13 °C Budapest
Megrohanták a magyarok a bankokat: tömegek állnak sorban ezekért a hitelekért

Megrohanták a magyarok a bankokat: tömegek állnak sorban ezekért a hitelekért

2020. március 4. 11:05

Nagy lendülettel indult az év a személyi hitelek piacán, majdnem 20 százalékkal több kölcsönt vettek fel a magyarok a hitelintézetektől. Az átlagos kamatláb ugyan elindult felfele, de az emelkedés szinte elhanyagolható.


Már tavaly is hatalmas hitelezési lázban égett a magyar lakosság, és úgy fest, a lendület 2020. januárjában sem hagyott alább. Az MNB által közzétett legfrissebb adatok alapján megállapítható, hogy a személyi hitelek tavalyi év januárjában mért 35,02 milliárd forintos kihelyezési volumene idén januárban 41, 82 milliárd forintra kúszott fel. Ez 19,41 százalékos bővülést jelent a kihelyezések tekintetében.

A jelentős bővülés annak fényében igazán érdekes, hogy a kamatok - ahogy arra az elemzők is számítottak - elindultak felfele. Noha a 2020 januárjában mért 12,73 százalékos átlagos kamatláb jóval elmarad a 2019 januárjában tapasztalt 13,35 százalékos szinttől; mégis trendfordulónak tekinthető. Az elmúlt fél év kamatesése után ugyanis most először mértek magasabb átlagkamatot, mint az azt megelőző hónapban.

Na persze statisztika révén nyilván nagy a szórás a piacon a személyi kölcsönök kamatai között, így érdemes körültekintően választani. Amennyiben megnézzük, miként alakul egy 60 hónapos futamidőre, jövedelemátutalás mellett folyósított, egymillió forintos személyi kölcsön kamata most a kereskedelmi bankoknál, akkor jól láthatjuk, hogy bőven bemehetünk az átlagos kamatszint alá. Íme:

A kalkulátorunkban szereplő bankok közül az egyik legkedvezőbb kamatozású ajánlatot az UniCredit hozza, de egyszámjegyű a THM a CIB Bank és a Raiffeisen hiteleinek esetében is. Az érme másik oldalán pedig jól látható, hogy akadnak kétszámjegyű, az átlagos kamatszint felett teljesítő konstrukciók is szép számmal a felhozatalban, ilyen például a Cetelem és Erste Bank konstrukciói is, míg az OTP-nél találhatunk akár 21,05 százalékos THM-mel felvehető személyi kölcsönt is.

További ajánlatokért nézz szét a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorában!

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?