Selective focus shooting on hand of Businessman giving pen to Partnership to sign contract agreement in document

Rárepült a maffia az olcsó állami hitelekre: brutális szigorítás lett a vége

2022. január 6. 10:02

A Diákhitel Központ Zrt. viszonylag hosszú előkészítés után kibővítette a diákhitelek elérhetőségét, így a felnőttképzéshez is megnyílt kétféle kölcsön. Ha azonban egy kedvező hitel elindul, gyakran felbukkannak a haszonlesők, sőt, a btk-s csalók, akár a maffia is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2021. május 31-től a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhetővé vált a diákhitel a 18 és 55 év közötti korosztály a három hónapnál hosszabb szakmai oktatáshoz. Az eredeti szabályok alapjá nem volt szükség a kölcsönhöz sem fedezetre, sem előzetes hitelbírálatra, és a hitel bármikor díjmentesen elő- és végtörleszthető volt.

Ha azonban egy kedvező hitel elindul, gyakran felbukkannak a haszonlesők, sőt, a btk-s csalók, akár a maffia is - írja a Telex. A lap beszámolója szerint a maffia ráúszott a lehetőségre, és ügyvédek, valamint borsodi „tanulók” tömeges kamu képzési beíratásával, majd a maximális szabad felhasználású hitel felvételével megpróbálták lerabolni a diákhiteleket. A gyanús esetek vélhetően szervezettek voltak, és a hálózat azt használta ki, hogy bárki beiratkozhatott, ha a kora megfelelő volt, ha magyar állampolgár volt, és kaphatott 1,2 millió forintnyi hitelt 

Éppen ezért december 21-én ismét megjelent a Magyar Közlönyben egy, a képzési hitelekre vonatkozó szabályozási változás. Mint azt Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a Telexnek értelmezte, a módosítások értelmében a képzési hitel továbbra is kamatmentesen elérhető a felnőtt- és szakképzésben résztvevők számára, ugyanakkor a hitel a jövőben kizárólag a képzési költségek megfizetésére (tandíjra) használható fel, és ezt a hitelt nem a diák kapja meg, hanem azt közvetlenül az intézmény részére folyósítja a Diákhitel Központ. A szabad felhasználású hiteltípust viszont többé már nem lehet igényelni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 29. szombat
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?