20 °C Budapest

Elárulta az OTP igazgatója, hogyan spórol a hétköznapokban

Pénzcentrum
2017. május 12. 11:37

Kevesen gondolták volna, hogy a személyi kölcsönök ennyire népszerűek lesznek 2016 végén, mégsem a fogyasztási hitelekért fognak a legtöbben sorban állni. Az ügyfelek és a bankok egyaránt megszenvedték a válságot, azonban a tapasztalatok segítenek abban, hogy ne történjen a korábbihoz hasonló összeomlás. Florova Anna, az OTP év elején kinevezett hitelezésért felelős ügyvezető igazgatója interjúnkban elárulta, hogyan készülnek fel a bankban a kamatok elszabadulására.

Milyen hitelekkel foglalkozik?

Lassan 10 éve dolgozom az OTP-nél, több pozíciót is betöltöttem itthon és a külföldi leánybankjainkban egyaránt. Idén január 1-jétől vezetem a bankban a lakossági hitelek igazgatóságát. A hitelválasztékunk igen változatos, a lakáshitelek, ingatlanfedezetes hitelek, a fogyasztási hitelek tartoznak hozzám. Most már külön főosztályunk kezeli a hitelkártyát, mint az egyik leggyorsabban fejlődő termékünket. Emellett hozzánk tartoznak még a folyószámlahitelek és forgalmazóként mi kezeljük a bankbiztosítási és a lakás takarékpénztári termékeket is.

A személyi kölcsönök szinte felrobbantak az utóbbi időben. Hogyan vette ki a részét az OTP ebből a növekedésből?

Tavaly 100 ezer ügyfélnek adtunk személyi kölcsönt, ami kiemelkedő, 35-36 százalékos piaci részesedést jelent. Érdemes megemlíteni, hogy jelenleg csak az OTP-nél lehet online módon, a fiók meglátogatása nélkül, teljesen papírmentesen személyi kölcsönt igényelni. Aki nyitott a korszerű és gyors megoldásokra akár 40 perc alatt hozzájuthat a kívánt összeghez. Ez az igazán egyszerű szolgáltatásunk a technológiai fejlődésnek, a bank által vállalt folyamatos innovációnak és nem utolsó sorban az ügyfeleink nyitottságának köszönhetően jött létre.

Már több mint 1,7 milliárd forintot folyósítottunk papírmentesen, az elmúlt néhány hónapban 2000 ügyfelünk teljesen online vitte végig a folyamatot. Arra számítunk, hogy ez a növekedési tendencia töretlen lesz még jó ideig és, minél jobban megismerik az ügyfeleink az online igénylés előnyeit, annál szívesebben veszik majd igénybe ezt az igazán egyedi és kényelmes lehetőséget.

Meglepő volt, hogy év elején is folytatódott a karácsonyi boom az MNB-s adatok szerint. Meddig folytatódhat ez a nagy hitelfelvételi kedv a lakosság körében?

A lakosság igényli ezeket a hitel termékeket és igénybe is veszi ezeket. Egyértelmű tendencia, hogy a személyi hitelek kamata csökken, bátrabban hiteleznek a bankok és nyitottabbak az ügyfelek is. A kisebb összegű hitelek esetében öt év az az időtartam, amit biztonsággal előre tudnak tervezni a hitelfelvevők, ezért is népszerűek a személyi hitelek. Azt is tapasztaljuk, hogy a bankoknál nőnek az átlag-, de a maximális hitelösszegek is. Vannak olyan hitelintézetek, amelyek 5-7 millió forintot is adnak, amennyiben az ügyfél megfelel az adósságfék szabályoknak. Ez a tendencia a jövőben is jellemző lesz a piacra, addig, amíg a gazdasági környezet is hasonlóan pozitív marad. Szintén fontos részlet, hogy a bankok többsége most a futamidő végéig fix kamatozásra ajánlja a személyi kölcsönöket.

Ezzel párhuzamosan az ügyfeleink is tudatosabbá válnak. Hiába lehet akár 84 hónapra is felvenni a hitelt, csökken a futamidő, amire szerződést kötnek. Korábban volt igény a 84 hónapos hitelekre, utána csökkent, inkább 60 hónap volt az átlag, most már 50-55 hónap az átlag a személyi kölcsönöknél.

Vannak olyan pénzintézetek, amelyek reklámjaikban azt sugallják, hogy akár nyaralásra is érdemes felvenni a személyi kölcsönt. Az OTP-nek mi a véleménye erről?

A személyi kölcsön egy fogyasztási hitel, fedezet nélkül, szabadon felhasználható, azaz mi nem vezetünk statisztikát arról, hogy az ügyfelek milyen célra kérik. Persze néha kiderül, a beszélgetések során sok információhoz jutunk, hiszen ismerjük ügyfeleinket. Leginkább nagyobb értékű vásárlásokra fordítják, legyen szó autóvásárlásról, javításról, vagy lakásfelújításról. Olyan kisebb és gyorsan megvalósítandó beruházásokra, amelyekhez nem szeretnének jelzáloghitelt felvenni. Amint lehetőségük van, vissza is fizetik a hitelt. A lakáshitelhez képest, ha lehet mondani, még változatosabb élethelyzetben lehetnek ügyfeleink és elvárják, hogy a bank segítsen ezek pénzügyi megoldásában.

Hogyan látják ma általában a hitelezési piacot?

A tavalyi évben nagy boom volt tapasztalható a személyi kölcsönöknél, ugyanis 2015-höz képest 61 százalékkal nőtt a piac. Ez magyarázható azzal, hogy nőtt a fogyasztási és a hitelfelvételi kedv és ezzel együtt megnőtt a hitelnyújtási kedvük is a bankoknak.

A növekvő trend ellenére azt gondoljuk, hogy 2017 inkább a jelzáloghitelek éve lesz, emellett töretlenül és folyamatosan nőni fog a fogyasztási hitelek piaca is.

Ott 30 százalékos növekedéssel számolunk idén, de ennél nagyobb és látványosabb növekedést várunk az ingatlanfedezetes hitelek piacán.

Miből gondolja, hogy 2017 a lakáshitelek éve lehet?

Nem nehéz észrevenni, hogy folyamatosan és dinamikusan nő az ingatlanpiac. Tavaly 130-140 ezer adás-vételi tranzakcióval számoltunk, most a bátrabbak akár 170 ezerrel is kalkulálnak. Egyrészt a lakásvásárlási kedv töretlen, másrészt az új építésű projektek már kezdenek beérni, elkészülni. Ha nem jelentek volna meg munkavállalói, illetve kapacitáskorlátok a beruházóknál, akkor szerintem még gyorsabb növekedésre számíthatnánk. A hitelfelvételi kedv az új lakásoknál még jelentősebb, mint a használt lakások terén.

A lakosság kedve megjött az ingatlanvásárláshoz, ehhez pedig hitelt vesznek fel. Ezt támogatja a jó gazdasági környezet, az hogy a bankok forintban hiteleznek, így nincs devizakockázat, harmadrészt a versenynek köszönhetően csökkennek a kamatok, ami egyre több ügyfél kedvét hozta meg a lakásvásárláshoz. Noha az ingatlanárak az elmúlt években jelentősen emelkedtek nominálisan a mérleg másik serpenyőjében az alacsony hitelkamatok és növekvő jövedelmek egyre könnyebbé teszik a lakáshoz jutást.

A devizakockázat megszűnt, viszont egyre nagyobb a kamatkockázat. Erre hogyan lehet felkészülni banki szinten, és hogyan kommunikálják ezt a hitelfelvevők felé?

Úgy, hogy az ügyfeleink számára csökkentjük a kockázatot azzal, hogy hosszabb kamatperiódusokat kínálunk. Most már nem ritka a piacon az 5 éves és a 10 éves kamatperiódus sem, nálunk pedig megjelent a 20 éves kamatperiódusú kölcsön is. A hitelfelvételnél természetesen mindenki a saját igényei szerint tervez, az élethelyzetének megfelelő terméket választ. Véleményem szerint egyértelműen pozitív fejlemény, hogy megjelentek a hosszabb kamatperiódusú termékek, amelyekkel könnyebb hosszabb időre tervezni.

Azoknak az ügyfeleinknek, akik életük legnagyobb beruházásába vágnak, lakást vesznek, a hosszabb periódusú hitelek jelentik a biztonságot. Tudják, hogy bármi történik, mondjuk 10 évig rögzített lesz a kamat. Ez nagy biztonságot jelent számukra. Azt látom, hogy a mi ügyfélkörünk egyre inkább a 10 éves hitelek irányába tolódik, ez az az időtáv, amire előre tudnak tervezni.

Ha bemegy valaki egy OTP-fiókba és azt mondja, hogy lakáshitelre van szüksége, mit mondanak neki, mire számítson?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nagyon alapos a tájékoztatásunk és nemcsak a törvényi előírások miatt. Bankunk az összetettebb termékek esetén átfogó tanácsadói szolgáltatást nyújt. Saját termékpalettánkról teljes körű tájékoztatást adunk ügyfeleknek, akik így össze tudják hasonlítani a különböző ajánlatok előnyeit és hátrányait. A futamidő végéig mutatjuk meg, hogy mire számíthat az egyik, a másik vagy a harmadik hitel esetében.

Azt persze nem tudjuk megjósolni, hogy a változó kamatozású hiteleknél, mire számíthatnak hosszútávon. Azt tudjuk mondani, hogy ma ennyi a törlesztőrészlet, ennyi a kamat, illetve ennyi lesz a kamatfelár, ez utóbbi csak csökkenni tud, növekedni nem. Emellett természetesen azt is megmutatjuk, hogy egy esetleges 1,2 illetve 3 százalékpontos referencia kamat növekedés esetén miként változna meg a törlesztőrészlet. Ennek tudatában döntenek az ügyfelek, hogy melyik az a termék, amelyik a legjobban megfelel az ő élet- és a jövedelmi helyzetüknek.

A kamatperiódusok dilemmáján túl részletesen bemutatjuk az érdeklődő ügyfeleink számára a lakástámogatási rendszer nyújtotta állami támogatásokat és adókedvezményeket, mint a CSOK-ot, az áfa-kedvezményt, kamattámogatott hitelekhez és lakástakarékhoz kapcsolódó állami támogatásokat valamint a lakáshitel cafeteria előnyeit.

A Portfolio hitelezés konferencián azt mondta, hogy ha most lakáshitelt venne fel, 10 éves kamatperiódusút választana. Miért pont emellé tenné le a voksát?

Én 10 évre látok előre, ezen a távon tudom a saját életemet is tervezni. Hogy mi lesz 10 év múlva, azt nem tudom magabiztosan előre látni, sem a hitelkamatok, sem a jövedelmem, sem az életkörnyezetem szempontjából.

  • A fix konstrukcióval biztosan tudom, hogy mennyit kell majd fizetnem, és így nyugodtan tudom alakítani az életem.
  • Másrészt 10 év alatt sok minden változhat pozitív vagy negatív irányba, több kisebb-nagyobb hullámon is áteshet az ember.
  • Harmadrészt 10 év múlva a tőke jelentős része (ha egy 20 éves hitelben gondolkodom) le fog csökkenni. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a 10 éves kamatperiódus lejáratát követően is a kölcsön kamata a fair banki szabályoknak megfelelően, az MNB által meghirdetett kamatváltoztatási mutató alapján változik. Valószínűleg nagyobb mozgásterem lesz akkor megváltoztatni a törlesztőrészletet. Jelenleg jók a 10 éves kamatok, összehasonlítva a 3, 5, 20 éves kamatokkal számomra a legmegfelelőbbnek tűnő megoldás a 10 éves periódus.

A JTM szabályozás bevezetése volt az elmúlt évek egyik legnagyobb újdonsága. Ha egy kifejezetten alacsony jövedelmű ügyfél jön be, neki mennyire engedik, hogy elmenjen a plafonig?

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) egy igen hasznos törvényi rendelkezés, de nem csak ezek a szabályok segítik a hitelezést. A bankok, amelyek ügyfeleikkel együtt már sajnos átéltek egy elég komoly válságot, önmaguk is rengeteg tudást és tapasztalatot szereztek a jövedelmek vizsgálatában, az ingatlan érétkének figyelembe vételében és abban, hogy stresszhelyzetben milyen ügyfélviselkedések alakulnak ki.

Mostanra az ügyfélminősítési modelleket tökélyre fejlesztették a hitelintézetek, a JTM szabálytól függetlenül is működnek a különböző modellek.

Az OTP Banknak annyi ügyfele van és annyi tapasztalata az ügyfelek viselkedéséről, hogy egyre pontosabban előre tudjuk jelezni, hogy egy bizonyos ügyfélszegmens hogyan fog viselkedni az adott szituációban.

Ennek megfelelően engedélyezzük azt a hitelösszeget, amiről úgy gondoljuk, hogy az ügyfél a futamidő végéig tudja törleszteni.

Milyen trükköt ajánlana annak, aki most lakásvásárlásban gondolkodik, hogy megtalálja a neki legkedvezőbb ajánlatot?

Nagyon sok információ kering és a tájékozódási lehetőség rengeteg felületen és a fiókokban rendelkezésre áll. A bankok, a közvetítők készséggel válaszolnak a kérdésekre, összehasonlító ajánlatokat tudnak mutatni az ügyfeleiknek. Azt tanácsolom, hogy mindenki körültekintően járjon el. Nézze meg, hogy mi az a konstrukció, ami neki, az ő jelenlegi élethelyzetének a legjobban megfelel.

Az egyik fixa ideám, hogy a lakáshitel is egyfajta áruhitel, aminek a célja egy lakás megvásárlása.

A lakáshitel értéke nagyon sok mindentől függ, nem csupán a kamat meg a költség a fontos. Nem is tudjuk elképzelni, hogy mennyi szituáció adódhat egy lakásvásárlásnál. Van olyan ügyfél, akinek az a legfontosabb, hogy az önerő kiegészítéseként mennyi hitelt tud felvenni. Van, akinek az, hogy több hitelt tudjon felvenni, hiszen akkor kevesebbet kell költenie a saját pénzéből, és a megmaradt pénzét el tudja rakni vésztartalékként. Van, akinek az a fontos, hogy azonnal meg tudja venni az ingatlant, mert most élhet egy kedvező ajánlattal, és ha két héten belül nem kapja meg a hitelt, le fog csúszni a lehetőségről. Van, aki csak rövid futamidőre szeretne hitelt, hogy áthidalja a likviditási nehézségét. Sokak számára az a legfontosabb, hogy valamennyi állami támogatást maximálisan ki tudjanak használni. Jellemző, hogy az ügyfelek a leggyorsabb, legkiszámíthatóbb és legkényelmesebb megoldást preferálják és mindemellett igénylik a szakmailag felkészült segítséget.

Tehát egy kölcsön felvételekor számos szempontot figyelembe kell venni, körültekintően kell eljárni. Segítséget tud nyújtani ebben egy komoly tapasztalattal rendelkező hitelintézet, így az ügyfél az élethelyzetének leginkább megfelelő ajánlatot kapja.

Ön hogyan spórol a háztartásban?

A miénk egy tudatos háztartás. Szeretünk sokat utazni, tegyük fel, ha jövő áprilisban szeretnénk elutazni, akkor már most elkezdünk készülni rá. Az összes információt, amit lehet összeszedünk az internetről, ismerősöktől, blogokból. Ennek megfelelően ár/érték arányban megkeressük a legmegfelelőbb ajánlatokat. Emellett nem döntünk elhamarkodottan egy olyan beruházásról, ami nem nélkülözhetetlen a mindennapi életünkhöz.

Mire gondol?

Vegyük például a lakásvásárlást. Amikor megvettük azt a lakást, ahol most élünk, a lakáscsereigényünk már régóta megvolt, és ha rajtam múlt volna, lehet, hogy nagyon gyorsan bele is vágunk egy ilyen projektbe.

De a férjem nálam sokkal tudatosabban keresett egy olyan lakást, ami megfelel a mi kis családunk igényeinek. Csak a keresés eltartott három évig, de most boldog vagyok, hogy sikerült olyat találni, ami tökéletesen megfelel számunkra. Most itt van a következő projekt is, ezt a lakást át kellene alakítani, de erre valószínűleg két évet kell várnom, mert nagyon alaposan fel kell erre is készülnünk. Tehát mi így élünk, tudatosan tervezünk, hiszen azt gondoljuk, hogy nem késünk le semmiről. Ez igen komoly biztonságot ad.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm