9 °C Budapest
The Hungarian Forint (HUF) is the national currency of Hungary. Hungary is a member of the European Union. cimlapi

Fontos határidő jött el a moratóriumosoknak: aki lemarad, annak nincs visszaút

2021. október 30. 16:02

Október 31-én vasárnap estig kell kérelmet benyújtaniuk a bankjukhoz azoknak, akik rászorultak, és benne maradnának a hiteltörlesztési moratóriumban 2022. június 30-áig. Eddig csak pár százaléknyian éltek a lehetőséggel, novembertől nekik ismét fizetniük kell, és később már nem lesz visszaút a moratóriumba.

Eredetileg a tavalyi év végéig tartott volna a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratórium, és azokra az élő hitelszerződésekre vonatkozott, amelyeket 2020. március 19-e előtt folyósítottak Magyarországon.

Tavaly ilyenkor úgy volt, hogy idén már csak meghatározott csoportok élhetnek a haladékkal, de később általános jelleggel háromszor is meghosszabbította a kormány a lehetőséget, így 2020. december 31-e helyett 2021. június 30-a, majd 2021. szeptember 30-a, végül pedig 2021. október 31-e lett a határidő, egyes rászoruló csoportok egy negyedik határidőt kaptak: 2022. június 30-áig élhetnek a fizetési haladékkal.

A kérelem október 31-éig nyújtható be (bankfiókban, személyesen péntek délutánig volt erre lehetőség, online vasárnap estig van idő) azokra a hitelekre, amelyek idén szeptember 30-án benne voltak a moratóriumban. Újonnan belépni vagy visszalépni ezentúl már nem lehet - emlékeztet a Portfolio.

A szeptember 15-én közzétett 536/2021-es kormányrendelet határozta meg, melyek a rászoruló csoportok, akik számára továbbra is él a lehetőség:

  • akinek a háztartásában a rendelkezésre álló jövedelem tartósan csökkent (elég nyilatkozni arról, hogy ezt szükség esetén bizonyítani tudja),
  • aki legalább 30 napig a törvény szerinti álláskereső volt, vagy a kérelem benyújtásakor álláskeresőnek minősül (vagy a háztartásban élő hozzátartozója ilyen),
  • aki közfoglalkoztatotti jogviszonyban állt, vagy a kérelem benyújtásakor abban áll (vagy a háztartásban élő hozzátartozója ilyen),
  • 25 év alatti gyermeket nevel vagy legalább egy éve megváltozott munkaképességű gyermeket tart el, vagy 12. hetét betöltött várandós (vagy a háztartásban élő hozzátartozója ilyen),
  • saját jogú nyugellátásban vagy hozzátartozói nyugellátásban részesül (vagy a háztartásban élő hozzátartozója ilyen),
  • a vállalkozás tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25%-kal csökkent, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm