36 °C Budapest
Steps, steps paints and tools ready for decorating

Már tartalékait éli fel Bebe és Gömöri Máté: nem volt más választásuk

2021. április 25. 16:21

A koronavírus-járvány a magyar lakosság anyagi helyzetét is megrengette, a válság pedig nem válogat. A sztárok közül is vannak, akik utolsó tartalékaikhoz voltak kénytelenek nyúlni, hogy átvészeljék ezt az időszakot. Főként a színészek és zenészek sínylették meg az elmúlt egy évet: Bebe és Gömöri András Máté felújítási terveit is keresztülhúzta a járvány.

Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, a sztárokat sem kerülte el a munkanélküliség réme. A Barátok Közt egykori színészei is új kereseti lehetőség után néztek, de a zenészek között is akad, akinek anyagi gondokat hozott az elmúlt egy év. Az ismertség sem garancia, hogy nem ürül ki a házikassza: Alekosz is a közelmúltban vallott arról, hogy megtakarítás nélkül vág bele a tervezett felújításba.

Ugyancsak felújításra gyűjtött Gömöri András Máté, a Keresztanyu színésze, illetve a zenész Bebe is. Azonban a félretett pénzt kénytelenek voltak a megélhetésükre fordítani, amíg a járvány tart.

Valamiből el kellett tartani a családot, ezért a renoválásra szánt pénzt kellett felélnünk, viszont így, hogy időm lett, megcsináltam magam a munkálatokat. Burkoltam, festettem, karnist fúrtam, kertet rendeztem

- mesélte Gömöri András Máté a Story magazinnak.

Hasonló cipőben járt Bebe is, aki a hot!-nak beszélt arról, hogy feladta a reményt, hogy civil állást talál magának. A zenész bevételi forrásai több mint egy éve elapadtak és az, hogy nem küzd anyagi gondokkal, a megtakarításának köszönhető. Ugyanis most a lakásfelújításra félretett pénzéből gazdálkodik.

Majdnem biztos vagyok benne, hogy ebben az évben már nagy bulik nem lesznek. De nem szeretek panaszkodni, és nincs is okom rá, mert nagyon jó életem van. Ha netán anyagi gondjaim támadnak, eladom a hangszereimet, és az egy darabig megint kihúz a bajból

- mondta az énekes.

Nem csak a sztárok terveztek idén felújítást...

A 2021-ben bevezetett lakástámogatások közül az otthonfelújítási támogatást hatalmas várakozás övezte, rengetegen döntöttek úgy, hogy ennek hatására idén belevágnak a felújításba. Ráadásul nem is csak pár százezer forintos munkálatokról van szó: egy nemrégiben publikált országos kutatás eredménye azt mutatja, hogy a lakásfelújítást tervezők 1 és 3 millió forint közötti visszatérítésre tartanak majd igényt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a támogatás összegének legalább kétszeresét költik majd otthonuk felújítására.

Ekkora befektetést már érdemes pénzügyileg is alaposan megtervezni, hiszen nem biztos, hogy a megtakarításból futni fogja rá. A kutatás során arra is rákérdeztek, hogy milyen forrásból teremtik elő a munkák elvégzéséhez szükséges pénzt az emberek: mint kiderült 41 százalékuk önerőből, 31 százalékuk pedig hitelből. (A válaszadók 28 százaléka még nem döntött a finanszírozásról.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Akik hitelből újítanak fel, azok jellemzően kedvezményes lakásfelújítási hitelből, személyi vagy babaváró kölcsön felvételéből finanszírozzák majd a munkálatokat A legtipikusabb tervezett hitelösszeg 1,5-2 millió forint között mozog.

2021-től többféle lakástámogatás elérhető

Év elejétől az elérhető lakástámogatások köre jelentősen kibővült:

  • Januártól az új építésű lakások áfáját – akár vásárlás, akár generálkivitelezővel történő építés esetén – visszacsökkentették 5 százalékra. (Tavaly 27 százalék volt az adó mértéke.) Ez pedig – részben, vagy egészben – megjelenhet a vételárakban, kivitelezői költségekben is.
  • Az 5 százalékos áfát is visszaigényelheti a család, amennyiben csok támogatást is igényelnek a vásárláshoz.
  • 2021-től a lakásvásárlásokhoz – legyen az új, vagy használt ingatlan – kapcsolódó vagyonátruházási illetéket is elengedik azok számára, akik családi otthonteremtési kedvezmény felhasználásával vennék meg új otthonukat.
  • A gyermeket nevelő szülők meglévő otthonuk korszerűsítésére felújítási támogatást kaphatnak az idei évtől: a munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot igényelhetnek a családok utólag.
  • A felújítási támogatáshoz kapcsolódó munkálatok előfinanszírozására bevezette a kormány a támogatott otthonfelújítási hitelt. A kölcsön összege maximum 6 millió forint, a futamidő nem haladhatja meg a 10 évet, a kamat mértéke pedig a kölcsön lejáratáig fixen 3%.
  • A tetőtér-beépítéssel kialakított lakások finanszírozására is megkaphatják a családok az új építésű lakáscélokhoz kapcsolódó, emelt összegű csok támogatást.

Emellett továbbra is elérhető a csok és a babaváró hitel.

A lakáshitelek is nagyon olcsók

A felújítást tervezők dolgát az is megkönnyíti, hogy továbbra is nagyon kedvező feltételek mellett lehet lakáshitelt igényelni: a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitelek között már találni olyat, amelynek kamata nem éri el a 3%-ot. (Vagyis olcsóbb, mint a támogatott csok-hitel.) Ez természetesen azt is jelenti, hogy az érdeklődők nagyobb hitelösszegre lehetnek jogosultak.

Még nem találtad meg a legjobb lakáshitel ajánlatot? Hasonlítsd össze őket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Arra nincs garancia, hogy a kedvező kamatkörnyezet sokáig velünk maradna: a banki kamatköltségek már jelentősen megemelkedtek az elmúlt hónapokban. Aki ezzel tisztában van, és van olyan anyagi helyzetben, hogy megteheti, az feltehetően megpróbálja kihasználni a jelenlegi kedvező környezetet és lakáscélját még az esetleges kamatemelés előtt megvalósítja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?