5 °C Budapest

Pénz nélkül újíttatná fel lakását Alekosz: a bankban köthet ki, ezek a lehetőségei

2021. március 20. 16:01

Ingyen újíttatná fel új ingatlanát Alekosz: a Való Világ korábbi győztese fizetés helyett ingyen reklámmal rendezné az anyagiakat a mesterembernél. Nem valószínű, hogy bármelyik vállalkozó is vevő lenne az ötletre, főképp, mert a lakásfelújítási támogatás miatt amúgy is be vannak táblázva a szakik. Most a Pénzcentrum is megpróbált segíteni Alekosznak: megnéztük, milyen lehetőségei vannak a "nemzetközi sztárnak", ha jelentősebb megtakarítások nélkül vágna bele a felújításba.

Nem akárhogy keres magának szakit Alekosz: a VV-győztes ugyanis most költözött el, ám mint állítja, nincs pénze a felújításra. A "nemzetközi sztár" így reklámot ajánlott fel annak a mesterembernek, aki elvállalja új otthonának felújítását, ami egy teljes szint, lépcsőházzal együtt 6 szoba:

Az országos reklámoztatás, garantált! Sztárként, énáltalam a munkás bekerülhet a blikkbe, borsba, riposztba. Siker esetén, rádióban és televízióban is!

- írta a Facebookon Alekosz, aki azért láthatóan kevésbé van tisztában a piaci folyamatokkal. Ugyanis érvei között az is szerepel, hogy "a Covid miatt úgysincs munka". Ezzel szemben az építőipari szakszervezetek, szakértők már hónapok óta arról beszélnek, hogy a most élesedett felújítási támogatás és hitel miatt gyakorlatilag beteltek a szakik naptárai. Úgyhogy, hacsak nincs olyan kezdő vállalkozó, akinek esetleg jól jöhet az ingyen reklám, Alekosznak nem fog sikerülni nulla forintból felújítani az új ingatlant.

A Pénzcentrum megpróbál segíteni a "nemzetközi sztárnak", végigvesszük, milyen lehetőségei vannak, hogy ha nem is ingyen, de valahogy mégis finanszírozni tudja a felújítást különösebb megtakarítások nélkül.

Csak a hitel a megoldás?

Először vegyük végig azt, hogy miről marad le a celeb. Mivel Alekosz - egyelőre - nőtlen, és nem tudni arról, hogy lenne gyermeke, így  családtámogatásokból aligha részesülhet, így a hárommilliós lakásfelújítási támogatás alapból nem jöhet szóba, ahogyan a hozzá kapcsolódó hitel sem, valamint a CSOK-ról is lemaradt.

Viszont a posztban megjegyzi, hogy nősülés előtt áll.

Ha ezt elhisszük neki, akkor máris megszületett a megoldás: bár nem tudni, mikor lesz az esküvő, de ha a menyecskével valameddig kihúzzák a felújítás előtt álló ingatlanban, akkor abban a másodpercben, hogy jogilag is frigyre lépnek, jogosulttá válnak a kedvezményes babaváró hitelre - ha megfelelnek a feltételeknek. Azaz amellett, hogy házasnak kell lenni:

  • A feleségnek 18 és 40 év közöttinek kell lennie,
  • Mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.
  • Legalább az egyik félnek 3 éves folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonyt kell tudni igazolni.
  • Hitelképesnek kell lenni: azaz megfelelő jövedelemmel kell rendelkezni,  valamint egyik fél sem szerepelhet elmaradás miatt az adóslistán.

Ha mindez teljesül, akkor már sima az ügy, a maximális hitelösszeg - 10 millió forint - pedig bőven elég lehet a hatszobás ingatlan felújítására, hacsak nincsenek nagyon komoly problémák. További előny, hogy a maximális törlesztő 50 ezer forint.

És az sem árt, ha Alekoszék a közeljövőben gyereket is vállalnak: az első baba megszületésekor kamatmentessé válik a kölcsön, a második gyermek születése esetén a hitelből 30%-ot elengednek, a harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes tartozást elengedik.

Ha esetleg még a házasság előtt elválnak útjaik, Alekosznak akkor sem kell feladnia. A másik kiváló lehetőség számára a személyi kölcsön: ehhez nem kell önerő, egyedül a banki feltételeknek kell megfelelnie (munkaviszony, llandó jövedelem, negatív khr, stb.). Hogy az érdi vagyonőr nagyjából tudja, mivel számolhat, a Pénzcentrum kalkulátorában megnéztükneki, hogy milyen "föltételekkel" kaphatna a bankoktól 5 millió forintot 6 éves futamidőre.

Az CIB Bank 8,17 százalékos THM mellett 87 368 forintos havi részletért adná meg az összeget. Ettől nem sokkal marad el a Raiffeisen Bank ajánlata sem: 87 544 forintos törlesztő mellett 8,63 százalék a THM. Érdemes még megnézni az UniCredit Bank, az MKB Bank és a MagNet Bank ajánlatait is!

Alekosz, erre a csapdára figyelj!

Arról nem tudni, hogy Alekosz miből finanszírozta az ingatlanvásárlást, de ha van már egy lakáshitele, akkor egy csapdára érdemes figyelni, ha egy másik hitelhez is folyamodna a felújításhoz!

A bankok ugyanis nem adhatnak bármennyi hitelt Alekosznak, fontos, hogy mennyit keres! A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) azért alkották meg, hogy minél kevesebb legyen a bedőlt hitel, a rendelet értelmében mindössze a havi nettó jövedelmünk maximum felét teheti ki a havi törlesztőrészlet.

Ez alól kivételt képeznek azok, akiknek havi jövedelme meghaladja a nettó 500 ezer forintot - ebben az esetben az arány 60 százalékos is lehet, fix kamatozású hitelek esetén. Hogy érthetőbb legyen, az alábbi táblázatba összefoglaltuk a lényeget, vagyis azt, hogy bizonyos jövedelmi szinteken mennyi lehet a maximális törlesztőnk:

Úgyhogy, ha a celeb a lakáshitele mellé még egy másik kölcsönt is felenne, mindenképp vegyen igénybe szakértő segítséget, hogy megtalálják a megfelelő megoldást. De ami még ennél is fontosabb:

senki, még Alekosz se adósodjon el olyan mértékben, ami már megélhetését, anyagi biztonságát veszélyezteti!

Inkább bírjunk még ki pár hónapot, ameddig valamennyit össze tudunk spórolni a felújításra, vagy haladjunk szépen apránként, éppen amie van pénzünk.

Címlapkép: Alekosz Facebook-oldala

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm