21 °C Budapest
Összeültek a magyar bankárok: ezek a legfontosabb gazdasági kihívások a magyarok előtt

Összeültek a magyar bankárok: ezek a legfontosabb gazdasági kihívások a magyarok előtt

2024. február 1. 14:02

Az immár hagyományosnak tekinthető bankármegbeszélés keretén belül ismét a hazai pénzügyi vezetőkkel és a Bankszövetség elnökével egyeztetett a Magyar Nemzeti Bank vezetése - olvasható a jegybank sajtóközleményében. A megbeszélésen a jegybanki vezetők a Bankszövetség tagjaival áttekintették a pénzügyi rendszer előtt álló legfontosabb kihívásokat.

Az elmúlt évtizedben a jegybank és a bankrendszer szereplői között olyan stratégiai együttműködés jött létre, melynek köszönhetően az utóbbi évek kihívásait erős ellenállóképességgel, felkészülten várta a hazai pénzügyi rendszer. Matolcsy György, a jegybank elnöke meghívására tartott megbeszélésen a jegybank vezetői a Magyar Bankszövetség elnökével és a legjelentősebb pénzügyi intézmények képviselőivel áttekintették az elmúlt évek eredményeit és a hazai pénzügyi rendszer előtt álló legfontosabb kihívásokat. A felek megegyeztek, hogy az elmúlt évek sikeres válságkezelésének tapasztalatait felhasználva a továbbiakban is közösen, egymással szoros együttműködésben lépnek fel a hazai pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése és a magyar gazdaság fenntartható felzárkózási pályájának elérése érdekében.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy széles körű és tartós dezinfláció érvényesül a magyar gazdaságban és változatlanul kulcsfontosságú az árstabilitás újbóli, minél gyorsabb elérése. Megállapították, hogy hazánk növekedési pályája csakis a makrogazdasági egyensúly tartós helyreállítása mellett lehet fenntartható. Ebben kulcsszerepet kell kapnia a piaci alapú hitelezés újraindulásának. A felek több területen is már rövid távon gyors eredményeket kívánnak elérni: ilyen a banki díjak emelésének visszafogása, a kiberbiztonság további erősítése, a hitelkiváltások banki támogatása, az osztalékfizetések mértéke és az informatikai rendszerfejlesztések.

A találkozón az MNB-t Matolcsy György jegybankelnök mellett Virág Barnabás és Kandrács Csaba alelnökök, valamint Fömötör Barna főigazgató képviselték. A megbeszélésen részt vett Jelasity Radován, a Bankszövetség elnöke, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding Zrt. általános vezérigazgató-helyettese, Becsei András, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese, Guy Libot, a K&H Bank Zrt. vezérigazgatója, Simák Pál, a CIB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Zolnai György, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója, Tóth Balázs, az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Cseresznye Andrea kockázatkezelési igazgató az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepének képviseletében, Gantner Orsolya jogi igazgató a Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepének képviseletében, Menczel Péter, a Deutsche Bank AG Magyarországi Fióktelepének fióktelep-vezető helyettese, Horváth Adrienn vezető jogtanácsos és Cselényi György üzletágvezető a BNP Paribas Magyarországi Fióktelepének képviseletében és Sipos-Tompa Levente, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem