Fontos változás élesedett több bankszámlánál: sok pénzt bukhatsz, ha erre nem figyelsz

2021. február 11. 14:02

Szokatlanul későn, csak január végén sikerült megegyegyezni a munkáltatói szervezeteknek és a munkavállalói oldalnak a 2021-es minimálbér összegéről. Négy százalékos emelés után a legkisebb kifizethető teljes munkabér összege februártól 167 400 forintra emelkedett a korábbi 161 ezer forintról. Jó tudni, hogy nem csak bizonyos juttatások összege, de banki kedvezmények is kapcsolódnak hozzá, így jobb ha ellenőrzöd, mi áll a szerződésedben.

Hetekig tartotta lázban az országot január elején a 2021-es minimálbér és garantált bérminimum feletti vita, ám a hónap végére eldől: minimálbér emelésének mértéke 4 százalék lett, ami azt jelenti, hogy a minimálbér 2021 évében bruttó 167 400 forintra nőtt. 

A minimálbér egységesen az a kötelező legkisebb munkabér (egy olyan egységesített havi / heti / napi bér, amelyet a munkáltató a munkavállaló részére köteles megfizetni), amelynek az összegénél egyik munkáltató sem fizethet kevesebbet. A minimálbér 2021 összegét idén is az állam állapította meg (idén: minimálbér 2021 kormányrendelet); a törvénymódosítás célja a munkavállalók védelme, a megélhetés biztosítása és az inflációval való állandó küzdelem felvétele.

Ez az összeg azonban nem csak a teljes állásban megkereshető legkevesebb illetményt jelöli, de számos egyéb támogatásnak, juttatásnak is az alapját is képezi, így azok is nőnek. Ebben a cikkben szedtük össze, pontosan mikről is van szó.

De nem csak juttatásokhoz kapcsolódhat ez az összeg, de például a bakszámlacsomagodat is érinti. Több banknál ugyanis a kedvezményes bankszámlacsomag alapfeltétel, hogy ez az összeg, a 167 400 forint minden hónapban íródjon jóvá, azaz valaki utalja át neked. Hogy egy ez vagy két részletben történik-e, azt bankja válogatja. Több pénzintézet értesítést küld ezekről a változásokról ügyfeleinek, ám érdemes mindenképpen utánanézni a szerződésedben, hogy pontosan milyen feltételek vonatkoznak rád.

Bankot váltani egy jó ajánlat miatt közel sem olyan bonyolult folyamat, mint elsőre gondolnád, viszont sokat, spórolhatsz vele éves, de akár már havi szinten is. Ha összehasonlítanád a különböző bankok számlacsomag ajánlatait, használd a Pénzcentrum Bankszámla kereső kalkulátorát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiket érint a változás?

A magyar lakosság 82,9 százaléka rendelkezik bankszámlával és 83,2 százaléknak van bankkártyája - derült még tavaly Hitelintézeti szemléből. A 63 százalékos világátlagnál jobb a magyar lakosság bankszámla-lefedettsége, viszont régiós szempontból több országtól is elmaradunk.

Azt pontosan nem tudni, hogy hány magyar dolgozik minimálbérért, legutóbbi a Portfolio jutott olyan információk birtokába, mely szerint hazai vállalati szektorban a munkavállalók több mint 42 százaléka a minimálbért vagy a garantált bérminimumot kapja, és ehhez jönnek mg a közszférában dolgozók. 2019-ben úgy számoltak, hogy nemzetgazdaságban 1,1 millió fő kapja a törvényben meghatározott legkisebb bért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?