2020. július 4. szombat Ulrik

Bővült a lista: már ezekre a településekre is költözhetsz az ingyenmilliókból

  • Portfolio
  • 2019. március 7. csütörtök 15:02

A korábban bejelentett, többféle értelmezésre okot adó, szabályozáshoz képest kedvezőbb feltételt jelentett be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely a falusi CSOK kapcsán, hiszen minden olyan 5000 fő alatti településen jogosultak felvenni az emberek a CSOK-ot, ahol népességcsökkenés következett be, nemcsak az országos átlagot meghaladó csökkenést elszenvedő településen. Ezzel a jogosult települések listája 2373-ra bővült - számolt be a Portfolio.

Gulyás Gergely a február 21-i Kormányinfón azt jelentette be, hogy a falusi CSOK azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag (ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség). A Portfolio aznap arra hívta fel a figyelmet ebben a cikkben, hogy a bejelentett terv alapján (a Belügyminisztérium KEKKH népességi adatbázisa szerint) 1799 település lenne jogosult a falusi CSOK felvételére, míg a KSH adatai alapján a kormány a bejelentéskor mintegy 2000 települést jelzett.

Az akkori bejelentés tehát nem adott egységes értelmezésre alapot, és feltehetően ezt is figyelembe vették a Miniszterelnökségen, amikor a mai módosítást, az egyszerűbb szabályrendszert és a jogosult települések körének kibővítését, bejelentették.

A falusi CSOK kapcsán egy másik módosítást - egyúttal fontos korlátozást - is bejelentett azonban a Miniszterelnökség vezetője: az indokolatlan áremelkedések elkerülése érdekében arról is határoztak, hogy lakásvásárlásra a 10 millió forintos összeg legfeljebb fele fordítható, a másik fele pedig felújításra, bővítésre.

Az MTI beszámolója szerint Gulyás azt rögzítette, hogy a tegnap éjszakába nyúló - ma folytatódó - kormányülésen fő téma volt a februári miniszterelnöki beszédben bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv, amelyből 4 elem fog hatályba lépni az ígért július elsejei napon, a többi három pedig technikai okok miatt majd később.

A négy pont, ami most lép hatályba: a babaváró támogatás (kamatmentes hitel), a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autótámogatása.

A bölcsődefejlesztési program hosszabb távra szól, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége pedig január 1-jétől lesz elérhető - tájékoztatott, hozzátéve, hogy a kormány, ha lehetséges, már pénteken, de legkésőbb jövő kedden benyújtja a szükséges törvénymódosítási javaslatokat az Országgyűlésnek.

A tájékoztatón egyébként Gulyás kérdésre válaszolva jelezte, hogy jövő héttől a családvédelmi akciótervről szóló plakátok lesznek láthatók az utcákon, azaz a mostani Juncker-Soros plakátok helyett nem a Juncker-Timmermanns plakátok kerülnek ki. A Fidesz-KDNP esetleges néppárti kizárása kapcsán azt mondta: arra törekednek, hogy maradni tudjanak, hiszen a kereszténydemokrata politika leghatékonyabb képviseletére ma Európában még mindig az EPP-n belül van lehetőség - közölte.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk