13 °C Budapest
Forradalom a bankolásban: pár éven belül már mindenki így vesz fel kölcsönt

Forradalom a bankolásban: pár éven belül már mindenki így vesz fel kölcsönt

2019. április 2. 16:45

Egyre több fiókot zárnak be a bankok, a hitelezésben nő a szerepe a digitalizációnak. A fiókok bezárásával párhuzamosan a tanácsadók szerepe ugyanakkor felértékelődik. A CIB Bank a mai napon nyitotta meg az újgeneriációs fiókját a Westendben, az eseményen elcsíptük Bruzsa Gézát, a bank lakossági üzletfejlesztési vezetőjét. Interjúnkban a bankfiókok átalakuló szerepéről, a hitelezés digitalizációról kérdeztük. Megtudtuk tőle például, hogy komoly átalakulás zajlik a lakossági bankolásban: a személyi hiteleknek például csak elenyésző részét igénylik majd az ügyfelek a bankfiókokban. Ennek ellenére a bank nem tervezi elbocsátásokat, de az bankfiókok munkatársak szerepköre átalakul majd.

A tavalyi évben több mint 200 bankfiókot zártak be országszerte a bankok. A CIB-nek mi a jövőbeli terve ezzel kapcsolatban? Várható, hogy fiókbezárások lesznek a CIB-nél?

Most 67 fiókunk van, és folyamatosan vizsgáljuk a fiókhálózat működését, főleg az ügyféligények és ügyfélváltozások szempontjából, de természetesen a költséghatékonyságot is figyelembe vesszük. Három dolog történhet egy meglévő fiókkal: az egyik, hogy nagyobb, forgalmasabb helyre költözik - mint ahogy az most történt a Westend fiókunkkal -, vagy előfordulhat, hogy összevonunk fiókokat, illetve akár arra is sor kerülhet, hogy bezárunk egy fiókot. De ami nagyon fontos, hogy továbbra is az univerzális banki modellben hiszünk, illetve abban, hogy az országos szintű lefedettséget tartani kell. Nem tervezünk csoportos fiókbezárásokat.

Tehát a fiókok nagyobb helyre költözésével nagyobb ügyfélkört kívánnak lefedni akár kevesebb fiókkal. Ez járhat-e azzal, hogy az ügyfélszolgálatos munkatársak egy részét elbocsátják?

Nem tervezünk ilyet. A korábbi fiókösszevonások, bezárások esetében is a kollégákat mindig igyekeztünk megtartani akár a fiókhálózatban, akár az utódfiókban, de akár központi területeken is ajánlottunk fel számukra munkalehetőséget.

>>> Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában! <<<

Hogyan alakulhat át az ügyfélszolgálatos munkatársak szerepköre? Többször elhangzott, hogy a hitelezés átalakul, digitalizálódik. Miképp változik ennek hatására a banki ügyfélszolgálatosok szerepköre?

Két új szerepkört vezettünk be a tavalyi évben. Az első a kiemelt tanácsadói szerepkör - a prémium, a private banking és a kisvállalati üzletágban már elérhető ez a fajta tanácsadói modell, viszont az általános lakossági ügyfélkörben ez még nem jellemző a bankszektorban, mi viszont már elindultunk ebbe az irányba: célunk, hogy minél több lakossági ügyfélnek biztosítsunk saját kapcsolattartót. A másik új szerepkör az úgynevezett jelzáloghitel-specialista, amelyet szintén az ügyféligény-változásokat követve vezettünk be. Mi abban hiszünk, hogy magasabb minőségű szolgáltatást kell nyújtanunk ahhoz, hogy minket válasszanak az ügyfelek.

Bizonyos szempontból tehát ezek magasabb szintű pozíciók, mint a most meglévő ügyintézők. Lesz olyan elvárás a leendő munkatársakkal szemben, azon túl, hogy a pénzügyi alapismeretek elvártak? Elvárt lesz a jövőben a pénzügyi végzettség?

Itt egyik oldalról a jogszabályoknak is meg kell felelnünk, másik oldalról egy teljesen új képzési koncepciót indítottunk az elmúlt időszakban, amelyek kimondottan ezeket a szerepköröket akarják megerősíteni.

A sajtótájékoztatón hallhattuk, hogy a fedezetlen hitelezés várakozásaik szerint nagyrészt online felületre terelődik öt-hét éven belül. Ha ez így lesz, akkor mi lesz a bankfiókban dolgozó munkatársak feladata?

Két dolog biztosan fenn fog maradni és erősödni is fog a következő 5-10 évben is: az egyik ilyen a befektetési tanácsadás, a másik pedig a jelzáloghitel-tanácsadás. A szakértő banki tanácsadás jelentősége különböző felmérések szerint igen magas, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. Mi is ebben hiszünk: amellett, hogy a digitális átállás megvalósítása az egyik legfontosabb célkitűzésünk, úgy látjuk, hogy a fiókhálózatra továbbra is szükség van, és még nagyon sokáig szükség is lesz, hiszen az ügyfelek igénylik a személyes tanácsadást.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a személyi hitelek 20 százalékát online felületen igénylik az ügyfelek. Arra van esély, hogy a hagyományos személyi hitelezés face-to-face ügyintézése megszűnik, és csak online lesz igényelhető?

A személyi hitelek terén a következő 5-7 évben számítunk egy komoly átrendeződésre. Mi azt gondoljuk, hogy a személyihitel-igénylések 70-80 százaléka online csatornákon keresztül történik majd.

A magyar bankok viszonylag magas költségen működnek, és emiatt az ügyfelek díjai is magasak nemzetközi összehasonlításban. Ha esetleg a fiókrendszer átalakulása megvalósul - azaz kevesebb, de hatékonyabb fiókok lesznek, és ezáltal csökkennek a banki költségek, ez hatni fog a lakossági költségekre, akár a hitelkamatokra?

Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyrészt nem tervezünk létszámleépítést, és továbbra is országos lefedettséget biztosító fiókhálózattal kívánunk működni, másrészt több termék esetén is piacvezető az árazásunk. Azon kevés bankok egyike vagyunk, akik kínálnak díjmentes számlavezetést - nálunk ráadásul ehhez elég, ha az ügyfél számlájára minden hónapban a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg érkezik. Természetesen a tranzakcióink díjait folyamatosan alakítjuk többek között a költségeink változását is figyelembe véve.

>>> Nézd meg a bankok folyószámladíjait a Pénzcentrum kalkulátorában! <<<

Akkor gyakorlatilag az újgenerációs fiók nem is jár költségcsökkentéssel?

Nem ez a fő mozgatórugója a bevezetésnek. Az új típusú fiókok mögött az a koncepció, hogy a bankfiókok nemcsak a pénzügyek közvetlen intézésére szolgálnak, hanem egyfajta közösségi térként is használhatók, ahol az ügyfeleknek lehetősége nyílik a beszélgetésre, a találkozásra vagy akár a munkára is. Emellett persze a digitális eszközök használatával a tanácsadást nem igénylő műveleteket ügyfeleink gyorsabban intézhetik akár a bankfiókokban is elérhető tableteken keresztül is, míg a tanácsadást igénylő műveletekhez - pl. lakáshitel-igénylés, befektetés - különböző szintű szeparáltságot nyújtó terek állnak rendelkezésre: vannak félig elkülönített részek, ahol a bútorzat elrendezése teremti meg a megbeszéléshez szükséges bizalmas környezetet, a maximális diszkréció érdekében pedig teljesen elkülönített tárgyalók is rendelkezésre állnak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?