17 °C Budapest
A fist of newborn baby on her mothers palm.

Vallottak a magyar fiatalok: elég sok dolognak kell klappolni, hogy gyereket vállaljanak

2022. augusztus 8. 15:04

A családalapítást tervező felnőtt lakosság körében a gyerekvállalás legfontosabb szempontja az anyagi biztonság megléte - derült ki az OTP Bank megbízásából készült felmérésből. A párkapcsolati stabilitás a második helyen áll, ezt követik az önálló háztartás vezetése és a saját tulajdonú ingatlan birtoklása. Ezek a feltételek azonban még azon családoknál sem teljesülnek minden esetben, ahol már megfogant a gyermek. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyerekvállalást tervezők 37 százaléka ugyan lélekben már készen állna a család bővítésére, azonban anyagilag még nem.

A magyar lakosság csaknem egyharmada tervezi a gyermekvállalást, háromnegyedük elsősorban az anyagi biztonság és az újszülött kényelmes lakhatásának megteremtésével készül erre a vízválasztó lépésre.

A gyerekvállalás feltételeinek fontosságát tekintve nincs jelentős különbség azok között, akiknél már megfogant a gyerek és akik még csak tervezik az érkezését. Ezzel szemben az, hogy már rendelkezésre állnak-e ezek a feltételek, határozottan összefügg azzal, hogy milyen távon tervez valaki családot bővíteni. Azoknál, akiknél már megfogant a gyermek, 73 százalékban minden szükséges feltétel teljesült, míg az 1-2 éven belül gyereket tervezőknél ez az arány már csak 41 százalék, a hosszabb távon tervezők esetében pedig 10 százalék alatt van.

A 3-5 éven belül gyerekvállalásra készülők háromnegyede lelkileg már készen áll, de anyagilag még nem tudna fenntartani egy bővülő családot és ez a megállapítás a teljes, gyermeket tervező népesség 37 százalékára is igaz.

A kutatás adataiból is egyértelműen látszik, hogy minél közelebb kerül egy pár az új családtag érkezéséhez, annál fontosabbá válik az, hogy minden feltétel adott-e ehhez. A gyerekvállalással járó kiadások az egyéni céloktól függően a százezres tételektől akár a több tízmilliós beruházásokig terjedhetnek, ezért már a család bővülésének tervezésekor érdemes számba venni a rendelkezésre álló forrásokat. A Babaváró kölcsön kézenfekvő megoldást jelenthet gyerekvállalás feltételeinek megteremtésére, hiszen kiszámítható, tervezhető, és szabadon felhasználható, így segítséget nyújthat mindazon költségek finanszírozására, amik nélkülözhetetlenek egy gyermek születése esetén. Egy gyerek esetén már kamatmentes, kettő és három gyerek esetében pedig részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatássá alakul

– mondda Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

A gyermeket tervezők számára a család bővítésének legfontosabb feltétele a folyamatos, stabil jövedelem megléte (73 százalék), valamint az, hogy legyen elegendő megtakarításuk ahhoz, hogy az egyik szülő otthon tudjon maradni az új jövevénnyel (67 százalék). Szintén 67 százalék tekinti szükséges feltételnek az érzelmi elköteleződést párja iránt, 61 százaléknak a saját háztartás vezetése nélkülözhetetlen a gyerekvállaláshoz, 55 százalék számára pedig a saját tulajdonú ingatlan kiemelten fontos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A családalapítást tervezők 60 százaléka higiénés feltételek megteremtésével (pelenkázó, babakád, pelenkák vásárlása) készül az újszülött érkezésére, az érintettek fele tartja fontosnak azt, hogy gondoskodjon gyerekruhák beszerzéséről, mielőtt megszületik a gyermek. A jövevény biztonságát szolgáló berendezések beszerzésével 36 százalékuk készül, megfelelő autó vásárlásával 32 százalék, gyerekjátékokkal pedig 28 százalék készül a születés pillanatára.

Azok számára, akiknél már megfogant a gyermek, a higiénés feltételek, az autóvásárlás, a ruhák és biztonsági berendezések jelentősége nő, míg az anyagi feltételek megteremtésének fontossága kissé csökken.

A kutatásból az is kiderült, hogy a gyerekvállalást tervezők kétharmada saját erőből teremtené elő a gyerekvállalás feltételeit, négy százalék családtól kérne kölcsönt, két százalék pedig banki kölcsönhöz folyamodna. Általában nyitottabbak a hitelfelvételre azok, akik a közeli vagy távoli jövőben tervezik a gyerekvállalást.

Ebben a körben különösen magas az ingatlancélú hitelek iránti érdeklődés, minden második leendő szülő venne igénybe banki kölcsönt erre a célra. Az átlagosnál jelentősebb (38 százalék) köztük azoknak is az aránya, akik otthonfelújításra, illetve korszerűsítésre vennének fel hitelt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 09:50
Az OTP Csoport közzétette új online ingatlanhirdetési oldalát.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 06:03
Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?