felmérést kérni a banktól, vagy egy hitelközvetítő segítségét kérni a megkapható hitelméretről.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm