14 °C Budapest
Retteghetnek a lakáshitelesek: ezekkel a kölcsönökkel nem fog nőni a kamatuk

Retteghetnek a lakáshitelesek: ezekkel a kölcsönökkel nem fog nőni a kamatuk

2020. február 27. 14:31

Izgulhatnak a lakáshitelesek az MNB monetáris szigorítását látva, a személyi hiteleseknek azonban nem kell aggódniuk. A kalkulátorunk segítségével mi most megnéztük, hogy a legkedvezőbbnek tűnő ajánlatok közül melyiknek nőhet a kamata a következő időszakban.

Az elmúlt években rekordalacsony kamatokat élvezhettek a hitelfelvevők, és éltek is vele: a személyi hitelek kihelyezése minden rekordot megdöntött, és már a lakáshitelek iránt is erőteljes a kereslet. Egyik hiteltípusnál sem voltak soha olyan alacsony kamatok, mint az elmúlt egy-két évben.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ennek vethet véget az MNB kvázi-kamatemelése, amikor ugyan a hagyományos monetáris eszközök (mint az alapkamat, overnight betét- és hitelkamat) nem változtak, a swaptendereken befogadott tenderekkel viszont erőteljesen szűkítették a likviditást. Magyarra fordítva ez annyit jelent, hogy a forintállomány csökkentésével a bankok számára drágábbá tették a finanszírozást, emiatt pedig erőteljesen megugrottak a bankközi kamatlábak. A BUBOR fixingek így alakultak az elmúlt években (az ábra jobboldali részén látható az emelkedés):

Mindez azért jelentős, mert a rövid kamatperiódusú hitelek kamatai leginkább ettől függnek. A három hónapos kamatperiódus a három havi, a hat hónapos a hathavi, az éves pedig a 12 havi BUBOR-tól. Így aztán akinek ilyen kamatperiódusú hitelei vannak, szinte biztosra vehetik a kamatemelést a fordulónapon.

Mi ennek apropóján most megnézzük a legkedvezőbb hiteleket a kalkulátorunk segítségével, hogy azok milyen kamatperiódusúak. Kezdjük a személyi hitelekkel. Korábban előfordult, hogy a személyi hitelek kamatai változó kamatozásúak voltak, ma ez már egyáltalán nem jellemző.

Olyannyira nem, hogy a fenti hitelek közül mindegyik rögzített, azaz teljes futamidőre fixált kamatperiódusú. Akinek tehát személyi hitele van, annak nem kell félnie a kamatváltozástól - az már nem biztos, hogy a személyi hitelek kamata nem nő meg a közeljövőben, de ezt még nem látjuk (a személyi hitelek esetén nagyobb a bank kamatmarzsa, így a mozgástere is. A kamat így kevésbé függ a referenciakamatoktól).

A fenti hitelek részleteiért keresd fel a kalkulátorunkat!

Nem úgy a lakáshiteleknél: az alábbiakban a kalkulátorunkban a lakáshiteleket gyűjtöttük össze, és ezt találtuk:

Amint látható, a kalkulátorunk szerinti legtöbb hitel 6 hónapos kamatperiódusú, de találunk közöttük 3 hónapost és 5 évest is. A lakáshitelesek tehát sokkal jobban ki vannak téve az esetleges kamatváltozásnak. Látva azt, hogy milyen alacsony a különbség az 5 éves és a 6 hónapos kamatperiódusú hitelek kamatai között, érdemes lehet most fixálni.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?