21 °C Budapest

Devizahitelesek, figyelem! Ezzel felére is csökkenhet a törlesztőrészlet

Pénzcentrum
2016. október 25. 11:04

A devizahitelek forintosítása ellenére 144 ezer jelzáloghiteles helyzete még most is rendezetlen, őket többek között a kilakoltatás veszélye is fenyegeti. Annak ellenére kerülhetnek az utcára, hogy mostanra már számos megoldást kidolgoztak, amellyel kihúzhatnák őket a csávából. Ezek közül most a hitel futamidejének kitolását vizsgáltuk meg közelebbről, aminek köszönhetően a törlesztőrészletünk akár meg is feleződhet.

Korábbi cikkünkben a bankok adósmentési lehetőségei között az ingatlan közös értékesítésére tértünk ki, és akkor megemlítettük azt is, hogy a tartozás egyik másik kezelési lehetősége a kölcsön átstrukturálása, ami jellemzően a futamidő kitolását jelentheti. Kiszámoltuk, hogy mennyit nyerhetnek ezzel az adósok.

Már most is alacsonyabb a törlesztőrészlet

Az egykori devizahitelek forintosítása már közel másfél éve zajlott le, a kölcsönök kamatai viszont azóta is csökkentek. Ez elsősorban a hitelek referenciájaként megadott, 3 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) csökkenésének köszönhető, amely a 2015-ben 2,1 százalékos volt, mára viszont 0,81 százalékra csökkent. Ennek köszönhetően egy, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által felvázolt, egykor svájci frank alapú hitel kamata 4,28 százalékról 2,99 százalékra csökkent.

Ez a törlesztőrészlet csökkenésével is jár, az akkori 78 ezer forintról 70 ezer forintra csökkent.

Az átlagos hátralévő futamidő egyébként 99 hónapról 82 hónapra csökkent (17 hónap telt el azóta), a tartozás pedig 5,2 millióra apadt (ha nem esett az adós késedelembe).

Tovább csökkenthető a törlesztőrészlet

Mivel 144 ezer adós nagyjából 80 százaléka ezt a havi részletet sem tudja kifizetni (van, aki nem is akar fizetni és van, akinek menthetetlen a szerződése), nekik valamilyen megoldást érdemes találni ahhoz, hogy a lakásukból ne kelljen kiköltözni. Ha a bankunk felajánlja, vagy mi kérjük meg, akkor a legtöbb esetben lehetőség van a hitel átstrukturálására, ami a leggyakrabban a futamidő meghosszabbításával jár.

A mostani átlagos (svájci frankból) forintosított hitelek átlagos hátralévő futamideje 6 év 10 hónap, a hátralévő futamidőt

  • 10 évre kitolva a törlesztőrészlet 50 ezer forintra,
  • 15 évre kitolva 36 ezer forintra,
  • 20 évre kitolva pedig 29 ezer forintra csökken.

Ezzel a nem fizető kölcsönökből teljesítő hitelek lehetnek, a futamidő kitolásával pedig 28, 49, illetve 59 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlet összege. Azzal persze számolni kell, hogy ezzel a technikával a futamidő hosszabb lesz, és a teljes visszafizetendő is nőni fog, 5,2 millióról akár 6,8 millióra is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kinek érdemes ezt választani?

A hitel futamidejének kitolása elsősorban azoknak lehet jó, akik

  • mindenképpen meg szeretnék tartani a lakásukat, de
  • a jelenlegi törlesztőrészletük túl magas és
  • a csökkentett részleteket ki tudják fizetni.

Ha a lakásunkhoz nem ragaszkodunk, akkor a közös értékesítés is jó megoldás lehet. Fontos tényező az is, hogy a hitel kamata mennyire tér el az átlagtól. Ha ugyanis 3 százalék feletti, akkor a hitelkiváltás (ezzel együtt átütemezés) jobb megoldás lehet, azonban sok adós a rossz besorolása miatt egyáltalán nem tud kölcsönhöz jutni. A hitel kiváltásának feltételei banktól is függenek, van, ahol kifejezetten ilyen célra is ajánlanak kölcsönt.

Az is megoldható, hogy a futamidő sem lesz hosszabb és a lakásunkat is megtarthatjuk, ehhez a magáncsőd rendszerébe kell belépni, amellyel legfeljebb 7 év után minden adósságunktól megszabadulhatunk. Ez különösen akkor lehet jó megoldás, ha a jelzáloghitelen kívül más adósságunk is van (pl: közüzemi, közös költség stb.). Ennek persze ára van, ugyanis a családi csődvédelemmel 5+2 szűk esztendő elé nézhetünk, a havi költésünket ugyanis egy csődbiztos felügyeli. A magáncsődnél sokszor a kisebb lakásba költözéssel kezelhetik a helyzetet (ez a méltányolható lakásmérettől függ), amelynél a futamidő kitolása akár kedvezőbb is lehet.

A Nemzeti Eszközkezelővel (NET) is szerződést köthetünk, ebben az esetben a lakásunkat megveszik, amit kedvezményes áron visszabérelhetünk, majd később akár vissza is vásárolhatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem