Pénz nélkül újíttatná fel lakását Alekosz: a bankban köthet ki, ezek a lehetőségei

Pénz nélkül újíttatná fel lakását Alekosz: a bankban köthet ki, ezek a lehetőségei

2021. március 20. 16:01

Ingyen újíttatná fel új ingatlanát Alekosz: a Való Világ korábbi győztese fizetés helyett ingyen reklámmal rendezné az anyagiakat a mesterembernél. Nem valószínű, hogy bármelyik vállalkozó is vevő lenne az ötletre, főképp, mert a lakásfelújítási támogatás miatt amúgy is be vannak táblázva a szakik. Most a Pénzcentrum is megpróbált segíteni Alekosznak: megnéztük, milyen lehetőségei vannak a "nemzetközi sztárnak", ha jelentősebb megtakarítások nélkül vágna bele a felújításba.

Nem akárhogy keres magának szakit Alekosz: a VV-győztes ugyanis most költözött el, ám mint állítja, nincs pénze a felújításra. A "nemzetközi sztár" így reklámot ajánlott fel annak a mesterembernek, aki elvállalja új otthonának felújítását, ami egy teljes szint, lépcsőházzal együtt 6 szoba:

Az országos reklámoztatás, garantált! Sztárként, énáltalam a munkás bekerülhet a blikkbe, borsba, riposztba. Siker esetén, rádióban és televízióban is!

- írta a Facebookon Alekosz, aki azért láthatóan kevésbé van tisztában a piaci folyamatokkal. Ugyanis érvei között az is szerepel, hogy "a Covid miatt úgysincs munka". Ezzel szemben az építőipari szakszervezetek, szakértők már hónapok óta arról beszélnek, hogy a most élesedett felújítási támogatás és hitel miatt gyakorlatilag beteltek a szakik naptárai. Úgyhogy, hacsak nincs olyan kezdő vállalkozó, akinek esetleg jól jöhet az ingyen reklám, Alekosznak nem fog sikerülni nulla forintból felújítani az új ingatlant.

A Pénzcentrum megpróbál segíteni a "nemzetközi sztárnak", végigvesszük, milyen lehetőségei vannak, hogy ha nem is ingyen, de valahogy mégis finanszírozni tudja a felújítást különösebb megtakarítások nélkül.

Csak a hitel a megoldás?

Először vegyük végig azt, hogy miről marad le a celeb. Mivel Alekosz - egyelőre - nőtlen, és nem tudni arról, hogy lenne gyermeke, így  családtámogatásokból aligha részesülhet, így a hárommilliós lakásfelújítási támogatás alapból nem jöhet szóba, ahogyan a hozzá kapcsolódó hitel sem, valamint a CSOK-ról is lemaradt.

Viszont a posztban megjegyzi, hogy nősülés előtt áll.

Ha ezt elhisszük neki, akkor máris megszületett a megoldás: bár nem tudni, mikor lesz az esküvő, de ha a menyecskével valameddig kihúzzák a felújítás előtt álló ingatlanban, akkor abban a másodpercben, hogy jogilag is frigyre lépnek, jogosulttá válnak a kedvezményes babaváró hitelre - ha megfelelnek a feltételeknek. Azaz amellett, hogy házasnak kell lenni:

  • A feleségnek 18 és 40 év közöttinek kell lennie,
  • Mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.
  • Legalább az egyik félnek 3 éves folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonyt kell tudni igazolni.
  • Hitelképesnek kell lenni: azaz megfelelő jövedelemmel kell rendelkezni,  valamint egyik fél sem szerepelhet elmaradás miatt az adóslistán.

Ha mindez teljesül, akkor már sima az ügy, a maximális hitelösszeg - 10 millió forint - pedig bőven elég lehet a hatszobás ingatlan felújítására, hacsak nincsenek nagyon komoly problémák. További előny, hogy a maximális törlesztő 50 ezer forint.

És az sem árt, ha Alekoszék a közeljövőben gyereket is vállalnak: az első baba megszületésekor kamatmentessé válik a kölcsön, a második gyermek születése esetén a hitelből 30%-ot elengednek, a harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes tartozást elengedik.

Ha esetleg még a házasság előtt elválnak útjaik, Alekosznak akkor sem kell feladnia. A másik kiváló lehetőség számára a személyi kölcsön: ehhez nem kell önerő, egyedül a banki feltételeknek kell megfelelnie (munkaviszony, llandó jövedelem, negatív khr, stb.). Hogy az érdi vagyonőr nagyjából tudja, mivel számolhat, a Pénzcentrum kalkulátorában megnéztükneki, hogy milyen "föltételekkel" kaphatna a bankoktól 5 millió forintot 6 éves futamidőre.

Az CIB Bank 8,17 százalékos THM mellett 87 368 forintos havi részletért adná meg az összeget. Ettől nem sokkal marad el a Raiffeisen Bank ajánlata sem: 87 544 forintos törlesztő mellett 8,63 százalék a THM. Érdemes még megnézni az UniCredit Bank, az MKB Bank és a MagNet Bank ajánlatait is!

Alekosz, erre a csapdára figyelj!

Arról nem tudni, hogy Alekosz miből finanszírozta az ingatlanvásárlást, de ha van már egy lakáshitele, akkor egy csapdára érdemes figyelni, ha egy másik hitelhez is folyamodna a felújításhoz!

A bankok ugyanis nem adhatnak bármennyi hitelt Alekosznak, fontos, hogy mennyit keres! A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) azért alkották meg, hogy minél kevesebb legyen a bedőlt hitel, a rendelet értelmében mindössze a havi nettó jövedelmünk maximum felét teheti ki a havi törlesztőrészlet.

Ez alól kivételt képeznek azok, akiknek havi jövedelme meghaladja a nettó 500 ezer forintot - ebben az esetben az arány 60 százalékos is lehet, fix kamatozású hitelek esetén. Hogy érthetőbb legyen, az alábbi táblázatba összefoglaltuk a lényeget, vagyis azt, hogy bizonyos jövedelmi szinteken mennyi lehet a maximális törlesztőnk:

Úgyhogy, ha a celeb a lakáshitele mellé még egy másik kölcsönt is felenne, mindenképp vegyen igénybe szakértő segítséget, hogy megtalálják a megfelelő megoldást. De ami még ennél is fontosabb:

senki, még Alekosz se adósodjon el olyan mértékben, ami már megélhetését, anyagi biztonságát veszélyezteti!

Inkább bírjunk még ki pár hónapot, ameddig valamennyit össze tudunk spórolni a felújításra, vagy haladjunk szépen apránként, éppen amie van pénzünk.

Címlapkép: Alekosz Facebook-oldala

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 24. 20:36
A bezárt Népszabadság egyik legtehetségesebb volt újságírója, empatikus riportere a halála előtt nem...
Holdblog  |  2022. június 24. 18:03
Nagy hibák. Annak, hogy Munger vagyona az elmúlt 55 évben gyarapodni tudott, saját bevallása szerint...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?