Closeup hands of woman calculating finance household with calculator on desk at home, girl checking bill for saving and planning expenses, debt and loan, tax and accounting, business and financial.

Hol is tart a drágulás a magyar bankokban? Ennyi most egy 2 milliós személyi kölcsön törlesztője

2022. november 21. 12:02

A kamatemelés a lakáskölcsökön mellett a személyi hitelek piacára is begyűrűzött, így már fedezetlen hitelhez is jóval drágábban juthatunk, mint néhány hónappal korábban. Éppen ezért egyre lényegesebb a hiteligénylés előtt körülnézni, és tudatosan dönteni arról, melyik pénzintézet ajánlatát választjuk. De pénzügyeink egyéb területein, így a bankszámlanyitásnál is felértékelődött az átgondolt döntések fontossága. Utóbbiak esetében például az ügyfelek egyre szélesebb körének elérhetőek a valóban ingyenes számlacsomagok.

Az ingatlanfedezet nélküli hiteleket sokáig kevésbé drasztikus mértékben érintette az állandó kamatemelkedés, mint a lakáskölcsönöket, az idei év során azonban ezek is rég nem látott drágulásnak indultak. Az elemzők várakozásai szerint pedig a tartós infláció és a monetáris politika alakulása miatt a folyamat sokáig folytatódni fog. Éppen ezért érdemes nagyon körültekintőnek lenni mielőtt bármilyen kölcsönt igényelnénk. Az egyes ajánlatok között ugyanis hatalmasak lehetnek a különbségek.

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát.

A lakáshiteleknél is fontosabbá vált az átgondolt döntés

Persze a hitelpiaci drágulás a jelzálogkölcsönk esetében sem lassult. Egy hosszabb összegű és futamidejű lakáshitel esetében pedig még nagyobbat bukhatunk egy rosszul megválasztott szerződéssel, mint a rövidebb időre és kisebb összegű elköteleződést megkívánó személyi hitelek esetében.

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Nem mindenkinek ugyanaz a kölcsön a legkedvezőbb megoldás

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az, hogy melyik bank hitele nekünk a legkedvezőbb, a kondíciókon felül függ egyéni élethelyzetükntől, hitelcéljainktól és számos egyéb faktortól. Fontos az is, hogy anyagi helyzetedtől és céljaidtól függően nem feltétlenül találsz mindig az összes banknál ajánlatot. Ezért is érdemes lehet többféle beállítással (futamidő, hitelcél és egyéb beállítások mentén) leszűrnöd a konstrukciókat, hogy biztosan megtaláld a számodra a jelenlegi helyzetedben legideálisabbat.

Tarolnak a nullás számlacsomagok

Nyilván a számlacsomagok kiválasztásánál is a legfontosabb szempont annak költségvonzata. A jelenlegi infláció mellett pedig különösen igaz ez, amikor érthető módon a többség ahol lehet igyekszik megfogni minden forintot. Így világos az is, hogy miért akkora a vonzereje a bankok által egyre gyakrabban kínált 0 forintos számlaajánlatoknak.

Ezek egy része persze csak papíron nem kerül semmibe, azonban  van ahol nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek.

A bankszámlavezetés költségeinek változása persze a mostani inflációtól függően is sokaknak okoz problémát, hiszen a legtöbben nem igazítják a csomagjukat a változó költési szokásaikhoz. Pedig ha nem is szeretnénk válallni a nullás csomagokkal járó, sokaknak nehezen teljesíthető feltételeket, nagy eséllyel találunk jobb ajánlatot a jelenlegi számlacsomagunknál, hacsak nem a közelmúltban kötöttünk arra szerződést.

Érdemes ezért legalább évente szétnézni a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19