An old fashioned Bank sign on a building exterior.

Nagy Márton: ilyenkor szokott előkúszni a devizahitelezés, amit nem szabad engedni

2022. január 7. 10:01

"Sajnos még mindig magas, 35 százalék körüli a lakossági forint alapú jelzáloghitel-állományon belül a változó kamatozású hitelek súlya. A fix hitelekhez képest a változó kamatozású hitelekkel rendelkező ügyfelek jelentős kamatkockázatot futnak - mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója. - Az ügyfelek a látszólag olcsóbb hiteleket választották, nem törődve a kamatkockázatokkal. Nem ismerős? Ez az attitűd vezetett a devizahitelek elterjedéséhez is."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagy Márton arról beszélt: a bankoknak a fix hitelkonstrukcióba kell terelniük a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezőket. Az ügyfelek a kamatstop nélkül jobban járnak, ha fix hitelként, nem pedig változóként folytatják a törlesztést, viszont egy hitel átszerződése időigényes és költségekkel jár. Fontos, hogy ebben az átmeneti fél évben - ameddig tart a kamatstop - lebontsuk ezeket a korlátokat, és egy ilyen típusú átszerződés szinte automatizmusként működjön - hangsúlyozta.

"2022-ben négy kedvezményes hiteltermék maradhat a piacon. A lakossági zöld lakásvásárlási hitel maximum két és fél százalék, a csokhitelek maximum három százalék, a babaváró hitelek és a kis- és középvállalati Széchenyi-kártya-termékek maximum 2,5 százalék forint kamat mellett elérhetőek. A lakossági hitelpiac erős, mivel továbbra is jelen van egy nagyfokú jegybanki és állami támogatás" - mondta el a  gazdasági főtanácsadó.

2022 júliusától a vállalati hitelkamat akár a 8-12 százalékos sávba ugorhat. Ezt a kamatköltséget a vállalatoknak nagyon nehéz lesz kitermelni. Ilyenkor szokott előkúszni a devizahitelezés, amit nem szabad engedni. Ilyen magas forintkamatok mellett viszont nem nagyon lesz, aki hitelt vegyen fel, így a kkv-hitel­piac akár ki is száradhat. Ezért kell leszorítanunk az inflációt minden erőnkkel, és akkor a hitelkamatok is visszatérhetnek a 3-5 százalékos sávba

- mondta Nagy Márton a vállalati hitelpiac helyzetéről.

Az infláció kapcsán kifejtette: mind a gazdasági növekedés, mind pedig az infláció öt százalék körül lehet 2022-ben. "Amíg járvány van, addig infláció is van. Az ellátási láncok sem tudnak begyógyulni, így a kínálat szűkös marad, miközben a kereslet emelkedik." Az idei gazdasági növekedést a fogyasztás növekedése is hajthatja előre Nagy Márton szerint - ebben szerepet játsszik a minimálbér-emelés, a 25 évesek szja-mentessége, a fegyverpénz és a 13. havi nyugdíj és az szja-visszatérítés, melyek hatása idén érvényesülhet a lakossági költésekben.

Valószínűleg a cégek is készülnek erre az időszakra, nem csodálkoznék, ha idén nemcsak ősszel, hanem tavasszal is lenne egy „black friday”

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?