Elindult a visszaszámlálás: változnak a THM-ek, sok hiteles járhat pórul 2021-ben

2020. december 3. 05:49

Különösen nehéz volt anyagilag 2020-as év, azért sokan dönthettek úgy az utolsó hónapokban, hogy kölcsönből fedezik a karácsonyi kiadásokat. Érdemes azonban alaposan megnézni a különbségeket bank és bank ajánlata között: a THM-plafon december 31-ig még érvényben van, azonban utána a törlesztőrészletek meg fognak emelkedni. A Pénzcentrum most alaposan megvizsgálta a hitelintézetek kölcsönajánlatait: mutatjuk, melyek a legkedvezőbbek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján 2020 októberében 25,06 milliárd forint forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások. Ez 13 százalékkal kevesebb, mint szeptemberben (28,82 mrd forint), de némiképp még mindig több, mint augusztusban (24,48 mrd forint). Tavaly októberben ehhez képest 48,82 milliárdnyi személyi hitelt vett fel a lakosság, éves szinten tehát 48,2 százalékos a visszaesés - magasabb mint a múlt havi 43 százalékos éves visszaesés.

Általánosságban is jellemző, hogy hónapról hónapra hullámzó a lakosság hitelfelvételi kedve a járvány óta: a július meghozta a várt növekedést, azonban augusztusban ismét csökkenés következett, mire szeptember újabb rekordot hozott (milliárd forintban) a járvány hónapjaihoz mérten. A MNB legfrissebb, októberi adatai pedig most ismét visszaesést hoztak a múlt hónaphoz képest: a lakáskölcsönök kifolyósított összegei 11,7 százalékkal, a babaváró hitel 1,4 százalékkal csökkent - bár még mindig jobban teljesítettek, mint augusztusban.

A Pénzcentrum által korábban megkérdezett szakértők szerint nem várható számottevő növekedés év vége felé sem - bár a kereslet némiképp élénkülhet, inkább csak 2021 első negyedévében számítanak felívelésre. Utoljára 2017 decemberében volt ennél alacsonyabb a személyi hitel folyósítás - ha a járvány hónapjait nem vesszük figyelembe -, pedig 2020 akár újabb rekordév is lehetett volna a hitelezésben.

Hitelre lenne szükséged? Találd meg a legjobb ajánlatot itt!

Bizonyos szempontból sosem volt ilyen kedvező a hitelfelvétel, mint idén: a személyi hitel kamatokat nagyjából az MNB által bevezetett, év végéig szóló THM-plafon, illetve az alapkamat csökkentés. (A júliusi alapkamat visszametszésnek, és a későbbi változásoknak már nem volt jelentős hatása a személyi hitelek THM-jeire, hogy miért, arról bővebben itt írtunk.) A személyi hitel kamatok még mindig sosem látott alacsony szinten stagnálnak, viszont amikor a THM-plafon hatályát veszti, 2021. januárjától a kamatok jelentősen megemelkedhetnek!

A valóság viszont, hogy ezek az alacsony THM-ek így is csak 2020 decemberéig voltak érvényesek, utána a törlesztőrészletekre, kamatokra már más számítási szabály vonatkozott volna. Azonban azok, akik csak az év végéig fizetendő alacsonyabb törlesztőrészletek alapján választottak személyi kölcsönt, nagyot csalódhatnak jövőre.

A látszat csal

Bár ahogy végignézünk a bankok jelenlegi személyi hitel ajánlatain, azt hihetnénk, nincs nagy eltérés az ajánlatok között, a havi törlesztőrészletek, kamatok alig különböznek. Azonban ez csak azért tűnik így, mert előszeretettel reklámozzák az év végéig, vagyis a THM-plafon megszűnéséig érvényes kondíciókat, és hogy mi lesz 2021-ben, már kevésbé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezért érdemes hitelfelvétel előtt - mielőtt rábólintanánk az első ajánlatra, vagy pusztán hűségből, lustaságból maradnánk a saját bankunknál - összehasonlítani a hitelintézetek ajánlatait. A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorával könnyen meg lehet találni a legjobb, személyre szabott ajánlatot - ugyanis a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. Mutatjuk, mit érdemes figyelni:

Attól függően, melyik banknál igényel valaki személyi kölcsönt, a törlesztőrészletek, THM, és visszafizetendő összegek merőben eltérhetnek. Látható, hogy év végéig a törlesztők 57 300 forint környékén mozognak nagyjából, míg 2021-től 10-15 ezer forintos különbségek is lehetnek a havonta fizetendő összegben. Ugyanígy a THM-ek között is lehetnek csaknem 10 százalékpontos eltérések.

A legárulkodóbb azonban mégis a teljes visszafizetendő összeg: a Cetelemnél egy 3 milliós kölcsönt 5 évre 3,54 millió forintért kaphat az ügyfél, az MKB-nál, és CIB-nél, K&H-nál 3,9 millióért. A MagnetBankvagy a Raiffeisen ajánlatai már túllépik a 4 milliót miközben az Erstének már 1,2 millióval kell többet visszafizetni, mint az eredeti 3 milliós kölcsönösszeg.

Hasonlítsd össze a kölcsön ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Hiába látszik például úgy, hogy az OTP-nél a kezdő törlesztőrészlet teljesen megegyezik az UniCredit ajánlatával: mivel előbbinél a THM 16,76 százalékra megy fel 2021 januárjában - így onnantól 72678 forint lesz a törlesztő, az UniCreditnél 11,45-re emelkedik a THM és csak 65232 forintra nő a törlesztő. Ha 5 évig kell törlesztenünk, ez annyira nem mindegy, hogy utóbbi banknak csak 3,9 millió jár vissza az eredeti 3 millióért, míg az OTP-nek fizethetne az ügyfél 4,3 milliót.

Ezért érdemes alaposan átnézni az ajánlatokat, és használni az összehasonlító kalkulátort, amelyben a saját igényeinkhez, feltételeinkhez igazíthatjuk a kondíciókat, és megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 10. 16:43
A FED igyekszik hűteni a befektetők várakozásait a kamatcsökkenések gyorsaságával kapcsolatban, mond...
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem