Retteghetnek a lakáshitelesek: ezekkel a kölcsönökkel nem fog nőni a kamatuk

Retteghetnek a lakáshitelesek: ezekkel a kölcsönökkel nem fog nőni a kamatuk

2020. február 27. 14:31

Izgulhatnak a lakáshitelesek az MNB monetáris szigorítását látva, a személyi hiteleseknek azonban nem kell aggódniuk. A kalkulátorunk segítségével mi most megnéztük, hogy a legkedvezőbbnek tűnő ajánlatok közül melyiknek nőhet a kamata a következő időszakban.

Az elmúlt években rekordalacsony kamatokat élvezhettek a hitelfelvevők, és éltek is vele: a személyi hitelek kihelyezése minden rekordot megdöntött, és már a lakáshitelek iránt is erőteljes a kereslet. Egyik hiteltípusnál sem voltak soha olyan alacsony kamatok, mint az elmúlt egy-két évben.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ennek vethet véget az MNB kvázi-kamatemelése, amikor ugyan a hagyományos monetáris eszközök (mint az alapkamat, overnight betét- és hitelkamat) nem változtak, a swaptendereken befogadott tenderekkel viszont erőteljesen szűkítették a likviditást. Magyarra fordítva ez annyit jelent, hogy a forintállomány csökkentésével a bankok számára drágábbá tették a finanszírozást, emiatt pedig erőteljesen megugrottak a bankközi kamatlábak. A BUBOR fixingek így alakultak az elmúlt években (az ábra jobboldali részén látható az emelkedés):

Mindez azért jelentős, mert a rövid kamatperiódusú hitelek kamatai leginkább ettől függnek. A három hónapos kamatperiódus a három havi, a hat hónapos a hathavi, az éves pedig a 12 havi BUBOR-tól. Így aztán akinek ilyen kamatperiódusú hitelei vannak, szinte biztosra vehetik a kamatemelést a fordulónapon.

Mi ennek apropóján most megnézzük a legkedvezőbb hiteleket a kalkulátorunk segítségével, hogy azok milyen kamatperiódusúak. Kezdjük a személyi hitelekkel. Korábban előfordult, hogy a személyi hitelek kamatai változó kamatozásúak voltak, ma ez már egyáltalán nem jellemző.

Olyannyira nem, hogy a fenti hitelek közül mindegyik rögzített, azaz teljes futamidőre fixált kamatperiódusú. Akinek tehát személyi hitele van, annak nem kell félnie a kamatváltozástól - az már nem biztos, hogy a személyi hitelek kamata nem nő meg a közeljövőben, de ezt még nem látjuk (a személyi hitelek esetén nagyobb a bank kamatmarzsa, így a mozgástere is. A kamat így kevésbé függ a referenciakamatoktól).

A fenti hitelek részleteiért keresd fel a kalkulátorunkat!

Nem úgy a lakáshiteleknél: az alábbiakban a kalkulátorunkban a lakáshiteleket gyűjtöttük össze, és ezt találtuk:

Amint látható, a kalkulátorunk szerinti legtöbb hitel 6 hónapos kamatperiódusú, de találunk közöttük 3 hónapost és 5 évest is. A lakáshitelesek tehát sokkal jobban ki vannak téve az esetleges kamatváltozásnak. Látva azt, hogy milyen alacsony a különbség az 5 éves és a 6 hónapos kamatperiódusú hitelek kamatai között, érdemes lehet most fixálni.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?