28 °C Budapest
Egyre több hitelt vesznek fel a magyarok: mi lesz ennek a vége?

Egyre több hitelt vesznek fel a magyarok: mi lesz ennek a vége?

2018. október 25. 18:01

Folyamatosan erősödik a lakosság hitelfelvételi aktivitása - derül ki egy friss közleményből. Egyre több pénzt veszünk fel és egyrefiatalabban.


Az idei első három negyedévben több mint háromszor annyi személyihitel-igényt továbbított a Bankkalkulátor.hu, mint az előző év hasonló időszakában. E hitelek átlagos összege 1,32 millió forint volt, 8 százalékkal több a 2017 első kilenc hónapjában mért 1,22 millió forintos átlagnál. A hitelösszeg növekedése mögött a lakosság fizetőképességének javulása áll: a hitelfelvevők a tavalyihoz képest 7 százalékkal magasabb nettó jövedelmet tudtak bemutatni.

Az időszak során tovább csökkentek a személyi hitelek kamatai: az átlagos THM (teljes hiteldíj mutató) a Bankkalkulátor.hu mintájában 13,9 százalék volt 2018 első kilenc hónapjában, szemben a tavalyi 14,8 százalékkal. Eközben 48-ról 51 hónapra emelkedett az átlagos futamidő. E két tényező hatására a magasabb átlagos hitelösszeg ellenére az átlagos havi törlesztőrészlet 32 500 forintos mértéke minimálisan még csökkenni is tudott a tavalyi 32 700 forinthoz képest.

Ha szeretnéd megtalálni a lehető legjobb ajánlatod, aPénzcentrum Személyi kölcsön Kalkulátorávalez pillanatok alatt sikerülhet. Példaként 1 millió forint kölcsön írtunk be 60 hónapos visszafizetéssel. Az egyik legjobb elérhető konstrukciót most a CIB Bank kínálja, a felvett kölcsönnek náluk havonta 20 218 forint a törlesztője, a THM pedig 8,17 százalék. Az MKB Bank ajánlatában havonta 22 733 forint a törlesztő, a THM 15,03 százalék. A Budapest Banknak havonta 26 016 forintot kell fizetnük 5 évig, a THM itt 20,5 százalék. De érdemes megnézni az Erste Bank ajánlatát is, ebben a konstrukcióban havonta 25 388 forintot fizetünk, a THM pedig 20,54 százalék.

"Egy év alatt számos paraméterben tapasztaltunk változást a hitelek összetételében - mutat rá Takács Roland, a Netrisk.hu banki és távközlési üzletágigazgatója. - Jelentősen nőtt például a fiatal hitelfelvevők aránya: a tavalyi 5 százalék helyett idén már 8 százaléknyian voltak 25 év alattiak. A minimum öt éves futamidőre felvett személyi hitelek aránya 36-ról 45 százalékra emelkedett. Eközben 18-ról 23 százalékra nőtt azon hitelek aránya, amelyekhez a hitelfelvevők legalább 250 ezer forint/hó nettó jövedelmet tudtak bemutatni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

További bővülés várható

Várhatóan a következő negyedévek során várhatóan tovább folytatódik a lakossági hitelezés bővülése. Noha a kamatszintek további mérséklődésére már nem számíthatunk, a jövedelmek további növekedésével, ezáltal pedig a hitelképesség javulásával a bankok újabb rétegeket fognak tudni elérni kedvező hitelkonstrukcióikkal."

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?