2018. november 20. kedd Jolán

Egyre drágább hiteleket vesznek fel a magyarok


A lakosság egyre inkább a fix kamatozású hiteleket preferálja. Nem csak a lakáscélú hiteleknél, de már a fogyasztási célú kölcsönöknél is a hosszú távú fix kamatperiódus a népszerűbb - írja az MNB adatokra hivatkozva a Világgazdaság.

Az lakáshitelek közül a lakosság már korábban is a kiszámíthatóbb fix kamatozású hiteleket preferálta. A legfrissebb statisztikákból azonban kiderül, hogy az év első kilenc hónapjában kihelyezett 493 milliárd forintnyi személyi hitel 61,3 százaléka egy évnél hosszabb kamatperiódusú. Korábban ez az arány 58,4 százalék volt. Az öt éven túli kamatperiódusú hitelek aránya 28,4 százalékról 34,7 százalékra nőtt.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású hitelek aránya eközben 44,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 67,3 százalékról. A mindössze egy évig fixált kamatozású lakáshitelek aránya 40-ről 18,9 százalékra csökkent. Látható tehát, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben preferálja a stabilitást a rövid távon alacsonyabb költségű hitelek helyett.

Kihúzna a bajból 1 000 000 forint?

Padlón vannak a kamatok, most fillérekért vehetsz fel személyi kölcsönt. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátora szerint a Cofidisnél 1 millió forintot, 3 éves futamidőre már havi 30 788 forintos törlesztővel hazavihetsz. De nem jársz sokkal rosszabbul a K&H Banknál sem, ahol havi 31 102 forintos törlesztővel kalkulálhatsz, a CIB Banknál 31 280 forintos, míg az MKB Banknál 31 292 forintos törlesztőt ígér ugyanez a konstrukció. Érdemes persze megnézni a többi bank ajánlatát is – ehhez keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS