1 °C Budapest
Egyre nagyobb bajban a magyarok slágerhitele: mi lesz így a családtervezéssel?

Egyre nagyobb bajban a magyarok slágerhitele: mi lesz így a családtervezéssel?

2023. június 6. 12:59

Megint csaknem tíz százalékkal esett vissza egyetlen hónap alatt a babaváró hitel új szerződéseinek összege. Az adatokból az látszik, hogy a magas kamatok miatt a magyarok még mindig óvatosak, csakhogy mint egy másik jelentésből kitűnik: más reményük nemigen maradt egy lakáshitel önerejére.

Nem akar magához térni a magyarok egyik kedvenc slágerhitele, a babaváró támogatás: az MNB friss adatai szerint 2023 áprilisában sem lőtt ki újra a hitel, de úgy tűnik, hogy a kormány továbbra is számol vele családtámogatási kapaszkodóként. Közben azonban az is kiderült, hogy a magyarok szinte semmi másra sem támaszkodnak önerőként, a szintén friss lakáspiaci jelentés szerint viszont már ez a tízmilliós összeg is kevés ahhoz, ha valaki saját lakást szeretne. Lássuk a számokat!

A legrosszabb áprilisi adat eddig

16,51 milliárd forint volt áprilisban a babaváró kölcsön új szerződéseinek összege - ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból, amelyet pénteken tettek közzé. Bár az év eleji bezuhanáshoz képest ez jelentős javulás - több mint a kétszeresére ugrott - a márciusi 18 milliárdhoz képest már csaknem 10 százalékos visszaesés, vagyis az látszik, hogy továbbra sem akar erőre kapni ez a hiteltípus.

Még rosszabb a helyzet, ha összevetjük a 2020 óta elérhető áprilisi adatokkal. 2020 negyedik hónapjában - amint a fenti infografikán is látszik - 46, 2021 áprilisában 49, tavaly ugyanekkor pedig 39 milliárd forint volt az új jegyzések összege. A tavasz közepén tehát közepes értékekkel számolhattunk eddig, de ez a sorozat most végképp megszakadt.

Minden hitel újra esik

Nem volt túlzottan erős hónapja az április sem a lakáscélú hiteleknek, de a személyi kölcsönöknek sem. Előbbi 38,81, utóbbi pedig 38,88 milliárd forintnyi új szerződést hozott, mindkét érték visszaesést jelent nem csak a múlt havi, de az egy évvel ezelőtti értékhez képest is.

Nagyon úgy tűnik, hogy a lakáshitelek kapcsán azok az elemzői várakozások teljesülnek, amelyek ebben az évben már nem számolnak a lakáshitelek fellendülésével, sokkal inkább a jövő év közepétől számítanak majd erre. A személyi hitelek esete kicsit más: ott a nyár mindig kicsit erősebb szokott lenni, így a hitelpiaci szereplők most is reménykedhetnek ebben: bár a megélhetési költségek folyamatos növekedése - az infláció lassú ütemű csökkenése ellenére is - a nyaralás, valamint az iskolakezdás még mindig sok magyar számára kölcsönből mehet majd.

Hogy lesz így lakás?

A kamatokra rátekintve persze sokkal inkább érthető, mi okozza a visszaesést. Mint az alábbi grafikonon is megmutatjuk, áprilisban ismét növekedtek az átlagkamatok egy éven túli kamatfixálásnál, vagyis aki az elmúlt hónapok apró visszarendeződése után már esetleg gondolkodott is hitelfelvételen, most biztosan újra visszahőköl. A babaváró átlagkamata minimálisan csökkent, de még mindig nem akkora mértékben, ami megnyugtató lehetne: mindössze három tizedet mérséklődött az érték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kamatonövekedés tehát újabb hónapokkal odázhatja el a hitelfelvételi kedv visszaállását. Ennél azonban nagyobb gond, hogy a babaváró önerőnek lassan egyáltalán nem elég: mint a lakáspiaci jelentésből is kiviláglik, súlyos bajban vannak a magyar családok. Igaz, hogy enyhült a lakásárak gazdasági fundamentumokhoz mért felülértékeltsége: Budapesten 3%-ra, országosan pedig 9-re. A lakásvásárlás elérhetősége kapcsán a jelentés szerint a fővárosi lakáspiacon már azoknak a családoknak is romlott a lakáspiaci elérhetőség, akik állami támogatásra jogosultak.

Akiknek nem jár semmilyen állami támogatás, azonak csak jelentős anyagi kifeszítettség mellett sikerülhet a budapesti lakásvásárlás

- hangzott el két hete, a lakáspiaci jelentést bemutató sajtótájékoztatón.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm