2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Durva: ekkora a különbség a bécsi és a pesti ingatlanárak között


Olcsóbb, vagy drágább a magyar főváros az osztráknál? A Portfolio cikke szerint elég nagy különbség van Budapest és Bécs ingatlanárai között: kiderült, hogy a két város árai között 40 százalékos különbség van.

Hiába emelkedtek pár év alatt akár 100 százaléknál is többet egyes városok lakásárai Magyarországon, még így is jócskán elmaradnak az osztrák városok árszintjeitől. A Portfolio cikkéből kiderül, hogy míg Budapest lakásárai mostanra az összes magyar városét megelőzték, addig Bécsnél vannak drágább helyek is Ausztriában.

A 2018 utolsó negyedévére vonatkozó adatok alapján ugyanis Bécsben 4500 euróba kerül egy átlagos lakás négyzetmétere, vagyis egy 50 négyzetméteres lakást 72 millió forintnak megfelelő euróért vásárolhatunk meg. Budapesten ugyanezért 28 millió forint körül kell fizetni, vagyis a magyar főváros lakásárai a bécsi 40 százaléka körül mozognak.

Míg a legdrágább Bécsben 1,4 millió forintos átlag négyzetméterárakkal találkozunk, addig a legolcsóbb Burgenland tartományban 550 ezer forint az átlagár. Bécsben a legdrágább kerületben 3,1 millió forint a lakások négyzetméterára, a legolcsóbban viszont csak 500 ezer.

Budapesten a legdrágább kerület átlagára tavaly 820 ezer, míg a legolcsóbb kerületben 300 ezer forint alatt volt.  Magyarországon Budapestet messze lemaradva követi Győr, ami a fővárosi árszint mintegy 60 százalékán áll, de a szintén drága Balatonfüred vagy Budaörs árai is elmaradnak a budapestitől. Ezalatt Ausztriában a csúcstartó 2,3 milliós négyzetméterárakkal Kitzbühel, de Salzburg 1,7 vagy Innsbruck 1,5 milliós átlaga is magasabb Bécs 1,4 milliójánál.

A legdrágább városok vagy kerületek tekintetében tehát a két ország között mintegy 3-4-szeres árkülönbség látható, a legolcsóbb szegmensben viszont jelentősen nagyobb. Ausztriában Oberwart és Jennersdorf 400 ezer forint körüli árakkal áll a sor végén, Magyarországon viszont még most is több olyan járás van, ahol az átlagos négyzetméterár az 50 ezer forintot is alig éri el. Itt tehát legalább nyolcszoros az árkülönbség. Ez azt jelenti, hogy bár mindkét országban vannak az átlagnál olcsóbb és drágább térségek, Ausztriában a lakásárakban sincsenek olyan mértékben leszakadó régiók vagy települések, mint Magyarországon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked